Zoeken
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer resultaten
Geen resultaten
Autoverzekering

Auto total loss

Wanneer is een auto total loss?

Wanneer je auto naar de garage is gesleept en de schade-expert is langsgekomen kan de auto op twee manieren total loss worden verklaard:

  • Technisch total loss: De auto is zo erg beschadigd dat deze niet meer gerepareerd kan worden.
  • Economisch total loss: de reparatiekosten zijn hoger dan de waarde van de auto, bepaald door de dagwaarde van je auto (voor het ongeluk) en de restwaarde (na het ongeluk).

Total loss - WA autoverzekering

Een WA verzekering vergoedt alleen de schade die je hebt aangebracht bij anderen. Was het auto ongeluk je eigen schuld, dan krijg je dus niets vergoed. Verhaal de schade op de tegenpartij wanneer iemand anders het ongeluk heeft veroorzaakt.

Auto total loss - WA beperkt casco autoverzekering

Een WA beperkt casco autoverzekering vergoedt in sommige gevallen total loss. Namelijk wanneer de auto total loss is door een storm, hagel, overstromingen, brand of vandalisme. Ook met deze dekking geldt dat je niets vergoed krijgt wanneer het ongeluk je eigen schuld is.

Total loss - All risk autoverzekering

De all risk autoverzekering is de meest uitgebreide autoverzekering en vergoedt total loss wanneer het ongeluk je eigen schuld is én alle andere gevallen. Behalve dan wanneer je de auto total loss rijdt onder invloed van alcohol of drugs.

Auto total loss verklaard, wat nu?

Als je auto technisch total loss is verklaard heb je recht op de dagwaarde. Bij economisch total loss heb je recht op de dagwaarde plus de restwaarde. Hoe dit precies werkt zie je onderstaande voorbeeldberekening:

Voorbeeld: Stel de dagwaarde is 6.000 euro en de restwaarde 1.000 euro. Je auto wordt economisch total loss verklaard als de reparatiekosten boven de 5.000 euro uitkomen. Je krijgt van je autoverzekeraar dan 5.000 euro vergoed en 1.000 euro van de garage die je auto opkoopt. Zo heb je 6.000 euro om een nieuwe auto van te kopen.

Auto total loss maar niet eens met de dagwaarde

Ben je het niet eens met de dagwaarde die de autoverzekeraar hanteert? Probeer dit dan eerst te bespreken met de schade-expert. Vraag om uitleg en een onderbouwing van het expertiserapport. Kijk zelf naar verkoopprijzen van vergelijkbare auto’s en maak kopieën van bonnetjes van bijkomende kosten als bewijs dat de uitkering hoger moet zijn. Mocht dit nergens op uitkomen, dan kun je een contra-expert inschakelen.

Wanneer je de verzekeraar van de tegenpartij aansprakelijk stelt en je bent het niet eens met de vergoeding, teken dan bezwaar aan. Voeg hierbij ook bewijs toe om aan te tonen waarom de uitkering hoger moet zijn.

Let op: deze vergoeding geldt als je auto ouder dan vijf jaar is. Voor nieuwere auto’s geldt een nieuwwaarderegeling of aanschafwaarderegeling .

Economisch total loss - Auto repareren

Wanneer je auto economisch total loss is verklaard, maar repareren wel mogelijk is, kun je de auto in sommige gevallen behouden. De autoverzekering keert dan de dagwaarde min de restwaarde uit. Volgens het eerdere voorbeeld zou je dus 5.000 euro krijgen.

Let op! Sommige autoverzekeraars willen echter dat je de auto, plus kentekenbewijs en sleutels, toch inlevert. Alleen dan krijg je een vergoeding.

Betaal jij ook nog te veel voor je autoverzekering?

Ontdek het snel! Vergelijk het grootste aanbod autoverzekeringen online en bespaar tot wel 600 euro per jaar! Autoverzekering vergelijken