Contact

Geldigheid hypotheekofferte

Hoelang is een hypotheekofferte geldig en kan ik dat verlengen?

Als je een hypotheekofferte ontvangt, heb je twee weken de tijd om die te ondertekenen. Na ondertekening is je hypotheekofferte meestal drie tot vier maanden geldig. Lukt het je niet om voor die tijd de koop- en hypotheekakte in te schrijven bij de notaris? Dan vervalt het aanbod en moet je een nieuwe hypotheekofferte aanvragen. Soms kun je de hypotheekofferte verlengen, maar daarvoor betaal je wel kosten. In dit artikel geeft de onafhankelijke vergelijkingssite Geld.nl je handige tips over de geldigheid van je hypotheekofferte.

1. Geldigheid hypotheekofferte en eerste renteaanbod

Wanneer je een hypotheek aanvraagt, krijg je eerst een vrijblijvend renteaanbod. Dit is nog geen definitieve hypotheekofferte. Het eerste renteaanbod is twee weken geldig. Ga je akkoord met het voorstel en onderteken je het? Dan vraagt de hypotheekverstrekker je enkele documenten te verstrekken. De hypotheekverstrekker beoordeelt je aanvraag en als alles akkoord is, ontvang je de definitieve hypotheekofferte.

2. Geldigheidsduur definitieve hypotheekofferte

Op de definitieve hypotheekofferte vind je twee geldigheidsdatums, de offertedatum en de passeerdatum. Vóór de offertedatum moet je de hypotheekofferte ondertekenen. Hiervoor heb je meestal weer twee weken de tijd. De passeerdatum is de datum waarvóór je de hypotheek moet inschrijven bij de notaris. Dat doe je meestal zodra de koop definitief is en je de sleutel krijgt. Bij de meeste hypotheekverstrekkers heb je voor het passeren drie tot vier maanden de tijd. Maar er zijn ook hypotheekverstrekkers waarbij de offerte standaard zes tot twaalf maanden geldig is.

3. Geldigheid hypotheekofferte vergelijken

De passeerdatum geeft de termijn aan die mensen meestal bedoelen als ze het over de geldigheid van de hypotheekofferte hebben. Het is erg belangrijk goed op die geldigheidstermijn te letten als je hypotheekverstrekkers vergelijkt. Als het je namelijk niet lukt om op tijd de hypotheek te passeren bij de notaris, vervalt je hypotheekofferte.

Na het verlopen van de geldigheidsduur van de hypotheekofferte kun je een nieuwe hypotheekofferte aanvragen bij je hypotheekverstrekker. Hiervoor moet je opnieuw alle documenten aanleveren en je krijgt dan te maken met de nieuwe hypotheekrentes die op dat moment gelden. Daar komt nog bij dat je bij sommige hypotheekverstrekkers annuleringskosten betaalt als een ondertekende offerte verloopt. Je hebt het dan al snel over een paar honderd euro.

Tip! Tijdens het hypotheken vergelijken op Geld.nl zie je onder ‘meer informatie’ bij elke hypotheek hoelang de offerte geldig is.

4. Geldigheid hypotheekofferte bij nieuwbouw

De geldigheid van je hypotheekofferte is extra belangrijk als je een nieuwbouwwoning koopt. De bouw duurt namelijk vaak langer dan gedacht. Bij sommige hypotheekverstrekkers is de standaard geldigheidsduur van de offerte bij een nieuwbouwwoning daarom al langer. Let hier echter altijd goed op en kies het liefst een hypotheekverstrekker waarbij de offerte nog wat langer geldig is dan je verwacht nodig te hebben. Zo heb je extra speling als de bouw uitloopt.

5. Hypotheekofferte verlengen mogelijk?

Bij de meeste hypotheekverstrekkers kun je vlak voor het einde van de geldigheidsduur je hypotheekofferte verlengen. Je betaalt hiervoor wel verlengingskosten. Er zijn in Nederland maar een paar hypotheken waarbij je de offerte niet kunt verlengen. Die herken je meestal aan het woord ‘budget’ in de naam van de hypotheek. Je betaalt hiervoor een extra lage hypotheekrente, maar daar staat tegenover dat de offerte korter geldig is en je deze geldigheidsduur niet kunt verlengen.

6. Kosten verlengen hypotheekofferte

Zoals gezegd, is je hypotheekofferte verlengen niet gratis. Je betaalt hiervoor een bereidstellingsprovisie. Meestal is dat 0,2 tot 0,25 procent van je hypotheeksom voor elke maand dat je de hypotheekofferte verlengt.

Stel dat je in januari een offerte ontvangt voor een hypotheek van 300.000 euro. Als de offerte drie maanden geldig is en de sleuteloverdracht pas in mei plaatsvindt, moet je de hypotheekofferte met twee maanden verlengen. Bij een bereidstellingsprovisie van 0,2 procent kost je dit 1.200 euro (2 keer 0,2 procent van 300.000 euro).

Tip! Hypotheekofferte verlengen of annuleren? Laat je adviseren! Als je de geldigheidstermijn van je hypotheekofferte niet haalt, betaal je bijna altijd kosten. Dit kunnen annuleringskosten of verleningskosten zijn. Je hypotheekadviseur kan in zo’n geval berekenen wat voor jou de voordeligste optie is.

Vergelijk de geldigheid van hypotheekoffertes!Op Geld.nl vergelijk je de actuele hypotheekrentes van het grootse aanbod hypotheken. Daarnaast kun je ook voor elke hypotheek zien hoelang de offerte geldig is. Zo kies je gemakkelijk een hypotheekofferte die lang genoeg geldig is voor jouw situatie. Hypotheekrente vergelijken
;