Contact

Ik kan mijn lening niet meer betalen

Wat als ik mijn lening niet meer kan betalen?

Geld lenen kan een uitkomst zijn als je even wat meer financiële ruimte nodig hebt. Maar wat als je de maandelijkse aflossing van je lening of krediet niet meer kunt betalen? Neem direct contact op met de kredietverstrekker om samen naar een oplossing te zoeken. Daarnaast kun je soms je lening oversluiten naar een goedkopere lening met een lagere rente. In dit artikel geven we je handige tips over wat je kunt doen als je je lening niet meer kunt betalen.

1. Wat als je lening niet meer kunt betalen? Zoek contact met de kredietverstrekker!

Stel je voor: je hebt een tijdje terug een persoonlijke lening afgesloten voor een grote aankoop. Maar door een onverwachte financiële tegenvaller, bijvoorbeeld een relatiebreuk of het verlies van je baan, kun je de maandelijkse aflossing van de lening niet meer betalen. Je bent niet de enige: volgens onderzoek van het Nibud kampt 42 procent van de Nederlandse huishoudens met één of meer betalingsproblemen.

Wel is het belangrijk om zo snel mogelijk contact te zoeken met de kredietverstrekker waar je lening loopt. Doe dit voordat de kosten van je lening zich opstapelen. Leg de situatie uit aan de kredietverstrekker, zodat je samen naar een gerichte oplossing kunt zoeken.

Welke mogelijkheden er zijn, verschilt per kredietverstrekker. Vaak is er meer mogelijk dan je denkt. Zo kun je misschien een betalingsregeling afspreken. Ook kan de kredietverstrekker je soms uitstel van betaling geven. Hoe sneller je hulp zoekt bij het oplossen van de betalingsproblemen, hoe beter. Kredietverstrekkers denken graag met je mee.

2. Kun jij je lening niet meer betalen? Kijk of de lening goedkoper kan!

Als je je lening niet meer kunt betalen, is het verstandig om te kijken of je huidige lening bij een andere kredietverstrekker goedkoper kan. Je lening oversluiten naar een lening met een lagere rente of een langere looptijd is vaak voordeliger. Een andere kredietverstrekker neemt dan je huidige lening over tegen een nieuwe rente en looptijd. Mogelijk kun je de nieuwe maandelijkse aflossing van je lening wél betalen.

Ga je lening vergelijken op Geld.nl en vind direct de beste en goedkoopste lening voor jouw situatie. Zo bespaar je tot wel honderden euro’s per jaar op je lening.

Tip! Leen nooit meer geld dan je nodig hebt. Zo voorkom je dat je later misschien betalingsproblemen krijgt en je lening niet meer terug kan betalen. Ga eerst je maximale lening berekenen om te zien hoe veel je in jouw situatie verstandig kunt lenen.

3. Lening een maand niet betalen, kan dat?

Soms heb je geen structureel betalingsprobleem, maar kun je toch de kosten van je lening een maand niet betalen. Bijvoorbeeld omdat je een onverwachte rekening moest betalen of een andere onvoorziene uitgave moest doen. Bij sommige kredietverstrekkers is het mogelijk om de betaling van je lening een maand uit te stellen.

Vaak gelden hiervoor wel aanvullende voorwaarden. Zo mag je je lening meestal maar één keer per kalenderjaar uitstellen. Ook mag je vaak geen betaalachterstand hebben. Houd er ook rekening mee dat je de volgende maand dubbele kosten hebt, aangezien je dan de vorige én de nieuwe maandelijkse aflossing van je lening betaalt. Neem contact op met je kredietverstrekker voor meer informatie en de mogelijkheden in jouw situatie.

4. Lening niet betaald, wat nu?

Als je je lening niet betaalt én geen contact opneemt met de kredietverstrekker, dan kan die extra stappen ondernemen:

  • Als je je lening niet op tijd betaalt, stuurt de kredietverstrekker eerst een herinnering. Je hebt meestal 14 dagen de tijd om deze herinnering te betalen of contact op te nemen met de kredietverstrekker.
  • Betaal je de eerste niet en reageer je ook niet op de herinnering? Dan stuurt de geldverstrekker je een tweede herinnering.
  • Als je na de tweede herinnering nog niet betaalt, stelt de kredietverstrekker je in gebreke. Je gaat vanaf dat moment vertragingsrente over je lening betalen. Ook kan de kredietverstrekker een incassobureau of deurwaarder inschakelen om het bedrag te innen. De kosten hiervan zijn voor jou en kunnen flink in de papieren lopen.
  • De kredietverstrekker kan de volledige lening in één keer opeisen. Je moet dan het hele leenbedrag in één keer terugbetalen.
  • In een uiterst geval legt deurwaarder beslag op je bankrekening, inkomen of bezittingen van waarde zoals bijvoorbeeld je auto om de schuld te innen.

Laat het niet zover komen en zoek altijd hulp als je problemen hebt om je lening af te betalen.

5. Lening niet meer kunnen betalen en hulp zoeken

Kun je je lening niet meer afbetalen en is het niet gelukt om samen met de kredietverstrekker een oplossing te vinden en heb je meer schulden? Dan kun je misschien schuldhulpverlening aanvragen bij jouw gemeente. De gemeente vraagt naar je financiële situatie en beoordeelt of je in aanmerking komt voor schuldhulpverlening.

Kijk ook op de website Zelf je schulden regelen van Nibud. Hier kun je ook een handige test doen en je eigen aflosplan maken.

Op zoek naar een betaalbare lening?

Op Geld.nl vergelijk je leningen van het meest complete aanbod kredietverstrekkers in Nederland. Vergelijk en vind direct de goedkoopste lening voor jouw situatie!Leningen vergelijken

Betaalbare lening vinden? Vergelijk, kies de laagste rente & bespaar!
;