Autoverzekering

Vrijwaringsbewijs auto

Hoe werkt het vrijwaringsbewijs auto?

Met het vrijwaringsbewijs auto toon je aan dat de auto niet meer van jou is. Je betaalt dan geen wegenbelasting en premie voor je autoverzekering meer. Ook ben je niet meer verplicht een APK keuring te laten uitvoeren of verantwoordelijk voor boetes die binnenkomen op dat kenteken.

Auto verkopen vrijwaring

Als je de auto verkoopt of inruilt bij een autodealer, krijg je het vrijwaringsbewijs meestal direct mee. Verkoop je de auto aan een particuliere koper, dan moet deze eerst de auto overschrijven op zijn of haar naam. Dit doet de koper bij een postkantoor of bij een RDW-balie. De koper heeft hiervoor van jou het tenaamstellingsbewijs en het overschrijvingsbewijs (deel 1B en deel 2 van het kentekenbewijs) nodig.

Heb je geen papieren kentekenbewijs maar een kentekencard, dan geef je de koper alleen de volledige tenaamstellingscode door. De koper krijgt op het postkantoor of bij de RDW-balie vervolgens een nieuw tenaamstellingsbewijs en het vrijwaringsbewijs. Het vrijwaringsbewijs moet hij aan jou geven.

Tip! Je bent in de meeste gevallen afhankelijk van de koper om het vrijwaringsbewijs te krijgen. Het is daarom slim je autosleutels en autopapieren pas aan de koper te geven zodra jij het vrijwaringsbewijs hebt.

Autoverzekering opzeggen met vrijwaringsbewijs

Zodra je het vrijwaringsbewijs ontvangt zeg je de autoverzekering op. Je doet dit door een kopie van het vrijwaringsbewijs samen met je opzegbrief naar je verzekeraar of tussenpersoon te sturen. Heb je je autoverzekering afgesloten via Geld.nl? Stuur dan je brief en kopie vrijwaringsbewijs naar ons Service Team.

Tip! Download hier een voorbeeldbrief voor het opzeggen van je autoverzekering.

Wist je dat...De meeste mensen betalen nog altijd onnodig te veel voor hun autoverzekering. Jij ook? Ontdek het snel! Vergelijk het grootste aanbod autoverzekeringen online en bespaar tot wel 600 euro per jaar op de kosten van je autoverzekering! Autoverzekering vergelijken