Contact

Autoverzekering berekenen

Vergelijk & bespaar € 237 per jaar.
Eef van Opdorp
Budgetcoach (RTL4 en SBS6)
Start autoverzekeringen vergelijken Start vergelijken en vind de beste autoverzekering
Wat is je kenteken?
Postcode
Geboortedatum
DD-MM-JJJJ

"Bespaar gemiddeld € 237 per jaar."

Eef van Opdorp Budgetcoach

Autoverzekering premie berekenen

Zoek je een nieuwe autoverzekering? Of wil je je huidige verzekering berekenen om te kijken of het ergens anders goedkoper kan? Op Geld.nl kun je eenvoudig de premie voor je autoverzekering berekenen. Je vult enkele gegevens in over jezelf en je auto en vervolgens berekenen wij de premie van het grootste aanbod autoverzekeraars in Nederland. Omdat we het aanbod van ruim 50 autoverzekeraars vergelijken, weet je zeker dat de goedkoopste autoverzekering met de dekking voor jou ertussen staat. Op Geld.nl kun je dus zelf online de verzekering voor je auto berekenen, zo vind je eenvoudig de beste deal voor je autoverzekering!

Autoverzekering berekenen

Waarom autopremie berekenen?

De premie voor de autoverzekering is voor iedereen anders. De premies verschillen per persoon en per auto. Maar je betaalt ook nog eens bij elke autoverzekeraar een andere premie. Uit ons onderzoek blijkt dat het verschil tussen de hoogste en laagste autopremie oploopt tot bijna 600 euro per jaar. Je autoverzekering berekenen geeft je een compleet beeld van alle premies voor jouw auto. Omdat we de autoverzekering met de laagste premie altijd bovenaan tonen, weet je direct welke autoverzekering voor jou het goedkoopste is. Je autoverzekering afsluiten regel je eenvoudig online op Geld.nl. Zo betaal je dus nooit te veel premie! Gemiddeld besparen consumenten via Geld.nl zo 237 euro per jaar op hun autoverzekering.

Laagste premie autoverzekering

Veelgestelde vragen over autoverzekering berekenen

Amanda Bulthuis, onze expert op het gebied van autoverzekeringen, heeft samen met budgetcoach Eef van Opdorp (bekend van RTL4 en SBS6) de meestgestelde vragen over autoverzekering berekenen voor je op een rij gezet. Deze informatie is voor het laatst geüpdatet op maandag 1 mei 2023.

Hoe wordt mijn autoverzekering premie berekend?

De premie voor de autoverzekering is voor iedereen anders. Jij betaalt bij dezelfde verzekeraar een andere premie dan je buurman of zelfs dan je tweelingbroer die dezelfde auto rijdt. Dit komt doordat autoverzekeraars naar verschillende factoren kijken om de premie van je autoverzekering te berekenen, namelijk:

 • Welke auto je verzekert
 • Waar je woont
 • Je leeftijd
 • Hoeveel schadevrije jaren je hebt
 • Hoeveel kilometer je per jaar met de auto rijdt
 • Welke dekking je kiest

De premie van je autoverzekering vraagt dus om een persoonlijke berekening. Daarom vul je tijdens je autoverzekering vergelijken op Geld.nl eerst deze gegevens in. Vervolgens berekenen we voor jou de premies van de autoverzekeringen voor jouw situatie. Zo zie je direct welke autoverzekering premies van toepassing zijn op jouw auto en persoonlijke situatie.

Welke verzekeraar heeft de laagste premie autoverzekering?

Zoals we hierboven al aangeven, is de berekening van autoverzekering premies voor iedereen anders. Welke verzekeraar voor jou de laagste premie voor je autoverzekering heeft, kom je dus alleen te weten door een berekening te maken voor jouw specifieke situatie. Vervolgens kun je via Geld.nl meestal direct de autoverzekering afsluiten die voor jou de laagste premie en/of de beste voorwaarden heeft.

Kan ik mijn premie autoverzekering berekenen zonder kenteken?

Ook zonder kenteken kun je op Geld.nl een premieberekening voor een autoverzekering maken. Je geeft dan aan dat het kenteken onbekend is. Vervolgens vragen we je enkele gegevens in te vullen, zoals het merk, type en bouwjaar van de auto. Deze zaken vind je meestal in de advertentie van de verkoper of de dealer. Vervolgens tonen we je de premies die horen bij dit type auto. Let op! Je kunt zonder kenteken nog geen autoverzekering aanvragen. Je kunt wel je autoverzekering berekening bewaren en later, zodra je het kenteken weet, terugkomen om je aanvraag af te ronden.

Waarom premie autoverzekeringen berekenen op Geld.nl?

Bij je autoverzekering berekening tonen we je op Geld.nl altijd het meest complete overzicht van autoverzekeringen van Nederland. Omdat we voor meer dan 30 autoverzekeraars voor jou persoonlijk de premies berekenen, vind je altijd de goedkoopste en beste deal voor je autoverzekering.

Verder is Geld.nl een 100% onafhankelijke vergelijkingssite. We zijn geen onderdeel van een autoverzekeraar of andere partij. Geen enkele partij heeft dus invloed op je autoverzekering berekening.

Bovendien profiteer je met je autoverzekering berekenen via Geld.nl van de volgende extra’s:

 • Laagste prijsgarantie: je betaalt nooit meer premie voor je autoverzekering dan bij de verzekeraar zelf.
 • Tot 15% korting op je premie autoverzekering
 • Gratis een Bol.com ter waarde van € 20 bij de meeste autoverzekeringen via Geld.nl

In je autoverzekering berekening op Geld.nl zie je direct bij welke verzekeringen je een cadeau en/of korting krijgt.

Laagste premie autoverzekering

Om je een indicatie te geven hoeveel een autoverzekering kost, geven we je hier de actuele premies voor een voorbeeld scenario. Wil je weten welke verzekeraar de laagste premie voor jouw auto biedt? Maak dan direct een vergelijking!

Goedkoopste autoverzekering berekenen
Top 10 goedkoopste autoverzekeringen
VerzekeraarDekkingPremie / maand
UnivéWA€ 11,83
Centraal BeheerWA€ 12,56
FBTOWA€ 14,98
Avéro AchmeaWA€ 14,99
Allianz DirectWA€ 15,63
ZEKUR.nlWA€ 16,35
UnigarantWA€ 17,01
ANWBWA€ 18,05
InsharedWA€ 18,96
De KilometerverzekeringWA€ 19,82

De premies zijn berekend  op basis van een fictief persoon van 33 jaar oud, wonende in Dokkum met een 10 jaar oude Toyota Aygo, 10 schadevrije jaren en een kilometrage van 12.000. Peildatum: 1 mei 2023. Wij ontvangen deze premies van de onafhankelijke dataleverancier Rolls.

Autoverzekering berekenen: waar hangt de premie vanaf?

Als je de premie voor je autoverzekering gaat berekenen, zie je dat de premies flink verschillen per verzekeraar. Dit komt doordat elke verzekeraar de premie op een andere manier berekent. Ze wegen hierbij wel allemaal dezelfde factoren mee die invloed hebben op de premie van je autoverzekering. Hieronder vind je een overzicht van deze factoren met daarbij een toelichting.

Tips autoverzekering berekenen
Autoverzekering aanvragen

1. Premies autoverzekering verschillen per auto

Met een kleine auto, zoals een Toyota Aygo, richt je bij een aanrijding minder schade aan dan met een grote SUV.

Daarom heeft je auto invloed op de premie van je autoverzekering. Autoverzekeraars kijken naar het gewicht en het vermogen van je auto. Hoe zwaarder en krachtiger je auto, hoe hoger de premie. Autoverzekeraars kijken bij het berekenen van de premie voor je autoverzekering ook naar hoeveel je auto waard is en hoe deze beveiligd is. Dat zegt namelijk iets over hoeveel de verzekeraar maximaal moet uitkeren bij schade aan je eigen auto en over de kans op diefstal.

