Autoverzekering

Onverzekerd rijden

Wat zijn de gevolgen van rijden zonder verzekering?

Zodra je een kenteken op je naam hebt staan, moet je verplicht een autoverzekering afsluiten. Doe je dit niet, dan zijn de gevolgen erg vervelend:

  • Door onverzekerd te rijden krijgt je een boete van 400 euro van de RDW
  • Door te rijden zonder verzekering riskeer je een boete van 550 euro van de politie
  • Rijd je onverzekerd schade, dan zijn alle kosten voor jezelf
  • Is je auto lang onverzekerd, dan accepteren alleen dure verzekeraars je toekomstige aanvraag

Boete onverzekerd rijden RDW

Automobilisten die rijden zonder autoverzekering en schade veroorzaken kosten de Staat veel geld. De Dienst Wegverkeer (RDW) houdt hier dan ook streng toezicht op. Merkt de RDW dat je een kenteken op je naam hebt staan, maar dat hiervoor geen autoverzekering is afgesloten, dan krijg je een boete van 400 euro.

Let op! De RDW mag de boete drie keer per jaar opleggen. De totale boete van de RDW voor onverzekerd rijden kan dus oplopen tot 1.200 euro per jaar.

Auto niet verzekerd - Boete van de politie

Behalve de boete van de RDW riskeer je ook nog een bekeuring van de politie. Houdt de politie je staande en blijkt je auto niet verzekerd te zijn? Dan krijg je een bekeuring van 550 euro voor onverzekerd rijden.

Tip! De boetes voor onverzekerd rijden bedragen dus al snel meer dan 1.000 euro, terwijl je vaak al voor een paar tientjes per maand een autoverzekering afsluit. Je auto verzekeren is dus altijd goedkoper!

Onverzekerd rijden - Gevolgen bij schade

Naast boetes en bekeuringen heeft onverzekerd rijden nóg meer financiële gevolgen. Rijd je namelijk schade met een onverzekerde auto, dan ben je zélf verantwoordelijk voor alle geleden schade. Zeker bij letselschade kan dit behoorlijk in de papieren lopen. Daarnaast is de kans groot dat autoverzekeraars in de toekomst je aanvraag niet accepteren. Een auto die lang onverzekerd is geweest kan meestal alleen nog via de Vereende verzekerd worden. En deze rekenen een heel hoge verzekeringspremie!

Uitzonderingen auto niet verzekerd

Je mag dus niet onverzekerd rijden, maar tóch zijn er een paar uitzonderingssituaties waarin je geen autoverzekering hoeft te hebben:

  • Wanneer je de auto niet gebruikt en je kenteken schorst
  • Wanneer je de auto hebt verkocht
  • Als je auto is gestolen
  • Wanneer je auto is of wordt gesloopt
  • Als je de auto laat uitvoeren naar het buitenland
Nog geen autoverzekering?
Voorkom een boete en regel nu online je autoverzekering! Vind snel de beste verzekering tegen de scherpste premie en bespaar tot wel 600 euro per jaar op de kosten van je autoverzekering. Vergelijk autoverzekering