Contact

Verzekering bij verbouwing

Wat dekt je verzekering schade tijdens verbouwing huis?

Bij een verbouwing gebeurt er van alles in en om je huis. Werklui lopen in en uit, er wordt gesjouwd met bouwmaterialen en spullen worden aan de kant geschoven. Tijdens zo’n verbouwing is de dekking van je inboedel- en opstalverzekering vaak beperkt. In dit artikel geven we je enkele handige tips over je verzekering tijdens de verbouwing. Zo weet je zeker dat je tijdens én na de verbouwing goed verzekerd bent.

1. Huis verbouwen? Beperkte dekking verzekering

Ga je verbouwen? In veel gevallen is de dekking van je inboedel- en opstalverzekering dan een stuk beperkter. Je verzekeraar dekt sommige schades tijdens een verbouwing zelfs helemaal niet. In de volgende gevallen is de dekking van je inboedel- en opstalverzekering beperkt:

  • Je woning is tijdens de verbouwing onbewoond. Dit vergroot de kans op vandalisme, inbraak en diefstal. Daarom vergoedt de verzekeraar in deze situatie geen schades door inbraak of vernieling.
  • Glasbreuk tijdens het bouwen of verbouwen van je huis die door de verbouwing ontstaat wordt niet vergoed door je verzekeraar.
  • Bij schade aan of diefstal van bouwmaterialen of andere spullen die nog in je woning geplaatst moeten worden, vergoedt je verzekeraar de kosten niet.
  • Als je woning nog geen ramen, sloten of definitief dak heeft is de dekking van je verzekering ook beperkt. Diefstal en lekkage worden dan bijvoorbeeld niet vergoed. Hetzelfde geldt voor weerschade of lekkage door een groot gat in de muur of bij een uitbouw die nog niet waterdicht gemaakt is.

Let op! Geef de verbouwing van je huis zo snel mogelijk door aan je opstalverzekeraar. Ook bij een gedeeltelijke verbouwing is dit belangrijk. Als de verbouwing aan de voorwaarden van de verzekeraar voldoet, geldt tijdens het verbouwen de basisdekking van je opstalverzekering. Meld je de verbouwing niet binnen 30 dagen aan bij je verzekeraar? Dan vergoedt deze geen schades die tijdens of na het verbouwen zijn ontstaan.

2. Losse bouwmaterialen en verzekering

De kans is groot dat er tijdens een verbouwing tijdelijk losse bouwmaterialen in en om je woning liggen. Bij schade of diefstal vergoedt je inboedelverzekering de kosten. Wel stelt de verzekeraar meestal aanvullende eisen, bijvoorbeeld dat bouwmaterialen buiten je woning in een afgesloten container liggen. Natuurlijk moet ook je eigen woning goed afgesloten zijn met een definitief slot.

Bonustip! Neem voor de verbouwing je inboedelverzekering goed onder de loep. Misschien zijn je spullen ondertussen voor een te laag bedrag verzekerd, bijvoorbeeld omdat je nu meer spullen bezit. Kijk ook of je momenteel niet te veel voor je inboedelverzekering betaalt. Ga je inboedelverzekering vergelijken op onze onafhankelijke vergelijkingssite en vind direct de goedkoopste verzekering die naadloos op jouw situatie aansluit.

3. Verbouwing en rechtsbijstandverzekering

Besteed je de verbouwing van je huis uit, bijvoorbeeld aan een aannemer? Dan is een goede rechtsbijstandverzekering wel zo handig. Mocht er een conflict ontstaan tussen jou en de aannemer, dan kan de rechtsbijstandverzekering je verder helpen. Let op: als je een rechtsbijstandverzekering afsluit geldt er vaak een wachttijd van drie maanden voordat de dekking ingaat. Zorg dus dat je ruim voor de verbouwing dus al een goede rechtsbijstandverzekering hebt.

4. Verbouwing woning en aansprakelijkheid

Als je met schade te maken krijgt tijdens de verbouwing, verhaalt de verzekeraar de schade vaak op degene die verbouwd heeft. In veel gevallen is dit de aannemer. Check voordat je een aannemer uitkiest altijd of deze een Construction All Risk of CAR-verzekering heeft. Een CAR-verzekering dekt schades die tijdens het verbouwen door toedoen van de aannemer ontstaan. Kies daarnaast bij voorkeur voor een aannemer met een keurmerk zoals Bouwgarant of Woningborg.

Als je zelf je woning verbouwt, verhaalt je verzekeraar tijdens de verbouwing ontstane schade soms op jou. Helpen vrienden of kennissen je met verbouwen? Check dan van tevoren of ze een aansprakelijkheidsverzekering hebben. Zo is schade veroorzaakt door je helpende kennissen ook gewoon gedekt.

5. Herbouwwaarde aanpassen na verbouwing huis

Een verbouwing is vaak een flinke verbetering van je huis. Denk aan een uitbouw die meer licht en ruimte creëert, een ruimere keuken of een luxe badkamer. Hiermee stijgt je woningwaarde ook. Het is daarom belangrijk om de herbouwwaarde van je woning na een verbouwing opnieuw door te geven bij je opstalverzekering. Het bedrag waarvoor je huis en eventuele bijgebouwen verzekerd zijn is namelijk gebaseerd op de herbouwwaarde. Door de herbouwwaarde na de verbouwing aan te passen voorkom je dat je woning na de verbouwing onderverzekerd is.

Action tag: Op zoek naar de beste woonverzekering voor jouw situatie? Op Geld.nl vergelijk je inboedel- en opstalverzekeringen van het meest uitgebreide aanbod van woonverzekeraars in Nederland. Vergelijk en vind direct de goedkoopste woonverzekering die bij schade voldoende vergoedt voor jouw bouwmaterialen, inboedel en woning! >> Woonverzekering vergelijken
Op zoek naar de beste woonverzekering voor jouw situatie?Op Geld.nl vergelijk je inboedel- en opstalverzekeringen van het meest uitgebreide aanbod van woonverzekeraars in Nederland. Vergelijk en vind direct de goedkoopste woonverzekering die bij schade voldoende vergoedt voor jouw bouwmaterialen, inboedel en woning.Woonverzekering vergelijken
;