Contact

ABN AMRO als eerst grote bank boven de 1% spaarrente

ABN AMRO biedt vanaf 1 augustus 1,25 procent rente op haar vrij opneembare spaarrekening. Hiermee is de bank de eerste grootbank die met haar spaarrente boven de 1 procent uitkomt, constateert de financiële vergelijkingssite Geld.nl. “De laatste keer dat één van de drie grote banken (ABN AMRO, ING en Rabobank) meer dan 1 procent bood, was eind 2014”, zegt Amanda Bulthuis, expert geld & verzekeringen bij Geld.nl.

Rabobank en ING zullen volgen

Bulthuis verwacht dat ING en Rabobank de komende tijd eenzelfde verhoging aankondigen. “Dit zagen we ook bij de vorige renteverhogingen. Als één van de drie de rente verhoogt, volgen de andere twee kort daarop ook.”

Ontwikkeling rente grootbanken vs hoogste spaarrente - juni 2023

Rentes grootbanken nog steeds relatief laag

Ondanks de renteverhoging blijven de rentes van de grote spaarbanken nog ver achter bij de hoogste spaarrentes in de markt. “Op dit moment kun je de hoogste spaarrente krijgen bij de Renault Bank uit Frankrijk. Die biedt 2,4 procent rente”, vertelt Bulthuis. “Bij Nederlandse banken, zoals Yapi Kredi en bunq, krijg je ook al meer dan 2 procent rente. Daar komt ABN AMRO met deze stap nog niet eens in de buurt.”

Tip! Wie bereid is zijn of haar spaargeld op een spaardeposito te zeggen kan met de hoogste deposito rente als 4 procent of meer rendement behalen.

Waarom de grote banken minder rente bieden

Dat de spaarrentes van de grootbanken relatief laag blijven, heeft verschillende oorzaken. “Als eerste hoeven deze banken minder hun best te doen om klanten aan te trekken, want veel mensen hebben er toch wel een spaarrekening”, zegt Bulthuis. “Er is dus minder druk om de rentes mee te verhogen met de kleinere banken en de buitenlandse banken op de Nederlandse markt.”

Aan de andere kant is het voor de grote banken ook lastiger om de spaarrente fors te verhogen. “Een spaarrenteverhoging geldt meteen voor alle spaarklanten en er staat best veel spaargeld bij deze grote banken”, legt Bulthuis uit. “De banken hebben de afgelopen jaren ook veel hypotheken en leningen verstrekt tegen relatief lage rentes. Die leningen en hypotheken lopen nog steeds door, waardoor de bank hierop weinig rente-inkomsten heeft. Er is hierdoor dus weinig ruimte om veel rente uit te geven aan spaarders.”


;