Autoverzekering

Auto uitlenen verzekering

Auto uitlenen, is deze dan verzekerd?

Wanneer jij je auto uitleent is deze gewoon verzekerd volgens de dekking van je autoverzekering. Wel is het verstandig om vooraf goede afspraken te maken, mocht er onverhoopt schade worden gereden door de persoon die je auto leent. Hou daarbij drie gevolgen in je achterhoofd:

  • Bespreek vooraf wie aansprakelijk is bij eventuele schade
  • Wie betaalt bij eventuele schade het eigen risico?
  • Wat doe je bij schade met de terugval in schadevrije jaren?

Auto uitlenen en WA dekking

Iedere autobezitter in Nederland is verplicht om minimaal een WA autoverzekering af te sluiten. De WA autoverzekering vergoedt alleen de schade die je met je voertuig toebrengt aan anderen. Leen jij je auto uit en krijgt die persoon een ongeluk? Dan vergoedt de WA autoverzekering dus niet de schade aan je eigen auto! Het is dan verstandig van tevoren goed af te spreken wie er aansprakelijk is op het moment dat degene die de auto leent schade toebrengt aan je auto.

Let op! Het is niet mogelijk om schade veroorzaakt door degene die de auto leent te verhalen op zijn of haar aansprakelijkheidsverzekering. Schade veroorzaakt met motorvoertuigen is uitgesloten van deze verzekering.

Auto uitlenen verzekering en eigen risico

Heb je een WA beperkt casco autoverzekering of all risk autoverzekering? Dan geldt de dekking van jouw verzekering ook gewoon wanneer je de auto hebt uitgeleend aan iemand anders. Zolang degene die de auto leent natuurlijk rijbevoegd is. Het eigen risico dat de verzekering hanteert zal wel gewoon in rekening worden gebracht. Spreek als je de auto uitleent dus ook af wie bij schade het eigen risico betaalt.

Auto uitlenen schade en terugval schadevrije jaren

Heeft iemand anders schade gereden in je auto en claim je deze via je autoverzekering? Dan heeft dit direct gevolgen voor je schadevrije jaren. Het maakt voor de verzekering namelijk niet uit of jij achter het stuur zat of iemand anders. De kans is dus groot dat ook je premie autoverzekering omhoog gaat.

Iemand anders in je auto laten rijden voor langere tijd

Leen je een auto voor langere tijd uit, dan moet je dit melden aan je autoverzekeraar of tussenpersoon. Dit omdat verzekeraars de premie voor je autoverzekering berekenen op jouw en je schadevrije jaren. Wanneer iemand anders vervolgens voor langere tijd in je auto rondrijdt, berekenen autoverzekeraars de premie op basis van zijn of haar gegevens.

Doe je dit niet en blijkt na een schademelding dat iemand anders dan jij de regelmatig bestuurder bent, dan hoeft de verzekeraar niet de volledige schade uit te keren. Daarnaast mag de autoverzekeraar je vervolgens uit de verzekering zetten.

Schade aan uitgeleende auto geclaimed?Check dan nu je autoverzekering! Vaak wordt je premie namelijk hoger na een schadeclaim. Vergelijk het grootste aanbod autoverzekeringen online en ontdek hoeveel je kunt besparen! Vergelijk autoverzekeringen