Contact

Inboedelverzekering diefstal en inbraak

Wat dekt je inboedelverzekering bij diefstal en inbraak?

Inboedelverzekering diefstal en inbraak

De laatste jaren is het aantal woninginbraken in Nederland flink gedaald. Toch registreerde het CBS in 2020 nog steeds 44.475 inbraken in woningen, schuren en garages. Je inboedelverzekering vergoedt de meeste schades door diefstal en inbraak. In bepaalde situaties dekt je inboedelverzekering minder of helemaal geen schade. In dit artikel lees je precies wat je inboedelverzekering wel en niet vergoedt bij diefstal en inbraak.

Je inboedelverzekering dekt veel schades door diefstal en/of inbraak. Denk bijvoorbeeld aan een vergoeding voor je gestolen televisie of laptop. Maar je inboedelverzekering vergoedt ook vervangende sloten als het slot van je woning geforceerd is. Let op: geef diefstal en/of inbraak altijd aan bij de politie. Zonder officiële aangifte vergoedt je inboedelverzekering de schade niet.

Wat dekt je inboedelverzekering niet bij diefstal en inbraak?

In sommige gevallen dekt je inboedelverzekering diefstal en inbraak niet volledig of zelfs helemaal niet. Bijvoorbeeld in de volgende situaties:

  • Voor diefstal en inbraak uit bijgebouwen zoals een schuur, garage of kelderbox geldt vaak een maximale vergoeding van 10.000 euro. Heb je een garage op een ander adres dan je woonadres? Dan ligt de vergoeding bij de meeste verzekeraars lager.
  • Bij diefstal uit de auto vergoedt je inboedelverzekering vaak maximaal 250 euro. Ook moeten er sporen van braak te zien zijn op het voertuig. Een klein krasje bij het slot is bijvoorbeeld niet voldoende.
  • Diefstal van elektronische apparatuur is vaak beperkt gedekt. Wat de maximale vergoeding voor gestolen elektronica precies is, verschilt per verzekeraar.
  • Bij diefstal van contant geld vergoeden de meeste inboedelverzekeraars maximaal 500 euro.
  • Ook diefstal van lijfsieraden is beperkt gedekt. De meeste inboedelverzekeringen vergoeden maximaal 2.500 euro voor gestolen sieraden. Bij een kostbaarhedenverzekering ligt de vergoeding vaak wel hoger. Een kostbaarhedenverzekering is interessant als je dure sieraden of bijvoorbeeld kunst in huis hebt.

Inboedelverzekering bij diefstal zonder braaksporen

Soms wordt er iets uit je woning, schuur of garage gestolen zonder dat er sprake is van inbraak en bijbehorende braaksporen. Bijvoorbeeld als iemand inbreekt met een gestolen sleutel, of wanneer een insluiper binnenkomt door een openstaand raam. Veel inboedelverzekeringen vergoeden diefstal zonder braaksporen ook gewoon. Je moet natuurlijk wel aangifte doen bij de politie om de schade op je inboedelverzekering te verhalen.

In sommige situaties vergoedt je inboedelverzekering minder of niets bij diefstal zonder braaksporen. Zeker weten dat jouw inboedelverzekering diefstal zonder inbraaksporen vergoedt? Controleer dan je polisvoorwaarden.

Eigen risico inboedelverzekering bij inbraak en diefstal

Bij inbraak en diefstal betaal je bij de meeste inboedelverzekeringen een eigen risico. Meestal is het eigen risico bij inbraak en diefstal maximaal 250 euro. In grote steden betaal je vaak een hoger eigen risico dan in een landelijk gebied. Verzekeraars weten namelijk dat het risico op inbraak en diefstal in grote steden groter is. In de polisvoorwaarden van je inboedelverzekering lees je hoe hoog het eigen risico is bij schade door inbraak of diefstal.

Tip! Je wilt er liever niet aan denken, maar inbraak en diefstal kan ook in jouw woning gebeuren. Ga verzekeringen vergelijken op Geld.nl en vind direct de goedkoopste inboedelverzekering die voldoende vergoedt bij inbraak en/of diefstal.

Inboedelverzekering en inbraak en diefstal voorkomen

Verzekeraars verwachten dat je maatregelen neemt om de kans op inbraak en diefstal zo klein mogelijk te maken. Met de volgende tips verklein je de kans op inbraak en diefstal:

  • Sluit ramen en deuren altijd goed af, ook als je thuis bent. Hetzelfde geldt voor ramen en deuren van bijgebouwen zoals je garage, schuur of tuinhuisje.
  • Zorg voor goede sloten op ramen en deuren en beveilig je woning eventueel met een alarmsysteem. Bij veel inboedelverzekeringen krijg je korting als je je woning goed beveiligt. Dit is bijvoorbeeld het geval als je huis het Politiekeurmerk Veilig Wonen of een BORG-certificaat heeft.
  • Installeer een slimme deurbel. Hiermee zie je ook als je niet thuis bent wie er voor de deur staat.
Op zoek naar de goedkoopste én beste inboedelverzekering?Op Geld.nl vergelijk je inboedelverzekeringen van het meest complete aanbod verzekeraars in Nederland. Vergelijk en vind direct de goedkoopste én beste inboedelverzekering bij diefstal, inbraak en andere schades.Inboedelverzekering vergelijken
;