Contact

Zorgverzekering laag inkomen

Hoe kan je de zorgverzekering met een laag inkomen betaalbaar houden?

Heb je een laag inkomen? Dan kan het soms lastig zijn om je zorgverzekering te betalen. De gemiddelde zorgpremie bedraagt € 138 per maand. Met een lager inkomen is dat een flinke hap uit je budget. Daarom geven we je graag enkele handige tips om je zorgverzekering ook met een lager inkomen betaalbaar te houden.

1: Laag inkomen? Vraag zorgtoeslag aan!

Als je een laag inkomen hebt, kom je waarschijnlijk in aanmerking voor zorgtoeslag. Dit is een maandelijkse financiële bijdrage van de overheid die je helpt bij het betalen van je zorgverzekering. Op de website van de Belastingdienst kun je checken of je recht hebt op zorgtoeslag. Je ziet ook direct hoe hoog je zorgtoeslag wordt.

Maak nu een proefberekening toeslagen op de website van de Belastingdienst.

2: Collectieve zorgverzekering voor minima via gemeente

Veel gemeenten bieden een collectieve zorgverzekering aan voor mensen met een laag inkomen. De premie voor een zorgverzekering voor minima is vaak laag. Check wel altijd of een dergelijke zorgverzekering voor jou écht de goedkoopste optie is. Dit is namelijk niet altijd het geval. Je kunt hier je zorgverzekering vergelijken om zeker te weten dat je echt de goedkoopste zorgverzekering te pakken hebt.

3: Inzicht in je zorgwensen extra belangrijk bij laag inkomen

Met een laag inkomen is het belangrijk om je zorgverzekering zo goedkoop mogelijk te houden. Wel wil je natuurlijk dat de zorg die je afneemt, zoveel mogelijk wordt vergoed. Daarom is het belangrijk om inzicht in je zorgwensen te krijgen, zodat je niet over- of juist onderverzekerd bent.

Heb je bijvoorbeeld een gezond gebit en verwacht je hiermee niet veel problemen? Dan is het vaak goedkoper om tandartscontroles zelf te betalen en hiervoor geen aanvullende verzekering af te sluiten. Maar heb je snel gaatjes of heb je regelmatig een wortelkanaalbehandeling of andere tandheelkundige behandelingen nodig? Dan kan een tandartsverzekering goedkoper zijn dan alle kosten zelf betalen.

Ditzelfde geldt voor andere zorgwensen. Als je goed gezond bent en eens in de paar jaar naar de huisarts gaat, is de goedkoopste basisverzekering een prima keuze. Dit wordt natuurlijk een ander verhaal als je een (chronische) ziekte hebt of regelmatig voor behandelingen in het ziekenhuis moet zijn. In dat geval is een aanvullende verzekering soms goedkoper.

4: Vind de goedkoopste zorgverzekering voor jouw situatie

Heb je een laag inkomen en ga je een nieuwe zorgverzekering afsluiten? Vergelijk dan altijd eerst zorgverzekeringen. De premieverschillen tussen de verschillende zorgverzekeraars lopen flink uiteen. Door een eerlijke vergelijking te maken vind je de goedkoopste zorgverzekering die ook echt aansluit op jouw zorgwensen.

Tip! Ga vervolgens elk jaar opnieuw je zorgverzekering vergelijken. Zo weet je zeker of je huidige zorgverzekering nog steeds de goedkoopste is, of dat je bij een andere zorgverzekeraar voordeliger uit bent in het nieuwe jaar. Overstappen van zorgverzekering kan je tot honderden euro’s per jaar aan premie schelen.

5. Betaal je eigen risico in termijnen

Maak je elk jaar je eigen risico (bijna) op, omdat je veel medische zorg nodig hebt? Bij veel zorgverzekeraars kun je het eigen risico in maandelijkse termijnen betalen. Wat je aan het einde van het jaar te veel betaald hebt, krijg je teruggestort op je rekening. Als je een laag inkomen hebt is het vaak lastig om het volledige eigen risico elk jaar in één keer op te hoesten. In termijnen betalen is dan een betere optie.

6. Check overige regelingen voor mensen met een laag inkomen

Heb je een laag inkomen? Dan zijn er vaak nog andere regelingen waarmee je op je zorgkosten kunt besparen. Denk aan:

  • Specifieke zorgkosten: Je kunt sommige zorgkosten van de belasting aftrekken. Deze zorgkosten worden specifieke zorgkosten genoemd. Dit geldt bijvoorbeeld voor zoals medicijnen en bepaalde hulpmiddelen.
  • Meerkostenregelingen: In sommige gemeenten heb je soms recht op een financiële tegemoetkoming als je een handicap hebt of langdurig ziek bent. Dit noemen ze meerkostenregelingen. Maar let op, het bedrag en de regels daarvoor kunnen per gemeente verschillen.
  • Bijzondere bijstand: In veel gemeenten kun je bijzondere bijstand krijgen voor eenmalige hoge zorgkosten of tandartskosten. Dit bedrag kan een eenmalige uitkering zijn, of een lening tegen een lage rente. De regels hiervoor verschillen per gemeente.

Op de website van de Rijksoverheid lees je waar je nog meer recht op hebt bij hoge zorgkosten. Neem contact op met je eigen gemeente om te controleren of je recht hebt op bepaalde regelingen of tegemoetkomingen.

Laag inkomen? Vind direct de goedkoopste zorgverzekering! Op Geld.nl vergelijk je zorgverzekeringen van het meest complete aanbod verzekeraars in Nederland. Vergelijk en vind direct de goedkoopste zorgverzekering. Zo bespaar je eenvoudig honderden euro’s per jaar op je premie.Zorgverzekeringen vergelijken

;