Contact

Autoverzekering afsluiten

Vergelijk het meest complete aanbod en bespaar € 237 p.j.! Vergelijk het meest complete aanbod en bespaar gemiddeld € 237 per jaar.
Eef van Opdorp Eef van Opdorp Budgetcoach
Start vergelijken & bespaar
Wat is je kenteken?
Postcode
Geboortedatum
DD-MM-JJJJ
Meest complete aanbodVerzekerd van de beste keuze
Keurmerk Objectief Vergelijken100% onafhankelijke vergelijking
Laagste prijsgarantieUnieke kortingen tot 15%

In 4 stappen je autoverzekering afsluiten

1. Vergelijk en bespaar

Vul je gegevens in en geef je gewenste dekking aan. Op basis hiervan berekenen wij bij verschillende autoverzekeraars de premie die past bij jouw situatie en auto. We zetten alle gevonden premies voor je op een rij en jij kiest zelf de voordeligste autoverzekering voor jou.

2. Sluit je nieuwe autoverzekering af

Heb je de best passende autoverzekering voor jou gevonden? Dan vraag je deze eenvoudig online aan via Geld.nl óf we sturen je rechtstreeks door naar de website van de verzekeraar. Tijdens het afsluiten vraagt de verzekeraar onder andere naar je contactgegevens en rekeningnummer. Houd ook de meldcode van je auto bij de hand. Beantwoord enkele slotvragen en je aanvraag is klaar!

3. Check je dekking

Heb je je aanvraag afgerond, dan ontvang je meteen een bevestiging per e-mail. Hierin laat de verzekeraar weten of je voorlopige dekking hebt. Is dit niet het geval, dan moet je even wachten tot je aanvraag definitief is geaccepteerd. Krijg je wel voorlopige dekking, dan mag je meteen de weg op!

4. Zeg je oude autoverzekering op

Is je nieuwe autoverzekering geregeld? Zeg dan nog even je oude verzekering op. Hoewel we dit klusje graag van je zouden overnemen, mogen wij dit niet. Wel maken we het opzeggen zo makkelijk mogelijk met onze opzegservice.

Welke autoverzekering afsluiten?

Een autoverzekering afsluiten begint bij het kiezen van de juiste dekking. Er zijn grofweg drie soorten autoverzekeringen: de WA, beperkt casco of allrisk autoverzekering. Bekijk hier de belangrijkste verschillen in dekking tussen deze autoverzekeringen.

WA (verplicht)
 • Schade aan anderen
WA vergelijken
Beperkt Casco (WA+)
 • Schade aan anderen
 • Schade door diefstal of inbraak
 • Brand- en stormschade
 • Ruitschade
WA+ vergelijken
Volledig Casco (Allrisk)
 • Schade aan anderen
 • Schade door diefstal of inbraak
 • Brand- en stormschade
 • Ruitschade
 • Schade door vandalisme
 • Schade eigen auto door eigen schuld
Allrisk vergelijken

Goedkope autoverzekering afsluiten

VerzekeraarDekkingPremie / maand
UnivéWA€ 12,41
ZekurWA€ 12,83
InsharedWA€ 13,14
Allianz DirectWA€ 14,85
Centraal BeheerWA€ 15,03
Avéro AchmeaWA€ 16,17
De GoudseWA€ 16,43
FBTOWA€ 16,64
a.s.r. ik kies zelfWA€ 16,88
ANWBWA€ 18,84

Ga je een autoverzekering afsluiten, dan zul je zien dat de premie voor iedereen anders. Deze hangt onder andere af van je leeftijd, woonplaats en het type auto dat je wilt verzekeren. Om je toch een idee te geven van de kosten voor een autoverzekering, zie je hier de actuele premies bij een voorbeeldscenario.

Wil jij een goedkope autoverzekering afsluiten? Maak dan nu de vergelijking en ontdek welke verzekeraar jou de laagste premie biedt!

Veelgestelde vragen over autoverzekering afsluiten

Wanneer een autoverzekering afsluiten?

Zodra je een nieuwe auto koopt en deze op je naam hebt staan, kun je een autoverzekering afsluiten. Sterker nog, dat moet, anders mag je de weg niet op. Als je een auto bezit, moet je deze in Nederland minimaal WA verzekeren vanaf het moment dat de auto op je naam staat.

Heb je al een autoverzekering? Dan is het soms ook verstandig om over te stappen en een nieuwe autoverzekering af te sluiten. Als er iets verandert aan je situatie, bijvoorbeeld doordat je gaat verhuizen of een andere auto gaat rijden, kan het zomaar zo zijn dat een andere autoverzekeraar voor jou een goedkopere autoverzekering heeft dan je huidige autoverzekering. Meer hierover lees je in het artikel ‘Wanneer autoverzekering afsluiten’.

