Autoverzekering

Afstandsverklaring

Hoe werkt een afstandsverklaring schadevrije jaren?

Een afstandsverklaring voor schadevrije jaren is een verklaring waarmee je schadevrije jaren van je autoverzekering overdraagt aan iemand anders. Je mag alleen schadevrije jaren overdragen aan je (ex-)partner of als bedrijf aan een privépersoon.

Schadevrije jaren overdragen aan partner

Schadevrije jaren overdragen komt het meest voor tussen (ex-)partners. Als jij en je partner samen één auto hebben, maar er allebei in rijden, bouwt alleen degene op wiens naam de autoverzekering staat schadevrije jaren op. Besluiten jullie bij een scheiding dat je partner de auto krijgt en staan de schadevrije jaren op jouw naam, dan kun je deze overdragen met behulp van een afstandsverklaring.

Let op! Met deze verklaring kun je alleen alle schadevrije jaren in één keer overdragen. Je kunt dus niet de opgebouwde schadevrije eerlijk verdelen tussen jezelf en je partner.

Afstandsverklaring voorbeeld

Veel verzekeraars hebben een standaardformulier als afstandsverklaring. Heeft je verzekeraar deze niet? Dan stel je zelf eenvoudig een afstandsverklaring op met ons gratis voorbeeld. Vermeld in je afstandsverklaring altijd je naam, adresgegevens, polisnummer en de naam en adresgegevens van degene aan wie je de schadevrije jaren overdraagt en je relatie met deze persoon.

Overdragen schadevrije jaren via bedrijf

Heb je een auto van de zaak en heb je hiermee schadevrije jaren opgebouwd die op naam van het bedrijf staan? Dan wil je deze bij ontslag of als je ergens anders gaat werken waarschijnlijk graag meenemen. Je werkgever kan met een afstandsverklaring de schadevrije jaren aan je overdragen.

Let op! Je mag maximaal 4 schadevrije jaren meenemen vanuit je werkgever. Meer schadevrije jaren komen automatisch te vervallen.

Afstandsverklaring schadevrije jaren leaseauto

Rijd je in een leaseauto? Dan mag je de schadevrije jaren die je hebt opgebouwd met je leaseauto altijd meenemen naar een nieuwe auto. Je krijgt, als het leasecontract wordt beëindigd, van de maatschappij een leaseverklaring waarmee je bij de nieuwe verzekeraar je schadevrije jaren aantoont. Meer hierover lees je in het artikel ‘Leaseverklaring schadevrije jaren’.

Betaal jij ook nog altijd te veel voor je autoverzekering?
Check het snel! Vergelijk heel makkelijk autoverzekeringen en zie hoeveel je kunt besparen! Autoverzekering vergelijken