Zoeken
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer resultaten
Geen resultaten
Autoverzekering

Achterkant schadeformulier

Hoe achterkant schadeformulier invullen?

Na een aanrijding of bij schade aan je auto moet je voor de autoverzekering altijd het Europese schadeformulier invullen. De voorkant voor het schadeformulier vul je altijd direct na het ongeval in, samen met de tegenpartij. De achterkant vul je rustig op je gemak zelf thuis in. Hierbij zijn de belangrijkste onderdelen op de achterkant van het schadeformulier de ‘Omstandigheden tijdens het ongeval’ en de ‘Aansprakelijkheid’.

Achterkant schadeformulier - Omstandigheden ongeval 

Hier vul je een aantal vragen in over het eigen weggedrag en dat van de tegenpartij. Doe dit zo nauwkeurig en uitgebreid mogelijk en vermeld zoveel mogelijk details. Dit helpt je verzekeraar bij het bepalen van de schuldvraag en zorgt dat je schade sneller wordt afgehandeld.

  • Snelheid - De eerste twee vragen in dit onderdeel op de achterkant schadeformulier gaan over de snelheid waarmee werd gereden en de maximumsnelheid die geldt op de plek van het ongeval.
  • Situatie - Daarna beantwoord je een aantal vragen over de situatie tijdens het ongeval. Je vermeld op wat voor soort wegdek jij en de tegenpartij reden, wat jullie positie op de weg was, hoeveel rijstroken er waren en of er op het wegdek een doorgetrokken streep stond. Bij de ‘breedte van het wegdek’, mag je een schatting geven. Je kunt hierbij uit gaan van 3 meter per rijbaan. Tot slot vermeld je nog of jij en de tegenpartij tijdig richting aangaven, indien nodig.
  • Omstandigheden - Aan het eind van dit onderdeel van het schadeformulier, beantwoordt je nog een aantal vragen over omstandigheden die van invloed kunnen zijn op de schuldvraag. Je moet bijvoorbeeld aangeven of jij of de tegenpartij onder invloed was van drank, drugs of medicijnen.

    Verder wordt gevraagd of alle betrokken bestuurders en passagiers een autogordel/valhelm droegen en of er verlichting werd gevoerd. Door bij deze vraag door te strepen wat niet van toepassing is, geef je aan wat voor een soort verlichting werd gevoerd door jou en/of de tegenpartij.

    De laatste twee invulvelden gaan over hoe het uitzicht was ter plekke en de weersomstandigheden. Bij het uitzicht moet je kiezen of het vrij of belemmerd was. Vrij uitzicht houdt in dat je ver vooruit kon kijken. Je kiest voor belemmerd als je door bijvoorbeeld mist, of planten of bomen die in een bocht stonden de weg niet goed kon overzien.

Schadeformulier achterkant - Aansprakelijkheid

Het onderdeel aansprakelijkheid is het belangrijkste onderdeel van het schadeformulier. Hier vul je in wie volgens jou aansprakelijk is en waarom je dat vind. Geef hier dus zo duidelijk mogelijk aan wat er exact is gebeurd en of jijzelf of de tegenpartij in jouw ogen aansprakelijk is en waarom. Als laatste noteer je de datum waarop je de achterkant van het schadeformulier hebt ingevuld.

Schadeformulier achterkant opsturen

Nadat je het formulier hebt ingevuld en ondertekend, stuur je het op naar je verzekeraar of tussenpersoon. Voeg als dat kan ook foto’s van het ongeval, de schade en eventuele getuigenverklaringen toe. Deze helpen je verzekeraar te bepalen wie schuld heeft aan het ongeval en of je recht hebt op een vergoeding.

Betaal jij ook te veel voor je autoverzekering?Ontdek het snel! Vergelijk het grootste aanbod autoverzekeringen online en bespaar tot wel 600 euro per jaar! Autoverzekering vergelijken