Hoe werkt een autoverzekering afsluiten?

Als je in je vergelijking de goedkoopste autoverzekering hebt gevonden, kun je deze vaak direct afsluiten via Geld.nl. Je vult enkele gegevens in over jezelf en je auto en beantwoordt de slotvragen van de verzekeraar. Na het aanvragen krijg je meteen te zien of je voorlopige dekking hebt. Dit betekent dat je verzekerd met de auto kunt rijden. Heb je nog geen voorlopige dekking? Dan moet je wachten op een bericht dat je bent geaccepteerd. Dat bericht krijg je (op werkdagen) meestal binnen een uur. Er zijn ook autoverzekeraars waarbij we je voor je aanvraag doorsturen naar de website van de verzekeraar. Je vraagt je verzekering vervolgens daar aan en krijgt van de verzekeraar bericht over de acceptatie.

Hoelang duurt een autoverzekering afsluiten?

Een autoverzekering afsluiten via Geld.nl heb je al in een paar minuten geregeld. Soms vul je je aanvraag in op onze website en bij sommige verzekeraars sturen we je door naar de website van de verzekeraar, zodat je daar je aanvraag kunt afronden. Het invullen van je gegevens en het opsturen van de aanvraag heb je altijd in een paar minuten gedaan.

In de meeste gevallen krijg je ook al direct te zien of je voorlopige dekking hebt en met de auto mag gaan rijden. De verzekeringspapieren en polis ontvang je later nog per mail.

Krijg je nog geen voorlopige dekking? Dan moet je even wachten op het bericht van de verzekeraar of je aanvraag is geaccepteerd. Op werkdagen krijg je dat al binnen een paar uur.

Welke gegevens heb ik nodig voor het afsluiten van een autoverzekering?

Bij het afsluiten van je autoverzekering vragen we je een aantal gegevens in te vullen, zoals je naam, adres en contactgegevens. Houd daarnaast in elk geval de volgende gegevens bij de hand:

 • Je kenteken
 • De meldcode (staat op je kentekenbewijs of het overschrijvingsbewijs dat je krijgt van de verkoper).
 • Het rekeningnummer (IBAN) waarvan de premie mag worden afgeschreven

Kun je een autoverzekering afsluiten in het weekend?

Je autoverzekering afsluiten doe je op Geld.nl volledig online en dat kan dus ook gewoon in het weekend. Je krijgt ook in het weekend direct te zien of je dekking hebt en met de auto mag gaan rijden. Als je nog niet direct dekking krijgt, moet je wachten op de acceptatie van de verzekeraar. Dat bericht krijg je meestal dezelfde dag nog.

Het is wel belangrijk dat je alle gegevens van je vraag volledig en correct invult als je in het weekend al verzekerd wilt zijn. Als je je meldcode bijvoorbeeld niet invult, neemt één van de experts van Geld.nl hiervoor de volgende werkdag (maandag dus) contact met je op. De aanvraag kan dan pas op maandag bij de verzekeraar worden ingediend.

Ben je direct verzekerd en mag je meteen de weg op?

Als je je autoverzekering afsluit  via Geld.nl, krijg je altijd direct te zien of je voorlopige dekking hebt. Voorlopige dekking wil zeggen dat je direct verzekerd bent en met je auto mag gaan rijden. Krijg je geen voorlopige dekking te zien na je aanvraag? Dan moet je wachten tot de verzekeraar je een bericht stuurt dat de aanvraag is geaccepteerd. Dat bericht krijg je op werkdagen meestal binnen een paar uur. Na dat bericht ben je verzekerd en kun je met de auto gaan rijden.

Let op! Als je een autoverzekering afsluit bij Allianz Direct krijg je een iDeal link om je eerste premie te betalen. Je bent pas verzekerd als je die premie hebt betaald. Vóór die tijd mag je dus ook nog niet met je auto de weg op.

Ik heb een autoverzekering afgesloten, wat nu?

Als je je autoverzekering aanvraag hebt afgerond en ingestuurd, gaan onze erkende financiële experts je aanvraag verwerken en indienen bij de verzekeraar.

We tonen je op de bedankpagina en in de bevestigingsmail direct of je voorlopige dekking hebt. Dat is belangrijk, want dan mag je meteen met de auto de weg op. Je ontvang je polis en andere verzekeringspapieren later nog per mail.

