Contact

Wanneer auto all risk verzekeren?

Wanneer moet ik mijn auto all risk verzekeren?

Heb je een gloednieuwe auto of één die nog veel geld waard is? Dan is een all risk autoverzekering afsluiten een goed idee! Je krijgt hiermee vrijwel alle schades aan je auto vergoed, ook als het je eigen schuld is. Bovendien krijg je bij total loss of diefstal dan genoeg vergoed om dezelfde auto opnieuw te kopen. In dit artikel geven we je 6 handige tips om te bepalen tot wanneer je auto all risk verzekeren verstandig is.

1. Wanneer all risk? - Kijk wat je vergoed krijgt

Een all risk autoverzekering biedt de meest uigebreide dekking. Deze vergoedt naast schades die je toebrengt aan anderen (WA dekking) ook vrijwel alle schades aan je eigen auto. In onderstaande zie tabel zie je wat de all risk verzekering vergoedt ten opzichte van andere dekkingen.

Dekking autoverzekering
DekkingWA - VerzekeringWA beperkt casco verzekeringAll risk verzekering
Schade aan anderen
Diefstal/inbraakX
Brand/stormX
RuitschadeX
Schade door eigen schuldXX
VandalismeXX

Onder schade door eigen toedoen valt bijvoorbeeld een aanrijding door je eigen schuld of tegen een paaltje rijden. Vandalisme wordt ook vergoed door de all risk verzekering voor je auto.

2. Omslagpuntpunt all risk verzekering meestal bij 6 jaar

Om te bepalen of een all risk autoverzekering nodig is, is vooral de leeftijd van de auto van belang. Je auto wordt namelijk elk jaar minder waard. Hierdoor is je auto na 6 jaar in de meeste gevallen zoveel in waarde gedaald dat een all risk verzekering niet meer loont. Je betaalt voor deze meest uitgebreide dekking fors meer premie dan voor een WA of beperkt casco dekking. Alleen krijg je bij grote schades niet meer genoeg vergoed om dezelfde auto opnieuw te kopen. Hier zie je bij welke leeftijd van je auto we welke dekking aanraden.

Leeftijd autoSoort autoverzekering
Tot 6 jaarAll risk autoverzekering
6 tot 10 jaarWA plus autoverzekering
10 jaar of ouderWA verzekering

Tip! Direct een all risk verzekering afsluiten?  Of toch liever een andere dekking? Ga je autoverzekering vergelijken op Geld.nl en ontdek direct welke verzekeraar de laagste premie en beste voorwaarden heeft bij de dekking van je keuze. Verzekeringen vergelijken zorgt ervoor dat je nooit onnodig te veel betaalt.

3. Ook all risk verzekering bij auto ouder dan 10 jaar?

De leeftijd van je auto is een richtlijn bij de keuze voor all risk of niet. In sommige gevallen kan het echter toch verstandig om oudere auto's, bijvoorbeeld van 10 jaar of ouder, alsnog all risk te verzekeren. Namelijk als:

  • Je auto nog veel geld waard is.
  • Je niet genoeg geld hebt om grote reparaties zelf te betalen of een nieuwe auto te kopen bij total loss.
  • Je geld geleend hebt voor je auto.

Je auto bij een leeftijd van 6 jaar al uit de all risk dekking halen, is in deze situaties dus niet verstandig.

4. Hoelang auto all risk verzekeren? Controleer de waarde van je auto!

Als je auto nog relatief veel waard is, kan het dus toch lonen om deze all risk te verzekeren, zodat je bij grote schades nog genoeg vergoed krijgt. Een oudere auto kan nog veel waard zijn als:

  • Je er weinig kilometers mee gereden hebt.
  • Het een bijzonder model of type is.
  • De auto in heel goede staat is.

Hoeveel je auto nog waard is kun je berekenen via de website van de ANWB. Je kunt ook kijken hoeveel vergelijkbare auto's op dit moment kosten op tweedehands autowebsites, zo krijg je ook een beeld van wat je auto nog waard is.

5. Auto all risk verzekeren of niet? Kijk naar je financiële situatie

Je financiële situatie kan een goede reden zijn om je auto toch all risk te verzekeren. Bijvoorbeeld als je niet genoeg geld hebt om een grote schade zelf te laten repareren. Of wanneer je je spaargeld hiervoor niet wilt gebruiken.

Hetzelfde geldt als je niet voldoende geld hebt om een nieuwe auto te kopen als deze total loss raakt. Is je auto total loss, dan krijg je met een all risk dekking ook bij een wat oudere auto in elk geval een flink bedrag vergoed. Zo hoef je de kosten voor een nieuwe auto niet (helemaal) zelf te betalen.

6. Wanneer all risk verzekeren? Als je geleend hebt!

Als je een autolening hebt afgesloten, raden we je altijd aan je auto all risk te verzekeren. Hiermee weet je zeker dat je bij total loss of diefstal genoeg vergoed krijgt om de lening af te betalen. Kies je voor een WA- of beperkt casco dekking, dan loop je het risico dat je nog met een lening blijft zitten, terwijl je de auto niet meer hebt.

All risk of niet? Betaal nooit te veel!Vergelijk op Geld.nl het grootse aanbod autoverzekeringen bij de dekking van je keuze. Zo vind je altijd de goedkoopste autoverzekering met de beste voorwaarden en bespaar je gemiddeld 237 euro per jaar!Goedkoopste autoverzekering

De informatie op deze pagina is geschreven door Amanda Bulthuis.

Zij is als expert geld & verzekeringen gespecialiseerd in autoverzekeringen en zorgt dat je in onze vergelijking een goede keuze kunt maken voor je autoverzekering. Amanda is verantwoordelijk voor onze onderzoeken en persberichten en zorgt dat onze vergelijkingen compleet en actueel zijn. Ook is ze een veelgevraagd expert in de media, bijvoorbeeld bij RTL Nieuws en Telegraaf.

Auto all risk verzekeren of toch een andere dekking? Vergelijk, kies & bespaar!
;