Contact

Risicogroep autoverzekering

Wanneer behoor je tot de risicogroep autoverzekering?

Verzekeraars berekenen de premie van autoverzekeringen op basis van een aantal factoren. Welke verzekeraar een goedkope autoverzekering biedt, verschilt dus per persoon en auto. Aan de hand van verschillende factoren maken verzekeraars een inschatting van de kans op schade. Bij een hoge kans op schade, val je onder de risicogroep en betaal je een hogere premie voor je autoverzekering.

Welke risicogroepen zijn er voor de autoverzekering?

De autoverzekeraar onderscheidt de volgende risicogroepen:

  • Jongeren
  • Ouderen
  • Bestuurders met veel negatieve schadevrije jaren
  • Bezitters van een auto met verhoogd risico op diefstal

Autoverzekering risicogroep jongeren

De meest bekende risicogroep bestaat uit jongeren tot 24 jaar. Jongeren rijden vaker schade dan andere weggebruikers, dus betaal je als jongere een hogere premie voor je jongeren autoverzekering. Ook moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen om een verzekering af te kunnen sluiten. Met een zware of erg dure auto weigeren verzekeraars bijvoorbeeld vaak je aanvraag voor een autoverzekering. Het gaat hierbij niet om de waarde van de auto op het moment dat je deze koopt, maar om de cataloguswaarde. Dit is de prijs van de auto op het moment dat deze nieuw in de fabriek wordt verkocht. Behoor je tot de risicogroep jongeren, dan kies je dus het beste een lichte auto met weinig vermogen. Meer tips lees je op de pagina Autoverzekering jongeren.

Let op! Rijd je als jongere in de auto van je ouders, dan moeten zij je wel opgeven bij de verzekeraar als regelmatige bestuurder. Nadeel hiervan is dat je ouders dan meer premie betalen en dat jij geen schadevrije jaren opbouwt.

Risicogroep autoverzekering ouderen

Niet alleen jongeren vallen onder de risicogroep voor de autoverzekering, verzekeraars zien ouderen vaak ook als risicogroep en rekenen een hogere premie. De leeftijd die verzekeraars hiervoor hanteren verschilt. Soms is dit al vanaf 65 jaar. Daarom is het slim om als oudere extra scherp op te letten welke verzekeraar de laagste premie rekent.

Risicogroep bij verzekering auto met negatieve schadevrije jaren

Bijna alle verzekeraars werken met een bonus-malusladder. Als je geen schades claimt, bouw je schadevrije jaren op en stijg je op de bonus-malusladder. Hierdoor betaal je minder premie. Als je wel een schade claimt, daal je op de bonus-malusladder en betaal je een hogere premie. Als je vaker schade claimt, kun je zelfs negatieve schadevrije jaren opbouwen. Met negatieve schadevrije jaren kun je alsnog een autoverzekering afsluiten, maar je betaalt wel meer premie. Je behoort dan namelijk ook tot een risicogroep voor de autoverzekering.

Tip! Meer informatie hierover lees je in het artikel ‘Terugval schadevrije jaren’.  

Risicogroep autoverzekering – Diefstalgevoelige auto

Niet alleen jij als bestuurder, ook je auto kan als risico worden gezien. Dit geldt voor dure en diefstalgevoelige auto’s. Auto’s waarvan bekend is dat deze vaker gestolen worden vormen namelijk een groter risico voor de verzekeraar. Daarom moet je auto soms aan aanvullende voorwaarden voldoen voor de autoverzekering. Afhankelijk van de auto is soms een startonderbreker al voldoende, maar soms heb je ook een alarmsysteem, hellingdetectie en voertuigvolgsysteem nodig. Je verzekeraar kan je vertellen welke beveiliging minimaal vereist is.

Ook in een risicogroep, bespaar je veel op je autoverzekering!Vergelijk online het grootste aanbod autoverzekeringen, kies de best passende verzekering tegen de scherpste premie en bespaar gemiddeld 237 euro per jaar! Autoverzekering vergelijken
;