Autoverzekering

Auto gestolen

Wat doen als je auto gestolen is?

Is je auto gestolen, dan is het vooral belangrijk om snel actie te ondernemen:

  • Doe aangifte bij de politie via 112
  • Geef je auto als vermist op via 071-36 41 777
  • Breng je verzekeraar op de hoogte

Auto gestolen verzekering en aangifte doen

Zodra je merkt dat je auto is gestolen, moet je zo snel mogelijk aangifte doen op het politiebureau. Tijdens de aangifte vraagt de politie je naar je kentekenbewijs. Zorg dus dat je dit bij je hebt. Daarnaast heb je bij de aangifte de volgende informatie nodig:

  • Merk, type en kenteken
  • Dagwaarde van de auto
  • Plek waar de auto gestolen is
  • Kilometerstand
  • Bijzonderheden van/op/aan/in de auto
  • Serienummers van in de auto aanwezige goederen


Tip!
Betrap je de dief op heterdaad? Bel dan direct 112 en meld de diefstal. De politie gaat dan meteen op zoek naar je auto en dat vergroot de kans dat de autodief wordt gepakt.

RDW auto gestolen

Na de aangifte maakt de politie in het kentekenregister van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) een aantekening dat je auto is gestolen. Vanaf dat moment betaal je geen motorrijtuigenbelasting meer voor de auto en ben je niet meer aansprakelijk voor schade die met de auto wordt veroorzaakt. Ook zien andere consumenten in het kentekenregister dat je auto gestolen is. Dit voorkomt dat jouw auto wordt doorverkocht.

Auto als gestolen opgeven

Na de aangifte laat je je auto als vermist registeren. Dit doe je door de diefstal te melden bij het Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit (VBV). Je kunt je melding telefonisch doorgeven via 071-36 41 777. Ook als je niet verzekerd bent moet je de auto bij het VBV aanmelden.

Auto gestolen verzekering

Vervolgens moet je de diefstal van je auto nog melden bij je verzekeraar of tussenpersoon. Na de melding meldt de verzekeraar het kenteken namelijk af bij de RDW en schort ze de dekking van je autoverzekering op. Hierdoor betaal je geen premie meer.

Auto gestolen en vergoeding

Als je een (beperkt) casco verzekering hebt, vergoedt de verzekeraar meestal de waarde van de gestolen auto. Sommige verzekeraars wachten hier eerst dertig dagen mee, omdat de auto in de tussentijd nog kan worden teruggevonden.

Tip! Wil je precies weten waar je recht op hebt in geval van diefstal? Kijk dan in de polisvoorwaarden van je autoverzekering. De meeste verzekeraars vergoeden in geval van diefstal bijvoorbeeld ook de kosten voor een vervangende auto, mits je verzekerd bent voor diefstal.

Gestolen auto teruggevonden

Wordt de auto in goede staat teruggevonden en kun je er gewoon weer in rijden? Dan verwijdert de politie de diefstalmelding uit het kentekenregister van de RDW. Je ontvangt hiervan een brief van de RDW met de melding dat je weer belastingplichtig bent voor de auto en dat je een verzekering moet afsluiten. Als de dekking van je huidige autoverzekering is geschorst, kun je je verzekering gewoon weer activeren door de verzekeraar te melden dat je auto is teruggevonden.

Let op: Heb je al een vergoeding gehad voor je gestolen auto van de verzekeraar? Dan moet je deze terugbetalen als de auto alsnog wordt gevonden.

Nieuwe auto verzekeren? Betaal niet onnodig te veel!Het verschil tussen de duurste en goedkoopste autoverzekering is enorm. Vergelijk daarom altijd eerst het grootste aanbod autoverzekeringen online en bespaar tot wel 600 euro per jaar op je autoverzekering! Goedkoopste autoverzekering