Autoverzekering

Autopapieren kwijt

Wat doen als je de autopapieren kwijt bent?

Ben je één of meerdere onderdelen van je kentekenbewijs kwijt, dan vraag je een nieuw exemplaar aan bij de Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW). Zeker als je deel 1A of 1B kwijt bent, is het belangrijk zo snel mogelijk nieuwe papieren aan te vragen. Zonder deze onderdelen van je kentekenbewijs mag je namelijk de weg niet op.

Waaruit bestaan mijn autopapieren?

De belangrijkste autopapieren zijn de verschillende onderdelen van je kentekenbewijs. Een compleet kentekenbewijs bestaat uit:

  • Het voertuigbewijs deel 1A - Hier staan alle belangrijke gegevens van je auto op, zoals het kenteken en het identificatienummer. 
  • Het tenaamstellingsbewijs deel 1B - Hier staan je persoonsgegevens op, zoals je naam en geboortedatum.
  • Het overschrijvingsbewijs deel 2 - Dit is het deel dat nodig je nodig hebt om je auto te verkopen.

Autopapieren kwijt - APK keuringsrapport 

Behalve het kentekenbewijs raak je soms ook het APK keuringsrapport van je auto kwijt. Dit rapport vraag je tegen betaling opnieuw aan bij de garage of de RDW. Je hebt hiervoor wel deel 1A van je kentekenbewijs nodig.

Let op: Is het keuringsrapport dat je kwijt bent nog minder dan twee maanden geldig? Dan hoef je geen kopie van het rapport aan te vragen. Je kunt dan gewoon wachten tot de nieuwe keuring waarbij je weer een nieuw keuringsrapport krijgt.

Autopapieren kwijt - Groene kaart

De groene kaart is een internationaal erkend verzekeringsbewijs. Hiermee toon je in het buitenland aan dat je auto verzekerd is. Deze kaart krijg je van je verzekeraar. Hierop staat ook vermeld in welke landen autoverzekeringen dekking bieden. Ben je de groene kaart kwijt, dan vraag je een nieuwe aan bij je verzekeraar. Houd er wel rekening mee dat dit een aantal dagen duurt.

Tip! Bijna alle verzekeraars sturen je de groene kaart per e-mail toe als je een autoverzekering afsluit. Bewaar deze mail goed! Je print je groene kaart dan gewoon opnieuw uit als je deze kwijt bent.

Wist je dat...De meeste mensen nog altijd onnodig te veel betalen voor hun autoverzekering. Jij ook? Ontdek het snel! Vergelijk het grootste aanbod autoverzekeringen online en bespaar tot wel 600 euro per jaar op de kosten van je autoverzekering! Goedkoopste autoverzekering