Contact

Boete onverzekerd rijden

Hoe hoog is de boete voor rijden zonder verzekering?

In een onverzekerde auto rondrijden is strafbaar en je kan hiervoor een boete krijgen. De boete voor onverzekerd rijden is minimaal 450 euro en kan flink in de papieren lopen. Een autoverzekering afsluiten is dus een must. Dit zijn mogelijke gevolgen van onverzekerd rijden:

  • Word je door de politie aangehouden terwijl je in een onverzekerde auto rijdt? Dan riskeer je een boete van 650 euro.
  • Ook de RDW kan je een boete geven voor onverzekerd rijden: die bedraagt 450 euro. Deze boete staat los van de bekeuring die je van de politie krijgt: de RDW en de politie zijn twee verschillende instanties.
  • Is je auto niet verzekerd en rijd je schade? Dan zijn alle kosten voor jezelf.
  • Als je auto te lang onverzekerd rondrijdt, accepteren veel verzekeraars je daarna niet meer.

Waarom onverzekerd rijden?

Je bent in Nederland verplicht om een WA autoverzekering af te sluiten. Onverzekerd rijden is dus niet alleen onverstandig: het is ook strafbaar. Het aantal auto’s dat onverzekerd rondrijdt is de laatste jaren flink teruggedrongen. Dit komt vooral door de strengere wetgeving rondom onverzekerd rijden. Toch zijn er nog wel autobezitters die geen autoverzekering op hun voertuig hebben afgesloten.

Sommige autobestuurders vinden een verzekering te duur. Ook kan het gebeuren dat je autoverzekering wordt stopgezet, bijvoorbeeld omdat je niet (op tijd) hebt betaald. Bovendien kan de verzekeraar je autoverzekering ook stopzetten als je extreem vaak schade rijdt of fraude hebt gepleegd.

Tip! Onverzekerd rijden loont nooit. Maak je schade en is je auto niet verzekerd? Dan zijn alle kosten voor eigen portemonnee. Een goedkope autoverzekering kost slechts een paar tientjes per maand en is dus altijd goedkoper. Start daarom direct met verzekeringen vergelijken en vind de beste deal voor jouw auto.

Auto niet verzekerd: wanneer een boete?

De RDW houdt nauwlettend in de gaten of alle geregistreerde auto’s ook gekoppeld zijn aan een autoverzekering. Zowel het voertuig als de verzekering moeten op naam van dezelfde persoon staan. Is je auto niet verzekerd? Dan ontvang je na 28 dagen een waarschuwing van De RDW. Als je na ontvangst direct je auto laat verzekeren of schorsen, krijg je geen boete opgelegd

Geef je geen gehoor aan de waarschuwing? Het RDW legt je dan een boete van 400 euro op. De boete mag drie keer per jaar worden opgelegd. De kosten kunnen dus oplopen tot 1.200 euro per jaar. Bovendien kan de zaak voor de strafrechter komen als je de boete niet betaalt. Onverzekerd rijden is dus een dure grap.

Boete voor onverzekerd rijden van de politie

Naast het RDW kan ook de politie je een boete opleggen als je auto niet verzekerd is. Houdt de politie je staande op het moment dat je onverzekerd aan het rijden bent? Dan loop je het risico op een boete van 650 euro. Het verzekeren van je voertuig is dus altijd goedkoper.

Tip: Wil je precies weten wat een autoverzekering je gaat kosten? Je kunt hier snel en eenvoudig autoverzekeringen berekenen.

Andere gevolgen van onverzekerd autorijden

Naast de boete van het RDW en van de politie, kunnen de kosten van onverzekerd rijden nog hoger oplopen. Bijvoorbeeld als je schade rijdt in je onverzekerde voertuig. Alle kosten zijn dan voor jezelf. En die kunnen flink in de papieren lopen, zeker als het om letselschade gaat. Duizenden of zelfs tienduizenden euro’s zijn in deze gevallen geen uitzondering.

Veroorzaak je een ongeval in je onverzekerde auto? Dan is de kans groot dat verzekeraars je niet meer aannemen. Je kunt dan vaak alleen nog een autoverzekering afsluiten bij een maatschappij als De Vereende. Dit is een verzekeraar voor bijzondere risico’s. Dat betekent wel dat je een zeer hoge premie gaat betalen. Om dit te voorkomen kun je het beste vandaag nog je auto verzekeren.

