Zoeken
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer resultaten
Geen resultaten
Autoverzekering

Auto overschrijven

Hoe auto overschrijven?

Wanneer je een nieuwe auto koopt moet je eerst het kenteken op je naam laten zetten. Dit noemen we auto overschrijven. Een auto overschrijven doe je volgens onderstaande stappen en kost altijd en overal 10,10 euro:

  1. Verzamel alle documenten
  2. Auto overschrijven op naam
  3. Bewaar het bonnetje, dit is het tenaamstellingsbewijs
  4. Geef het vrijwaringsbewijs aan de verkoper
  5. Sluit een nieuwe autoverzekering af

Let op! Een auto overschrijven kan alleen als je minimaal 18 jaar bent en in Nederland woont! En heb je een auto op je naam gezet, dan moet je hier ook een autoverzekering voor afsluiten. 


Documenten verzamelen voor auto overschrijven

Om een auto over te schrijven heb je een aantal documenten nodig:

  • Het tenaamstellingsbewijs (krijg je van de verkoper)
  • Het overschrijvingsbewijs of kentekenbewijs met tenaamstellingscode (krijg je ook van de verkoper)
  • Geldig legitimatiebewijs (paspoort, identiteitskaart of rijbewijs)


Auto overschrijven op naam

Heb je deze papieren bij de hand? Dan kun je je auto op drie verschillende manieren overschrijven:


Bonnetje bewaren bij auto overschrijven

Je krijgt altijd een bonnetje mee als je auto is overgeschreven. Bewaar dit bonnetje goed! Het is namelijk je tenaamstellingsverslag en geldt als schriftelijk bewijs dat je auto overgeschreven is. Je nieuwe kentekencard ontvang je nu binnen twee werkdagen per post.


Vrijwaringsbewijs geven bij auto overschrijven

Ga je je auto overschrijven, dan ontvang je ook een vrijwaringsbewijs. Geef dit vrijwaringsbewijs aan de verkoper van je auto. Hij kan hiermee aantonen dat je auto niet meer op zijn naam staat en er dus niet meer verantwoordelijk voor is. Ook heeft hij dit nodig om de autoverzekering te kunnen opzeggen.


Auto overschrijven nieuwe autoverzekering 

Als je al deze stappen hebt doorlopen rest nog één ding. Namelijk je nieuwe autoverzekering. In Nederland moet iedereen zijn of haar auto verzekeren met minimaal een WA verzekering. Dit is de meest eenvoudige autoverzekering die er is en is niet altijd de juiste voor je auto. Er zijn nog twee uitgebreidere dekkingen voor de autoverzekering, de WA beperkt casco autoverzekering en de all risk autoverzekering.

Auto overschrijven op zaterdag of zondag

Koop je een auto op zaterdagmiddag of op zondag? Dan is niet iedere PostNL locatie bij jou in de buurt geopend. Controleer dit dus voordat je een auto koopt in het weekend. Je nieuwe auto op zo'n moment overschrijven via de website van de RDW is ook een optie. Wel moet je dan de DigiD app met ID-check hebben.

Auto overschrijven na overlijden

Komt iemand te overlijden en heeft deze een auto op zijn of haar naam staan? Dan moet de erfgenaam binnen vijf weken na overlijden de auto overschrijven. Dus ook als je als echtgenoot regelmatig bestuurder bent moét je de auto overschrijven op je eigen naam als je er in wilt blijven rijden.

Let op! Ook na overlijden moet de auto verzekerd zijn. Normaal gesproken blijft de oude verzekering nog gewoon geldig en wordt er ook premie afgeschreven van de rekening van de overledene. Vanaf het moment dat je de auto overschrijft op je naam, ben je zelf verantwoordelijk voor een passende autoverzekering.

Auto overschrijven en besparen op je verzekering?Vergelijk dan snel het grootste aanbod autoverzekeringen online. Zo zie je in één oogopslag waar je het goedkoopste uit bent voor de best passende dekking. Autoverzekering vergelijken