Verzekering adres

2. Verschillen premie autoverzekering berekenen per adres

Om de premie voor je autoverzekering te berekenen, vragen we naar je postcode en huisnummer.

De autopremies verschillen namelijk per postcodegebied. Bij sommige autoverzekeraars verschillen ze zelfs per huisnummer in dezelfde straat. In een grote stad, met veel verkeer, is de kans op schade groter dan op het platteland. Je betaalt daarom in Rotterdam meer premie dan in een dorp in de provincie Groningen. Verder kijken verzekeraars naar het aantal ongevallen en schademeldingen in de omgeving waar je woont.

Auto verzekeren

3. Autoverzekering berekenen en je leeftijd

Als je de premie voor je autoverzekering berekent, moet je ook je geboortedatum invullen.

Omdat jongere en oudere bestuurders vaker schade rijden, heeft je leeftijd invloed op je premie. Ben je jonger dan 24 jaar of ouder dan 65 jaar? Dan behoor je tot een risicogroep en betaal je meer premie voor je autoverzekering.

Let op! Sommige jongeren schrikken van de hoge premies en willen de auto op naam van hun ouders verzekeren. Wij raden dit echt af. Je bouwt dan namelijk zelf geen schadevrije jaren op. Door zelf goed te vergelijken en een autoverzekering voor jongeren af te sluiten kun je nog steeds veel besparen op je premie en bouw je schadevrije jaren op voor extra korting op je premie in de toekomst.

Kosten autoverzekering

4. Invloed schadevrije jaren op autopremie

Bij je zoektocht naar de beste deal voor je autoverzekering zijn je schadevrije jaren erg belangrijk.

Hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe meer korting je krijgt op je premie. Hoeveel schadevrije jaren je precies hebt, staat op de polis van je huidige autoverzekering. Heb je die niet? Geen probleem! Tijdens je autoverzekering berekenen op Geld.nl helpen we je een goede schatting te maken.

Autoverzekering kilometers

5. Autoverzekering berekenen en kilometers per jaar

Hoe meer je rijdt, hoe groter de kans dat je een keer schade krijgt.

Daarom kijken sommige verzekeraars naar het aantal kilometers dat je per jaar rijdt om de premie voor je autoverzekering te berekenen. Je hoeft gelukkig niet precies te weten hoeveel kilometer je gaat rijden. Je mag gewoon een schatting maken.

Autoverzekering afsluiten

6. Premie autoverzekering berekenen per dekking

Tot slot heeft de dekking die je kiest invloed op de premie van je autoverzekering.

Hoe uitgebreider je verzekerd wilt zijn, hoe meer je betaalt. Zo is de WA verzekering meestal het goedkoopste en de all risk autoverzekering de duurste autoverzekering. De WA beperkt casco autoverzekering zit er tussenin.

Maar laat je bij de keuze voor de dekking niet alleen leiden door de premie. Je te uitgebreid verzekeren kost je weliswaar onnodig veel premie, maar andersom kost een te krappe dekking je veel geld bij een schade. Kies daarom een dekking die past bij de leeftijd en waarde van je auto. Over het algemeen geldt:

 • Auto ouder dan 10 jaar – WA verzekering is voldoende
 • Auto tussen de 6 en 10 jaar oud – Kies een WA beperkt casco verzekering
 • Auto 5 jaar of jonger – Kies dan all risk verzekering

Goed om te weten! Tijdens het autoverzekering berekenen op Geld.nl geven we je advies over welk dekkingsvariant het beste bij jouw auto past.

Tip! Je auto financieren met een lening? Dan adviseren we altijd een all risk autoverzekering. Bij schade of diefstal ontvang je een vergoeding vanuit je verzekering. Je blijft zo niet met een lening zitten, terwijl je de auto niet meer rijdt.

Autoverzekering afsluiten? Vergelijk, kies en bespaar!