Is onverzekerd rijden een strafbaar feit of een misdrijf?

Rijden in een onverzekerde auto is een strafbaar feit. Hiervoor kun je een boete opgelegd krijgen. Daarnaast kan het ook invloed hebben als je een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) aanvraagt voor bepaalde beroepen, bijvoorbeeld in de logistieke sector. In bepaalde gevallen is onverzekerd rijden zelfs een misdrijf. Als je schade rijdt en niet verzekerd bent, kan de rechter dat als misdrijf aanmerken.

Als je onverzekerd een ongeluk met letselschade veroorzaakt, valt dit bijna altijd onder een misdrijf. Het plegen van een misdrijf is ernstiger dan het plegen van een strafbaar feit. Dit kan tot enorme financiële problemen leiden.

Auto 1 dag niet verzekerd: is dat erg?

Officieel moet je je auto verzekeren vanaf het moment dat het voertuig op je naam staat. Je mag dus ook niet van de dealer naar huis rijden zonder dat je auto verzekerd is, ook niet als het een ritje van nog geen vijf minuten bedraagt. Is je auto 1 dag niet verzekerd? Dan mag hij alleen op je eigen terrein staan.

Met een onverzekerde auto mag je dus nooit rijden. Ook mag hij niet op de openbare weg staan, bijvoorbeeld voor je deur. Het is verstandig om op de dag van aankoop direct een autoverzekering af te sluiten. Dit kan binnen enkele minuten geregeld zijn.

Tip: Als je je auto tijdelijk niet gebruikt, kun je de autoverzekering tijdelijk stopzetten. Je moet dan ook het kenteken laten schorsen door de RDW.

Onverzekerd rijden in de auto van een ander

Leen je een auto van iemand anders? Dan heb je als bestuurder de verantwoordelijkheid om eerst te checken of de auto helemaal in orde is. Het voertuig moet verzekerd zijn. Ook dient de APK in orde te zijn. Een onverzekerde auto mag de weg niet op, ook niet als hij niet op naam van de bestuurder staat. Je bent als bestuurder volledig aansprakelijk als je schade rijdt in een onverzekerd voertuig.

Vraag voor je een auto leent van iemand anders dus altijd naar de verzekeringspapieren. Weet je helemaal zeker dat deze in orde zijn? Dan kun je met een gerust hart de weg op.

Schade, maar de tegenpartij is niet verzekerd. Wat nu?

Als je betrokken raakt bij een schade of ongeval en de tegenpartij blijkt niet verzekerd te zijn, is dat even schrikken. De meeste mensen sluiten immers netjes een autoverzekering af. De onverzekerde bestuurder is aansprakelijk voor alle schade en zal deze kosten zelf moeten betalen. Bij letselschade kunnen de kosten hoog oplopen. Denk bijvoorbeeld aan medische kosten en inkomensverlies.

Het Waarborgfonds Motorverkeer keert deze schade aan je uit. Vervolgens verhaalt het fonds de kosten weer op de tegenpartij. Rijdt de niet verzekerde bestuurder door of blijft deze onbekend? Ook dan wordt de schade vergoed door het Waarborgfonds Motorverkeer.

Moet je auto altijd verzekerd zijn, of zijn er uitzonderingen?

Je mag nooit onverzekerd rijden. Wel zijn er enkele uitzonderlijke gevallen waarin je auto niet verzekerd hoeft te zijn. Bijvoorbeeld als:

  • Je auto is of wordt gesloopt.
  • Je auto is gestolen
  • Je hebt het voertuig verkocht
  • Je de auto laat uitvoeren naar het buitenland.

In alle andere gevallen is een goede autoverzekering dus essentieel. Onverzekerd rijden is in ieder geval nooit een goed idee en kan voor grote problemen zorgen. Niet alleen krijg je te maken met hoge boetes voor onverzekerd rijden: de kosten kunnen extreem hoog oplopen als je onverzekerd schade rijdt. Zorg dus altijd voor een autoverzekering die goed bij je past.

Wist je dat…onverzekerd rondrijden altijd duurder is dan je auto laten verzekeren? Vind online de beste deal, zodat je veilig en goedkoop de weg op kunt. Autoverzekeringen vergelijken
Blij met Geld.nl? Stem dan nu! Blij met Geld.nl? Maak ons Website van het Jaar. Met winkans!