Schade leaseauto
Wat zijn de gevolgen bij schade aan je leaseauto?
Net als een gewone personenauto kan ook een leaseauto schade oplopen. De afhandeling van schade aan een leaseauto gaat echter iets anders in zijn werk dan bij een gewone auto. Daarom is het handig te weten wat te doen als je leaseauto beschadigd raakt. Wie is er bijvoorbeeld aansprakelijk voor de schade en op wie kan de schade worden verhaald? En wat zijn de gevolgen voor de opgebouwde schadevrije jaren?
Een leaseauto is een auto die door middel van een leaseconstructie ter beschikking wordt gesteld. Leasen gebeurt meestal door werkgevers, maar ook als particulier kun je een auto leasen. Een leaseauto is eigendom van een leasemaatschappij. De leasemaatschappij regelt ook de autoverzekering van de leaseauto. Bij een leaseauto hoort altijd een leasecontract. In dat leasecontract staat wat er in geval van schade van toepassing is.
Eigen risico lease auto schade
In het leasecontract is vaak een verplicht eigen risico bij schade opgenomen. Voor het in rekening brengen van dit eigen risico is van belang of de schade tijdens of buiten werktijd ontstaan is.
Schade aan leaseauto tijdens werktijd
Stel je rijdt met je leaseauto naar een klant en je auto raakt beschadigd. Omdat de schade aan de leaseauto tijdens werktijd plaatsvond, is je werkgever aansprakelijk voor de schade. In principe hoef jij als werknemer dan geen eigen risico te betalen, maar wordt dit bij de werkgever in rekening gebracht.
Schade lease auto buiten werktijd
Gebruik je de leaseauto privé en raak je bijvoorbeeld op zondag betrokken bij een aanrijding met schade als gevolg, dan gelden er andere regels. Omdat de schade aan de leaseauto buiten werktijd plaatsvond, ben je zelf aansprakelijk voor de schade. Dat betekent dat het eigen risico en een eventueel niet gedekt deel van de schade op jou verhaald zal worden.
Schade leaseauto - Eigen risico verhalen op werknemer
In de Nederlandse wet staat dat de werkgever een zorgplicht heeft ten opzichte van zijn werknemer. In het geval van een leaseauto betekent dat, dat de werkgever aansprakelijk is voor schade die de werknemer onder werktijd veroorzaakt. De leasemaatschappij zal de schade verhalen op de werkgever. Maar hier geldt wel een belangrijke uitzondering. Als de werkgever kan aantonen dat de schade het gevolg is van opzet of bewuste roekeloosheid van de werknemer, dan zal de leasemaatschappij de schade aan de leaseauto verhalen op de werknemer. Afhankelijk van de dekking van de verzekering zal de werknemer de schade of het eigen risico dan zelf moeten vergoeden.
Schade leaseauto – Schadevrije jaren
Net zoals schade aan een gewone auto gevolgen heeft voor eventuele schadevrije jaren, geldt dat voor een leaseauto ook. Je bouwt dus met een leaseauto gewoon schadevrije jaren op. Ga je een nieuwe autoverzekering afsluiten, dan is het bij sommige verzekeraars mogelijk opgebouwde schadevrije jaren bij het beëindigen van het leasecontract mee te nemen. Bestaat die mogelijkheid, dan ontvang je daarvoor van de leasemaatschappij een leaseverklaring.
Betaal jij ook nog altijd onnodig veel voor je autoverzekering?Check het snel! Vergelijk heel makkelijk alle autoverzekeringen en zie of ook jij elke maand flink kunt besparen!
Goedkoopste autoverzekering >>