Autoverzekering

Wanneer all risk?

Wanneer auto all risk verzekeren? 

Iedere automobilist is verplicht zijn of haar auto minimaal WA te verzekeren voordat hij ermee gaat rijden. Je hebt voor je autoverzekering de keuze uit drie soorten dekkingen: WA, beperkt casco en all risk. De all risk dekking is het meest uitgebreid, maar ook het duurst. Vandaar dat veel automobilisten zich afvragen, wanneer moet ik mijn auto all risk verzekeren en wanneer kan ik dat beter niet doen?

Tot wanneer auto all risk verzekeren?

Om te bepalen of een all risk autoverzekering verstandig is, is vooral de leeftijd van de auto van belang. Over het algemeen wordt er vanuit gegaan dat een all risk verzekering alleen loont als je auto jonger is dan zes jaar:

Leeftijd autoSoort autoverzekering
Tot 6 jaarAll risk autoverzekering
6 tot 10 jaarWA plus autoverzekering
10 jaar of ouderWA verzekering


All risk autoverzekering, wat wordt vergoed?

Een all risk autoverzekering vergoedt schades als gevolg van brand, explosie, blikseminslag, diefstal, aanrijding met dieren en storm. Ook worden ruitschades en schades door aanrijdingen, slippen, te water raken en ander van buiten komend onheil vergoed.

Als je schade hebt aan een nieuwe auto, dan vergoedt de verzekeraar meestal alleen het eerst jaar de schade op basis van de nieuwwaarde. In de jaren daarna krijg je schade vergoed op basis van dagwaarde. Dit is de waarde van de auto als je hem zou verkopen op het moment voordat de schade ontstond. Omdat de waarde van een auto snel terugloopt naarmate hij ouder wordt, loont het dus na vijf jaar vaak niet meer om nog een all risk verzekering af te sluiten.

Wanneer auto all risk verzekeren - Veel kilometers

Maak je veel kilometers met je auto of heb je deze bijvoorbeeld echt nodig om naar je werk te kunnen gaan, dan wil je ook na vijf jaar misschien dat schade aan je eigen auto toch goed verzekerd is. Je kunt in dat geval bij bijna elke verzekeraar kiezen voor een WA beperkt casco autoverzekering. Deze heeft een iets minder uitgebreide dekking maar vergoedt wel: schades door brand, explosie, blikseminslag, storm, aanrijdingen met dieren en diefstal. Ook ruitschades zijn met deze verzekering gedekt. Het verschil is dat je minder premie betaalt. Over het algemeen is een WA beperkt casco autoverzekering voor auto’s tussen de 6 en 10 jaar oud voldoende.

Tip! Welke dekkingsvariant je ook kiest, zorg dat je niet onnodig te veel betaalt. Het grootste aanbod autoverzekeringen vergelijken zorgt ervoor dat je direct de beste deal voor jou en je auto vindt.

Wanneer all risk autoverzekering? – Lening of lease

Als je je auto hebt gefinancierd met een lening of op basis van een leasecontract, kun je ook beter een all risk autoverzekering afsluiten. Je loopt anders bij een grote schade waardoor de auto total loss raakt, het risico dat je met een lening blijft zitten. Veel leasemaatschappijen stellen een all risk autoverzekering zelfs verplicht.

Betaal niet langer te veel voor je autoverzekering!Vergelijk zelf het grootste aanbod autoverzekeringen en vind de verzekering met de laagste premie en beste dekking. De autoverzekering van je keuze vraag je vervolgens binnen enkele minuten online aan. Zo bespaar je tot wel 600 euro per jaar op de kosten van je autoverzekering! Autoverzekering vergelijken