Waarop letten bij geld sparen in het buitenland?
Wie de spaarrenteoverzichten bekijkt, ziet de laatste jaren voornamelijk buitenlandse banken bovenaan staan met de hoogste spaarrentes. Zeker in de deposito-overzichten wordt bijna de hele top 10 gevuld door banken uit het buitenland. Deze spaarbanken bieden soms wel een half tot een heel procent meer spaarrente dan banken in Nederland. Maar is het verstandig om bij een buitenlandse bank te sparen en waar moet je dan op letten?
Sparen bij een buitenlands bank, 3 zaken om op te letten
Een buitenlandse spaarrekening of deposito openen is in de meeste gevallen net zo veilig als in Nederland. Er zijn alleen 3 dingen waar je op moet letten:
- Onder welk depositogarantiestelsel valt de bank?
- Hoe betaal je belasting over je spaargeld?
- In welke valuta spaar je?
1. Sparen in het buitenland en het depositogarantiestelsel
Het depositogarantiestelsel zorgt ervoor dat jij je spaargeld terugkrijgt als de bank onverhoopt failliet gaat. Het Nederlandse depositogarantiestelsel vergoedt je spaargeld tot 100.000 euro. Dat geldt tegenwoordig ook voor het depositogarantiestelsel van alle andere landen in de Europese Unie (EU). Spaar je dus bij een bank die onder een depositogarantiestelsel van een EU-land valt? Dan is je spaargeld daar net zo goed beschermd als in Nederland. Overigens is de kans dat een bank binnen de Europese Unie failliet gaat heel klein. Je kunt dus met een gerust hart een spaarrekening of deposito openen in een andere EU-land.
Veel buitenlandse deposito’s in Nederland worden aangeboden door het spaarplatform Raisin. Voordeel van dit platform is dat zij juristen in dienst hebben die je helpen om je geld terug te krijgen als de bank waar je spaart failliet gaat.
Goed om te weten! Alle banken die we op Geld.nl vergelijken, vallen onder een depositogarantiestelsel binnen de EU. Bovendien zie je tijdens het spaarrente vergelijken direct van elke rekening of deposito onder welk depositogarantiestelsel deze valt. Zo is je spaargeld dus altijd veilig.
Kom je ooit ergens een aanbod tegen van een spaarbank buiten de Europese Unie? Kijk dan altijd goed naar hoe het depositogarantiestelsel in het betreffende land is geregeld voor je met de bank in zee gaat.
2. Belasting betalen bij sparen in het buitenland
In Nederland betaal je belasting over je spaargeld. Ook je spaargeld in het buitenland moet je opgeven bij je belastingaangifte in Nederland. Sommige buitenlandse banken laten je echter ook belasting betalen in het land van de bank. Dat heet bronbelasting. Meer hierover lees je in het artikel Belasting over spaargeld in het buitenland.
Natuurlijk hoef je niet twee keer belasting te betalen over je spaargeld. Als je bij de Nederlandse Belastingdienst bewijst dat je in het buitenland al belasting hebt betaald, betaal je over dat deel van je spaargeld geen of minder belasting. In ons artikel over bronbelasting lees je hier meer over en zie je bij welke banken je bronbelasting betaalt.
Ook hier biedt het spaarplatform Raisin je een voordeel. Raisin stuurt je automatisch alle formulieren op en herinnert je eraan om die op tijd in te vullen, zodat je nooit dubbel belasting betaalt.
Spaar je zonder tussenkomst van een platform bij een buitenlandse bank? Dan vind je op de website van de Belastingdienst hoe en waar je de formulieren moet aanvragen.
3. Sparen in het buitenland en valuta
Bij de meeste buitenlandse banken die in Nederland actief zijn, spaar je gewoon in euro’s. Maar bij een bank buiten de Eurozone spaar je misschien in een andere valuta. Let in dat geval goed op de wisselkoers van die valuta. Dit is vooral belangrijk als je je spaargeld na een tijdje weer opneemt. Als de valuta waarin je spaart in de tussentijd minder waard is geworden, krijg je minder geld terug in euro’s. Hierdoor blijft er misschien weinig tot niets van je behaalde rendement over.
Dus sparen in het buitenland, doen of niet?
Sparen in het buitenland is tegenwoordig veel veiliger geworden. Alle banken binnen de Europese Unie vallen namelijk onder een depositogarantiestelsel dat je spaargeld tot 100.000 euro beschermt. Als je dan ook nog gewoon in euro’s, heb je ook geen last van omwisselrisico’s. Bij alle spaarbanken die in je vergelijkt op Geld.nl spaar je in euro’s en valt je geld onder een depositogarantiestelsel binnen de EU. Je loopt hier dus geen enkel risico.
Houd alleen wel even goed in de gaten hoe je belasting betaalt over je spaargeld in het buitenland. Doordat de juiste formulieren op tijd in te vullen, voorkom je dat je dubbel belasting betaalt.