Zoeken
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer resultaten
Geen resultaten
Autoverzekering

Aanrijding van achteren

Wie is aansprakelijk bij aanrijding van achteren?

Bij een aanrijding van achteren is de bestuurder die achterop rijdt bijna altijd schuldig voor de autoverzekering. In artikel 9 van de Wegenverkeerswet staat namelijk dat je altijd voldoende afstand moet houden tussen jou en je voorganger. Kun je niet op tijd remmen als je voorganger plotseling remt of stopt, dan heb je te weinig afstand gehouden en ben je in overtreding.

Achterop rijden altijd schuldig? – Uitzonderingen 

Op deze hoofdregel gelden wel een paar uitzonderingen, waarbij de voorganger soms toch schuldig is:

  • Als je voorganger jou ‘snijdt’ bij een inhaalmanoeuvre en plotseling remt.
  • Als je voorganger plotseling remt zonder dat daar een directe verkeersaanleiding voor is.
  • Als je voorganger plotseling remt voor een overstekende eend of kat. Volgens de wet moet de voorganger in dit geval doorrijden, omdat de schade die hij veroorzaakt door een botsing van achteren veel groter is dan door een klein dier aan te rijden.

Let op: Ook in deze gevallen geldt natuurlijk wel dat je voldoende afstand moet houden tot je voorganger. Hield je niet voldoende afstand, dan ben je alsnog aansprakelijk.

Van achter aangereden, wat moet je regelen?

Neem bij een aanrijding van achteren altijd zo snel mogelijk contact op met je verzekeraar of tussenpersoon. Deze kan je vertellen wat je moet doen en regelen. Je moet daarnaast in elk geval samen met de tegenpartij een Europees schadeformulier invullen. Je stuurt hiervan allebei een exemplaar op naar de eigen verzekeraar of tussenpersoon. Deze bepalen dan onderling wie schuldig is aan de aanrijding. Zorg wel altijd dat beide schadeformulieren door zowel jou als de tegenpartij zijn ondertekend.

Aanrijding van achteren en de vergoeding

Als jij schuldig bent, zal je autoverzekering de schade aan de tegenpartij vergoeden. Schade aan je eigen auto, wordt alleen vergoed als je All risk autoverzekering hebt. Is de tegenpartij schuldig? Dan vergoedt zijn WA verzekering de schade aan jou en je auto. Als je een all risk autoverzekering hebt, dien je gewoon de schadeclaim in bij je eigen verzekeraar. Deze verhaalt de schade dan op de verzekeraar van de tegenpartij. Heb je alleen een WA beperkt casco autoverzekering, dan moet je zelf de de tegenpartij aansprakelijk stellen. Je rechtsbijstandsverzekering kan je hierbij helpen.

Wist je dat...De meeste mensen nog altijd onnodig te veel betalen voor hun autoverzekering. Jij ook? Ontdek het snel! Vergelijk het grootste aanbod autoverzekeringen online en bespaar tot wel 600 euro per jaar! Autoverzekering vergelijken