Contact

Consumenten gaan massaal op zoek naar voordeligere zorgverzekering

Bijna twee derde van de consumenten zegt de komende weken te gaan onderzoeken of hun zorgverzekering voor 2024 voordeliger of beter kan. Dit blijkt uit onderzoek dat financiële vergelijkingssite Geld.nl uitvoerde met Factsnapp. “Het lijkt erop dat veel meer mensen zich op een andere zorgverzekering gaan oriënteren dan vorig jaar”, zegt Amanda Bulthuis, expert geld & verzekeringen bij Geld.nl. “Belangrijkste reden hiervoor zijn de forse premiestijgingen die worden verwacht voor 2024.”

Oriënteren op zorgverzekering 2024

Verwachte premiestijging zet aan tot actie

Vorig jaar oriënteerde 52 procent van de consumenten zich volgens de Autoriteit Consument & Markt (ACM) op een andere zorgverzekering. Ook voor 2023 stegen de premies voor zorgverzekeringen namelijk flink. Bovendien verdween in 2023 de collectiviteitskorting op de basisverzekering. Hierdoor gingen ook mensen met een collectieve verzekering, bijvoorbeeld via de werkgever, op zoek naar een andere zorgverzekering.

De verwachting is dat de zorgpremie in 2024 nog verder stijgt en uitkomt op gemiddeld 150 euro per maand voor een basisverzekering. “Voor een huishouden met twee volwassen (kinderen tot 18 jaar betalen geen premie) betekent dit een vaste last van 300 euro per maand. Daar komen eventuele aanvullende zorgverzekeringen nog bij”, zegt Amanda Bulthuis. “Dat is een flinke maandelijkse kostenpost. Het verast ons daarom niet dat 65 procent van de consumenten dit jaar nog eens kritisch kijkt of de zorgverzekering ergens anders goedkoper of beter kan.”

Uitgebreider aanvullend verzekeren

Naast overstappen naar een goedkopere zorgverzekeraar zijn er andere manieren om de kosten voor de zorgverzekering laag te houden. Geld.nl vroeg consumenten daarom ook of zij hun zorgverzekering gaan aanpassen in 2024. Ruim de helft van de ondervraagden gaf aan dit te gaan doen. Hierbij kiest 36 procent van de ondervraagden voor een minder uitgebreide aanvullende verzekering en wil 15 procent de aanvullende verzekering zelfs helemaal opzeggen. 

Opvallend is echter dat 45 procent zich juist uitgebreider aanvullend wil verzekeren dan in 2023. ”Dit komt waarschijnlijk doordat veel consumenten in 2023 juist hebben bespaard op de aanvullende verzekeringen, door deze op te zeggen of de dekking te beperken”, zegt Bulthuis. “Het lijkt erop dat mensen hier spijt van hebben en zich toch liever wat uitgebreider aanvullend verzekeren. Als je immers door een sportblessure ineens naar de fysiotherapeut moet en hiervoor niet verzekerd bent, kan dit flink in de papieren lopen. Of consumenten zich komend jaar ook echt uitgebreider aanvullend gaan verzekeren dan in 2023, hangt natuurlijk ook heel erg af van de premies voor de aanvullende verzekeringen.”

Wat veranderen aan zorgverzekering 2024

Eigen risico verhogen minder in trek?

In het onderzoek van Geld.nl en Factsnapp geeft maar 18 procent van de ondervraagden aan het eigen risico te willen verhogen. “Dit komt waarschijnlijk ook doordat in 2023 al veel mensen het eigen risico verhoogden naar het maximale bedrag van 885 euro. Verder verhogen is dan simpelweg niet meer mogelijk”, zegt Bulthuis. “In totaal koos in 2023 bijna 32 procent van de consumenten voor een maximaal eigen risico. Op basis van de uitkomsten van dit onderzoek verwacht ik dat dit percentage in 2024 rond dezelfde koers of misschien iets hoger uitkomt.”

;