Autoverzekering

Aanrijding van achteren

Wie is aansprakelijk bij aanrijding van achteren?

Bij een aanrijding van achteren is de bestuurder die achterop rijdt bijna altijd schuldig voor de autoverzekering. In artikel 9 van de Wegenverkeerswet staat namelijk dat je altijd voldoende afstand moet houden tussen jou en je voorganger. Kun je niet op tijd remmen als je voorganger plotseling remt of stopt, dan heb je te weinig afstand gehouden en ben je in overtreding.

Achterop rijden altijd schuldig? – Uitzonderingen 

Op deze hoofdregel gelden wel een paar uitzonderingen, waarbij de voorganger soms toch schuldig is:

  • Als je voorganger jou ‘snijdt’ bij een inhaalmanoeuvre en plotseling remt
  • Als je voorganger plotseling remt zonder dat daar een aanleiding voor is
  • Als je voorganger plotseling remt voor een overstekende eend of kat


Let op:
Ook in deze gevallen geldt natuurlijk wel dat je voldoende afstand moet houden tot je voorganger. Hield je niet voldoende afstand, dan ben je alsnog aansprakelijk.

Van achter aangereden, wat moet je regelen?

Neem bij een aanrijding van achteren altijd zo snel mogelijk contact op met je verzekeraar of tussenpersoon. Deze vertelt je dan precies wat je moet doen. Vul sowieso samen met de tegenpartij een Europees schadeformulier in en stuur dit allebei naar de eigen verzekeraar of tussenpersoon. Deze bepalen dan onderling wie schuldig is aan de aanrijding. Zorg wel altijd dat beide schadeformulieren door jou én de tegenpartij zijn ondertekend.

Aanrijding van achteren en de vergoeding

Als jij schuldig bent vergoedt  WA verzekering de schade van de tegenpartij. Schade aan je eigen auto wordt alléén vergoed met een all risk autoverzekering. Is de tegenpartij schuldig? Dan vergoedt zijn WA verzekering de autoschade van jou. Heb je alleen een WA beperkt casco autoverzekering, dan moet je zelf de tegenpartij aansprakelijk stellen. Je rechtsbijstandsverzekering kan je hierbij helpen.

Schade door aanrijding van achter geclaimd?Check dan nu je autoverzekering! Vaak wordt je premie namelijk hoger na een schadeclaim. Vergelijk het grootste aanbod autoverzekeringen en ontdek hoeveel je kunt besparen! Goedkope autoverzekering