Krijg je geen voorlopige dekking? Dan ben je pas verzekerd als je bericht van de verzekeraar krijgt dat de autoverzekering is geaccepteerd. Op werkdagen krijg je dat bericht meestal binnen een paar uur. En dan mag je alsnog met de auto de weg op.

Er zijn ook autoverzekeraars waarbij we je voor je aanvraag direct doorsturen naar de website van de verzekeraar. Je rondt dan daar je aanvraag af en krijgt van de verzekeraar bericht over de acceptatie.

Tip! Sluit je een nieuwe autoverzekering af, zeg dan nog wel je oude verzekering op. Hoewel we dit graag voor je zouden willen doen, mogen wij dit niet. Wel helpen we je graag met onze voorbeeldbrief

Welke autoverzekering afsluiten?

Welke autoverzekering het beste is, is voor iedereen anders. Zo hangt het van de leeftijd en waarde van je auto af welke dekking je het beste kunt kiezen voor je autoverzekering. Is je auto 10 jaar of ouder dan is een WA-autoverzekering, die alleen schades vergoedt die je toebrengt aan anderen, voldoende. Je auto is dan meestal flink in waarde gedaald, waardoor je voor schades aan je eigen auto niet veel meer vergoed zou krijgen.

Voor vrij nieuwe auto’s, tot 6 jaar oud, raden we juist de uitgebreidste allrisk dekking aan. Hiermee ben je ook verzekerd voor vrijwel alle schades aan je eigen auto en omdat je auto nog relatief veel waard is, is het extra belangrijk dat je een goede vergoeding krijgt als je je auto total loss rijdt of deze gestolen wordt.

Let op! Heb je geld geleend voor je auto of kun je niet zonder auto en heb je geen geld om een andere te kopen als dat nodig is? Sluit dan ook altijd een allrisk autoverzekering af. Bij een grote schade (total loss) of diefstal krijg je dan altijd genoeg vergoed om een andere auto te kopen of je lening af te lossen.

Is je auto tussen de 6 en 10 jaar oud, dan is een WA+ beperkt casco verzekering vaak de beste optie. Je krijgt dan nog wel een vergoeding voor schades aan je eigen auto door diefstal, storm, brand of ruitschade. Omdat je auto wel al wat in waarde is gedaald, loont het niet meer om een heel uitgebreide allrisk autoverzekering af te sluiten.

Welke dekking je ook kiest, je wilt natuurlijk een zo voordelige autoverzekering die past bij je wensen. Daarom kun je tijdens het autoverzekering berekenen op Geld.nl autoverzekeringen filteren op jouw wensen. Door aan te geven welke voorwaarden voor jou belangrijk zijn, krijg je alleen autoverzekeringen te zien die daaraan voldoen. De goedkoopste autoverzekering bij je wensen staat altijd bovenaan.

Kun je een autoverzekering afsluiten zonder rijbewijs?

Als je je rijbewijs nog niet hebt gehaald, kun je ook geen autoverzekering afsluiten. Heb je tijdelijk even geen (geldig) rijbewijs, omdat het is verlopen, gestolen of kwijtgeraakt? Dan kun je in sommige situatie wel gewoon een autoverzekering afsluiten. Meer hierover lees je in het artikel ‘Auto verzekeren zonder rijbewijs ’.

Waarom je autoverzekering afsluiten via Geld.nl?

Als je op Geld.nl een autoverzekering afsluit, maak je een keuze uit het meeste complete aanbod autoverzekeringen in Nederland. Dat betekent dat je via Geld.nl autoverzekeringen kunt afsluiten die je bij andere vergelijkingssite niet ziet.

Verder is Geld.nl een 100% onafhankelijke vergelijkingssite. We zijn geen onderdeel van een autoverzekeraar of andere partij. Geen enkele partij heeft dus invloed op onze vergelijkingen.

Sluit je een autoverzekering af via Geld.nl? Dan profiteer je bovendien van de laagste prijsgarantie. Je betaalt dus nooit meer, of soms zelfs minder, dan bij de verzekeraar zelf. Meer informatie lees je in het artikel over de laagste prijsgarantie van Geld.nl.

Tot slot geven we je via Geld.nl vaak unieke extra’s, zoals:

Tot 15% korting op de premie

Gratis een bol. cadeaukaart ter waarde van € 25 cadeau

Dit zorgt ervoor dat je op Geld.nl altijd de beste deal voor je autoverzekering vindt.

