Autoverzekering

Autorijden na operatie

Wanneer mag je weer autorijden na operatie?

Wanneer je weer mag autorijden na een operatie hangt af van het soort operatie en hoe snel je herstelt. Houd er in ieder geval rekening mee dat je na een narcose op de dag van de operatie niet meer mag rijden. Overleg sowieso even met je behandelend arts of medisch specialist wanneer je weer mag autorijden na operatie.

Autorijden na operatie – Richtlijn per operatie

Hoewel het herstel van een operatie per persoon verschilt, zijn er wel richtlijnen wanneer je weer mag autorijden. In de tabel hieronder vind je de algemene richtlijnen voor de meest voorkomende operaties. Staat de operatie die jij ondergaat hier niet bij? Kijk dan op de website van het ziekenhuis of vraag het je arts.

Soort operatie Autorijden mag meestal weer na...
Darmoperatie2 weken
Dotterblaasbehandeling5 tot 7 dagen. Heb je ook een hartaanval gehad? Dan na 4 weken.
Galblaasoperatie3 dagen tot 1 week
Hartkatheterisatie2 dagen
Herniaoperatie2 weken
Heupvervanging6 weken
Keizersnede2 tot 4 weken
Knieoperatie6 weken
Liesbreukoperatie1 week
MeniscusoperatieZodra je weer zonder krukken kunt lopen en een normaal looppatroon hebt. Meestal na 2 weken.
StaaroperatieHangt af van wanneer je gezichtsvermogen weer voldoende is. Altijd in overleg met de oogarts.

Let op! Dit zijn richtlijnen. Geeft je arts of medisch specialist een ander advies, houd je daar dan aan. De arts houdt namelijk ook rekening met je persoonlijke herstel.

Autorijden na operatie en je verzekering

Het is belangrijk om je te houden aan het advies van je arts of specialist. Rijd je namelijk tegen het medisch advies in tóch auto en veroorzaak je een ongeval? Dan vergoeden autoverzekeraars de schade niet. Ook riskeer je een boete, omdat het wettelijk verboden is.

Tip! Vraag een schriftelijke bevestiging van je arts als die van mening is dat je genoeg hersteld bent om te rijden. Hiermee kun je, indien nodig, bij je verzekeraar aantonen dat je weer mocht autorijden.

Medicijnen in het verkeer

Soms gebruik je na een operatie medicijnen. