Contact

Auto verzekeren zonder rijbewijs

Kan je een auto verzekeren zonder rijbewijs?

Heb je geen rijbewijs? Dan kun je in principe geen auto verzekeren. Maar het kan natuurlijk gebeuren dat je even geen (geldig) rijbewijs hebt omdat het is verlopen, gestolen of kwijtgeraakt. In die situaties kan je soms toch een autoverzekering afsluiten. In dit artikel lees je hoe een auto verzekeren zonder rijbewijs werkt en wanneer het wel en niet kan.

Moet je een rijbewijs hebben om een auto te verzekeren?

Je moet je rijbewijs gehaald hebben om een auto op je naam te zetten en te verzekeren. Als je dus nog niet geslaagd bent voor je praktijkexamen, is een auto verzekeren niet mogelijk. Wacht eerst tot je je rijbewijs hebt gehaald.

Wil je toch alvast een auto aanschaffen? Dan kun je je ouders of partner (als die wel een rijbewijs heeft) vragen om de auto op diens naam te zetten en te verzekeren tot jij je rijbewijs hebt gehaald. Tot je een rijbewijs hebt, mag je natuurlijk niet in de auto rijden. 

Zodra je je rijbewijs hebt, kun je de auto overschrijven op je eigen naam en zelf een autoverzekering afsluiten. Ga dan op Geld.nl verzekeringen vergelijken en vind meteen de goedkoopste autoverzekering voor jouw situatie, zodat je niet onnodig te veel premie betaalt.

In welke gevallen verzekering auto zonder rijbewijs mogelijk? 

Heb je wel een rijbewijs, maar ben je het tijdelijk kwijt of is dit verlopen? Dan kan je soms wel gewoon een autoverzekering aanvragen. Dit kan als:

  • Je het rijbewijs bent verloren
  • Je rijbewijs is gestolen
  • Je rijbewijs is verlopen

We raden je aan om in deze gevallen altijd even contact op te nemen met de verzekeraar waar je een autoverzekering wilt afsluiten. De verzekeraar kan je dan precies vertellen wat je moet doen. Meestal moet je aantonen dat je een nieuw rijbewijs hebt aangevraagd of hiervoor een afspraak hebt gepland bij je gemeente.

Dekking autozekering zonder rijbewijs

Is je rijbewijs gestolen of kwijtgeraakt, dan mag je niet autorijden tot je een nieuw rijbewijs hebt. Als je toch gaat rijden en schade maakt, vergoedt je autoverzekering dit niet. Heb je een WA+ beperkt casco  of een all risk autoverzekering? Dan biedt die in deze periodes nog wel dekking voor schades aan je auto die ontstaan zonder dat je erin rijdt, bijvoorbeeld diefstal, vandalisme of stormschade.

Ook als je rijbewijs verlopen is, mag je er officieel niet mee rijden, maar er zijn wel autoverzekeraars waarbij je met een verlopen rijbewijs nog een maand tot een jaar mag doorrijden. Check dit dus even bij je autoverzekeraar wanneer je rijbewijs is verlopen of verlengen je niet op tijd lukt.

Let op! Moet je een medische keuring ondergaan voor de verlening van je rijbewijs, dan bieden autoverzekeringen meestal geen dekking als je toch rijdt met je verlopen rijbewijs.

Geen rijbewijs door inname en autoverzekering

Bij een forse verkeersovertreding, zoals rijden onder invloed, kan je rijbewijs worden ingenomen. Ook als je rijbewijs is ingenomen, mag je natuurlijk niet autorijden. Je kunt dan ook geen autoverzekering afsluiten. Sterker nog, het is tot een aantal jaar na de ontzegging van de rijbevoegdheid niet mogelijk om een auto te verzekeren bij een reguliere autoverzekeraar. Je kunt je auto wel verzekeren bij De Vereende. Je betaalt dan wel een fors hogere premie.

Heb je (weer) een rijbewijs? Vind dan de goedkoopste autoverzekering!Op Geld.nl vergelijk je autoverzekeringen van het meest complete aanbod verzekeraars in Nederland. Heb je (weer) een geldig rijbewijs? Vergelijk en vind dan direct de beste én de goedkoopste verzekering voor jouw auto.Autoverzekering vergelijken
;