Of vind je antwoord op één van onderstaande pagina’s

Autoverzekering afsluiten

Iedereen die een auto heeft, moet een autoverzekering afsluiten. Als onafhankelijke vergelijkingssite helpt Geld.nl je de beste deal te vinden. Dat is de autoverzekering met de laagste premie en de beste voorwaarden voor jouw situatie. Deze beste deal kun je vervolgens direct online aanvragen. Je autoverzekering afsluiten is in 2 minuten geregeld.

Autoverzekering afsluiten

Direct autoverzekering aanvragen

Start hier direct met je autoverzekering vergelijken en sluit de verzekering van je keuze eenvoudig online af. Wist je dat je door te vergelijken en de voordeligste autoverzekering af te sluiten gemiddeld 237 euro per jaar bespaart? En dat kan zelfs oplopen tot bijna 600 euro per jaar. Dus waar wacht je nog op?

Autoverzekering afsluiten en besparen

8 Tips autoverzekering aanvragen

Tijdens je autoverzekering vergelijken en afsluiten op Geld.nl vragen we je om een aantal gegevens in te vullen. Deze gegevens hebben namelijk invloed op de premie van je autoverzekering en welke autoverzekeringen je kunt afsluiten. We geven je hierover handige tips zodat je de beste en goedkoopste autoverzekering voor jouw situatie kunt afsluiten.

Tips autoverzekering afsluiten

Autoverzekering afsluiten en kenteken

Met het kenteken dat je invult vragen we bij onze dataleverancier Rolls enkele gegevens op over je auto.

Deze gegevens gebruiken autoverzekeraars om de premie te bepalen die hoort bij jouw auto. Meestal geldt hoe groter, zwaarder en duurder je auto is, hoe meer premie je betaalt. Zo betaal je voor een Toyota Aygo een veel lagere premie dan voor een Volkswagen Golf of een Mitsubuschi Outlander. Meer hierover lees je in dit artikel: Verschillen premie autoverzekering per type auto.

Houd dus bij de keuze van je auto ook rekening met hoeveel premie je gaat betalen. Je kunt op Geld.nl ook alvast de autoverzekering berekenen voor een auto zonder kenteken, zodat je een beeld krijgt van hoeveel je gaat betalen voor het soort auto dat je wilt kopen.

Let op! Als je na je vergelijking op Geld.nl een autoverzekering afsluit, vragen we je naast je kenteken ook om de meldcode. Deze code vind je op je kentekenbewijs en is een unieke combinatie samen met je kenteken. Zo weet de verzekeraar zeker dat je de goede auto verzekerd en bijvoorbeeld geen typefout in het kenteken hebt gemaakt.

Autoverzekering afsluiten en adres

Tijdens je autoverzekering vergelijken vragen we je ook om je adres (postcode en huisnummer).

Waar je woont heeft namelijk invloed op de premie die je moet betalen voor de autoverzekering. Autoverzekeraars kijken onder meer naar cijfers over de verkeersdrukte, verkeersongevallen, criminaliteit en autoschades. Zo bepalen ze hoe groot het risico op schades is in jouw geval. Hoe groter het risico, hoe meer premie je betaalt. In grote steden in de Randstad betaal je bijvoorbeeld veel meer premie dan in de meer landelijke provincies.

Tip! Als je gaat verhuizen, verandert dus de premie voor je autoverzekering. We raden je aan om bij een verhuizing altijd even een nieuwe berekening voor je autoverzekering te maken. Het kan namelijk zomaar zo zijn dat een andere autoverzekeraar voor jou dan goedkoper is dan je huidige verzekeraar.

Autoverzekering afsluiten en leeftijd

Hoe duur een autoverzekering afsluiten is, hangt sterk af van je leeftijd.

Jonge bestuurders tot 24 jaar behoren tot een risicogroep voor autoverzekeringen, omdat zij vaker betrokken zijn bij schades. Daarom betaal je tot 24 jaar een extra opslag op de premie en is je autoverzekering dus duurder. Voor oudere bestuurders (vanaf 65 jaar) rekenen autoverzekeraars ook een hogere premie. Daarom is je leeftijd extra van belang als je autoverzekering gaat afsluiten. Meer hierover lees je in het artikel Autoverzekering leeftijd.

Autoverzekering afsluiten en schadevrije jaren

We vragen je bij het afsluiten van een autoverzekering ook om je schadevrije jaren in te vullen. 

Dit zijn jaren waarin je een autoverzekering had, maar geen schade hebt geclaimd. Je schadevrije jaren vind je op de polis van je huidige autoverzekering. Heb je nog nooit een autoverzekering op je naam gehad? Dan heb je 0 schadevrije jaren.

