Autoverzekering

Achterkant schadeformulier

Hoe achterkant schadeformulier invullen?

Na een aanrijding of bij schade aan je auto moet je voor de autoverzekering altijd het Europese schadeformulier invullen. De voorkant voor het schadeformulier vul je altijd direct na het ongeval in, samen met de tegenpartij. De achterkant vul je rustig op je gemak zelf thuis in. De belangrijkste onderdelen op de achterkant van het schadeformulier zijn ‘Omstandigheden tijdens het ongeval’ en ‘Aansprakelijkheid’.

Achterkant schadeformulier - Omstandigheden ongeval

Op de achterkant van het schadeformulier vul je een aantal vragen in over het eigen weggedrag en dat van de tegenpartij. Doe dit zo nauwkeurig en uitgebreid mogelijk en schrijf zoveel mogelijk details op. Dit helpt je verzekeraar bij het bepalen van de schuldvraag en zorgt dat je schade sneller wordt afgehandeld.

  • Snelheid - De eerste twee vragen op de achterkant van het schadeformulier gaan over de snelheid waarmee je reed en de maximumsnelheid die geldt op de plek van het ongeval.
  • Situatie - Daarna krijg je een aantal vragen over de situatie tijdens het ongeval. Op welk soort wegdek reden jullie, wat was de positie op de weg, hoeveel rijstroken waren er en was er een doorgetrokken streep. (Bij ‘breedte wegdek’, mag je een schatting geven. Ga uit van 3 meter per rijbaan)
  • Omstandigheden - Als laatste onderdeel van het schadeformulier krijg je een paar vragen over de omstandigheden die van invloed zijn op de schuldvraag. Je moet bijvoorbeeld aangeven of iemand onder invloed was van drank, drugs of medicijnen, er autogordels werden gedragen en hoe het zicht was.

Schadeformulier achterkant - Aansprakelijkheid

Het onderdeel aansprakelijkheid is het belangrijkste van het schadeformulier. Hier vul je in wie volgens jou aansprakelijk is en waarom je dat vind. Geef hier dus zo duidelijk mogelijk aan wat er precies is gebeurd en wie in jouw ogen aansprakelijk is en waarom.

Schadeformulier achterkant opsturen

Als je het schadeformulier hebt ingevuld en ondertekend stuur je het op naar je verzekeraar of tussenpersoon. Voeg als dat kan ook foto’s van het ongeval, de schade en eventuele getuigenverklaringen toe. Deze helpen je verzekeraar te bepalen wie schuld heeft aan het ongeluk en of je recht hebt op een schadevergoeding.

Schadeformulier ingevuld en schade geclaimd?Check dan nu je autoverzekering! Vaak wordt je premie namelijk hoger na een schadeclaim. Vergelijk het grootste aanbod autoverzekeringen online en ontdek hoeveel je kunt besparen! Autoverzekeringen vergelijken