Contact

Spaarrente ontwikkeling

Hoe heeft de spaarrente zich ontwikkelt?

De spaarrente in Nederland is jarenlang enorm laag geweest, maar sinds juli 2022 weer aan het stijgen. In dit artikel bespreekt Geld.nl de spaarrente ontwikkeling in de afgelopen jaren en kijken we vooruit naar de toekomst.

Ontwikkeling spaarrente 2008 – 2009

Het jaar 2008 was echt een topjaar voor spaarders. De ene na de andere bank voerde een renteverhoging door op zoek naar de hoogste spaarrente en spaarrentes van 5 procent of meer waren niet langer een utopie. Er was sprake van een heuse spaarrenteoorlog. Banken zaten te springen om ons spaargeld en de spaarrente ontwikkeling liet een stijgende lijn zien.

De spaarrente was destijds zo hoog omdat het voor banken niet eenvoudig was geld te lenen. De hoge rente bij de Europese Centrale Bank (plus 4 procent) en een gebrek aan vertrouwen tussen banken onderling maakte ons spaargeld de ideale manier om het kapitaal van banken te vergroten. Eind 2008 werden echter de eerste renteverlagingen ingezet en in 2009 daalde de spaarrente in rap tempo. Niet alleen de variabele spaarrente daalde vliegensvlug, ook de depositorente leverde in 2009 flink in.

Ontwikkeling spaarrente 2010 en 2011

Waar 2009 en 2010 vooral in het teken stonden van een dalende spaarrente, kropen de rentetarieven in 2011 uit het dal. Rond de jaarwisseling kon bij een aantal banken zelfs weer een variabele rente van rond de 3 procent ontvangen worden. Ook de rente op spaardeposito’s liet een stijging zien. Vooral kortlopende spaardeposito’s konden tegen een aantrekkelijke rentevergoeding afgesloten worden. Zo waren er aanbieders die een rentevergoeding van 3,55 procent op 1-jaars deposito aanboden.

De ontwikkeling van de spaarrente in 2011 was gunstig voor spaarders. De renteverhogingen hadden deels te maken met het Basel III akkoord dat in 2013 van kracht gaat. In het akkoord staat onder meer dat de kapitaaleisen aan banken verhoogd wordt. Hierdoor hadden banken ineens extra geld nodig en klopte ze massaal bij de spaarders aan.

Ontwikkeling spaarrente 2012 t/m 2021

De ontwikkeling spaarrente 2012 is minder positief voor spaarders. In 2012 was het namelijk snel afgelopen met de renteverhogingen van banken. De daling van de variabele spaarrente werd eind 2011 al ingezet en de spaardeposito’s volgden enkele maanden later in 2012. Een verdere verlaging van het ECB-rentetarief, waardoor banken nog voordeliger bij de centrale bank een lening kunnen afsluiten, maakte de dalende trend compleet. De spaarrente ontwikkeling bleef in heel  2012 negatief.

Ook de in 2013, tot en met 2019 vertoonde de ontwikkeling van de spaarrente een dalende lijn. De gemiddelde spaarrente zakte onder de 1 procent en ook de depositorente daalt door. Ook in 2020 en 2021 blijft de spaarrente laag. Sommige banken gaan voor de hoogste spaarsaldo's zelfs negatieve rentes rekenen.

Spaarrente ontwikkeling 2022 en 2023

Mede door de oorlog in Oekraïne steeg in 2022 de inflatie. Hierdoor zag de Europese Centrale Bank (ECB) zich vanaf juli 2022 genoodzaakt om haar rentes te verhogen. In reactie hierop gingen ook de spaarrentes eindelijk weer omhoog. Sindsdien heeft de ECB al enkele keren haar rentes verhoogd en inmiddels liggen de hoogste rentes voor spaarrekeningen tussen de 2 en 3 procent. Voor een spaardeposito kun je zelfs bij een looptijd van 1 jaar al 4 procent rente krijgen.

De vraag is natuurlijk hoelang dit doorzet. De ECB heeft sinds eind september geen nieuwe renteverhogingen meer doorgevoerd, omdat ze verwacht dat de inflatie op de lange termijn op het gewenste niveau komt. De verwachting is dan ook dat de spaarrentes gaan stabiliseren en misschien zelfs wat omlaag gaan in 2024. Lees hier onze spaarrente verwachting.

Laat geen spaarrente liggen!Vergelijk snel en makkelijk het grootste aanbod spaarrekeningen op rente, kosten en voorwaarden. Stap online over van spaarrekening en spaar tegen het hoogste rendement! Spaarrente vergelijken
De actuele spaarrentes van dit moment vergelijken? Vergelijk & kies de hoogste rente!
;