Voor elk schadevrij jaar dat je hebt, krijg je no-claimkorting op de premie van je autoverzekering. Hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe meer no-claimkorting je krijgt en hoe goedkoper je autoverzekering dus is.

Autoverzekering afsluiten en kilometers per jaar

Hoe meer kilometers je per jaar rijdt, hoe groter de kans is dat je een keer schade krijgt of betrokken raakt bij een ongeval.

Daarom willen verzekeraars als je autoverzekering afsluit weten hoeveel kilometers je ongeveer per jaar rijdt. Hoe meer kilometers je maakt, hoe hoger de premie. Meer hierover lees je in het artikel Autoverzekering kilometers per jaar.

Tip! Ga je ineens veel meer of juist veel minder kilometers rijden? Dan moet je dit doorgeven aan je autoverzekeraar, zodat die de premie kan aanpassen. Ga dan ook even opnieuw de premie voor je autoverzekering vergelijken. Het kan namelijk zomaar zo zijn dan een andere autoverzekering afsluiten voor jou voordeliger is.

Afsluiten autoverzekering en dekkingsvariant

Ga je een autoverzekering aanvragen, dan kun je kiezen uit 3 type verzekeringen voor je auto.

Je bent verplicht minimaal een WA autoverzekering af te sluiten. Met deze dekking ben je enkel verzekerd voor schade die je aanricht bij anderen. Een WA beperkt casco autoverzekering kent een uitgebreidere dekking. Zo krijg je ook een vergoeding bij diefstal en schade door bijvoorbeeld hagel of een storm. De allrisk autoverzekering biedt de meest uitgebreide dekking en vergoedt ook schade die je zelf veroorzaakt aan je eigen voertuig.

DekkingWA WA+ beperkt cascoAllrisk
Schade aan anderen
Diefstal / inbraak 
Brand- / stormschade 
Ruitschade 
Schade door eigen schuld / vandalisme  

Uiteraard kun je op Geld.nl alle dekkingsvarianten vergelijken. Kies welke dekkingsvariant je wilt en je kunt de gewenste autoverzekering direct online afsluiten. Wil je weten welke dekkingsvariant het beste past bij jou en je auto? Lees dan het artikel Welke autoverzekering past bij mij?.

Tip! Heb je een autofinanciering afgesloten? Dan adviseren we altijd een allrisk dekking. Bij schade of diefstal ontvang je een vergoeding vanuit je verzekering. Je blijft dan niet met een lening zitten, terwijl je de auto niet meer rijdt.

Aanvullende autoverzekering afsluiten

Bij je autoverzekering afsluiten via Geld.nl heb je ook de mogelijkheid om aanvullende verzekeringen af te sluiten.

Je kunt een schadeverzekering inzittenden afsluiten en/of een rechtsbijstandsverzekering. Als je deze verzekeringen aanvinkt, zie je meteen hoeveel premie je hiervoor betaalt.

Met een inzittendenverzekering verzeker je jezelf, de mensen die bij je in de auto zitten en de spullen in de auto. Stel dat jij of een passagier bij een ongeval door jouw schuld blijvend invalide raakt, dan heeft dat los van de medische kosten natuurlijk ingrijpende gevolgen. Je moet aanpassingen doen in het huis en kan misschien niet meer werken waardoor je inkomsten dalen. Voor enkele euro’s per maand heb je dit risico afgedekt. Wij raden je daarom echt aan deze verzekering af te sluiten.

Een rechtsbijstandsverzekering helpt je als een tegenpartij bij een ongeval niet meewerkt om de schade zo snel mogelijk afgehandeld te krijgen en te zorgen dat je zo snel mogelijk je schadevergoeding ontvangt. Voor een paar euro extra heb je dus de zekerheid van professionele hulp bij het verhalen van schade.

Afsluiten autoverzekering en acceptatie

Als je autoverzekering afsluit, wordt je aanvraag bijna altijd direct geaccepteerd. Autoverzekeraars checken natuurlijk wel of alles wat je hebt ingevuld klopt.

De verzekeraar checkt ook of je niet geschorst of zelfs geroyeerd bent geweest, of je niet teveel schade geclaimd hebt, of je je rekeningen op tijd betaalt, of je geen rijontzegging of strafblad hebt (gehad), en of je niet lange tijd onverzekerd bent geweest.

Als dit allemaal niet het geval is, dan wordt je aanvraag waarschijnlijk gewoon geaccepteerd door de verzekeraar. Mocht je toch niet geaccepteerd worden, dan krijg je hier bericht van. Je kunt contact opnemen met ons Service Team om te kijken wat de alternatieven zijn.

DD-MM-JJJJ