Autoverzekering

Aanrijding fietser auto

Wie is aansprakelijk bij een aanrijding met fietser?

Volgens de wet ben je als bestuurder van een auto bijna altijd aansprakelijk als je een fietser aanrijdt, behalve wanneer je kunt bewijzen dat er sprake was van overmacht. Een fietser is namelijk een kwetsbare verkeersdeelnemer en wordt daarom beschermt door de wet. Wel is er onderscheid tussen fietsers jonger dan 14 jaar en zij die ouder zijn:

  • Rijd je een fietser aan die jonger is dan 14 jaar, dan ben je altijd voor 100 procent aansprakelijk voor de schade.
  • Is de fietser ouder dan 14 jaar, dan wordt ook rekening gehouden met het eigen aandeel van de fietser. Hierdoor kun je voor een kleiner deel aansprakelijk zijn. Maar je blijft, volgens de wet, altijd voor minimaal 50 procent aansprakelijk.


Let op!
Overmacht aantonen bij een aanrijding met een fietser trouwens meestal heel erg moeilijk. Zelfs als een fietser zonder licht op de verkeerde weghelft rijdt, ziet de wetgever dit vaak nog niet als overmacht.

Aanrijding auto fiets schadeformulier

Je autoverzekering vergoedt meestal de schade die jij toebrengt bij de fietser. Vul wel altijd ter plekke het schadeformulier in. Doe dit (als dat kan) samen met de fietser. ook is het belangrijk direct contact op te nemen met je verzekeraar. Deze vertelt je wat je nog meer moet regelen en waar je recht op hebt.

Aanrijding fietser en schade aan auto

Als je bij de aanrijding met een fietser ook schade aan je eigen auto hebt, vergoedt de verzekeraar dit alleen als je een all risk autoverzekering hebt afgesloten. De verzekeraar probeert later zelf nog de schade te verhalen op de tegenpartij of op zijn aansprakelijkheidsverzekering.

Heb je geen all risk dekking? Dan kun je proberen de fietser persoonlijk aansprakelijk te stellen. Al is dit, zoals gezegd, erg lastig omdat de fietser wettelijk gezien bijna nooit aansprakelijk is voor het ongeval. Heb je een verhaalsrechtsbijstandsverzekering bij je autoverzekering afgesloten, dan kan de verzekeraar je helpen de schade te verhalen.

Schade door aanrijding met fietser geclaimd?Check dan nu je autoverzekering! Vaak wordt je premie namelijk hoger na een schadeclaim. Vergelijk het grootste aanbod autoverzekeringen online en ontdek hoeveel je kunt besparen! Autoverzekering vergelijken