Contact

Inflatie flink gedaald, toch werd ons spaargeld minder waard in 2023

De inflatie voor het jaar 2023 komt uit op 3,8%, bericht het Centraal Bureau voor de Statistiek vandaag. Dat is flink lager dan de 10% van 2022. Toch vreet de inflatie nog steeds aan de waarde van het spaargeld van Nederlanders. Wie eind 2010 begon met 100 euro op de spaarrekening, heeft nu qua waarde gemiddeld iets meer dan 80 euro over. Dit blijkt uit cijfers van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. "In 2023 was de rente op een spaarrekening gemiddeld 1,52%. Dat is niet eens de helft van inflatie van dat jaar", zegt Amanda Bulthuis, expert geld & verzekeringen bij Geld.nl.

Invloed inflatie op waarde spaargeld

Het inflatiecijfer geeft aan hoeveel de prijzen van producten en diensten gemiddeld stijgen. Als de prijzen stijgen, betekent dit dat je geld minder waard wordt. Je kunt immers met dezelfde euro minder kopen. Dit heeft ook gevolgen voor je spaargeld. Als de inflatie hoger ligt dan de spaarrente die je ontvangt, wordt je spaargeld minder waard. Je compenseert de waardedaling van je geld dan namelijk niet meer met de spaarrente die je ontvangt. Lees hier meer over de invloed van inflatie op je spaargeld.

In onderstaande grafiek zie je de ontwikkeling van de rente op spaarrekeningen en de inflatie over de afgelopen jaren. 

Ontwikkeling spaarrente en inflatie van 2010 tot en met 2023

Spaarder levert in

Sinds 2010 is de inflatie bijna altijd hoger geweest dan de gemiddelde rente op een spaarrekening. Alleen tussen 2014 en 2016 oversteeg de spaarrente de inflatie. Dit betekent dat spaarders hun spaargeld al jarenlang minder waard zien worden.

Uit berekeningen van de financiële vergelijkingssite Geld.nl blijkt dat wie dertien jaar geleden begon te sparen met 100 euro, nu nog maar 80,45 euro aan waarde over heeft. “De inflatie heeft daarmee een hap uit de waarde van ons spaargeld genomen”, zegt Amanda Bulthuis van Geld.nl. "Op een bedrag van 100 euro lijkt dat misschien nog niet zoveel, maar op een bedrag van 1.000 euro heb je het al over 196 euro die je hebt ingeleverd. En bij 10.000 euro spaargeld leverde je zelfs 1.955 euro in. En dan hebben we nog niet eens eventuele belasting die je betaalt over je spaargeld meegerekend."

waarde spaargeld na inflatie van 2010 tot en met 2023

Waardevermindering spaargeld beperken of zelfs voorkomen?

Gelukkig kun je als spaarder met een paar slimme keuzes de waardevermindering van je spaargeld beperken of zelfs voorkomen. “In 2023 boden veel buitenlandse banken spaarders al rentes van ruim boven de 2%. Sinds september zijn zelfs rentes van ruim 3% mogelijk”, zegt Bulthuis. “Dat is nog steeds lager dan inflatie, maar het maakt nogal een verschil of je dit soort rendementen behaalt of het moet doen met de gemiddelde 0,9 tot 1% rente die je in 2023 bij de grote banken, ABN AMRO, ING of Rabobank kreeg. Het loont dus echt om zoek te gaan naar een spaarrekening met een hogere rente.”

Heb je spaargeld dat je voor een periode van 1 tot 3 jaar kan missen? Dan is een spaardeposito interessant. De hoogste rente op een spaardeposito liep in 2023 op tot ruim 4%. Daarmee zit je boven de inflatie van 2023 en de verwachting is dat de inflatie in 2024 zelfs nog verder daalt. “Bovendien heb je met een spaardeposito de zekerheid dat de rente de hele looptijd vaststaat. Dat is juist nu interessant, omdat we zien dat veel banken de rentes voor spaardeposito’s weer beginnen te verlagen. Als je dus nu instapt, profiteer je nog van de hoge depositorentes van dit moment.”


;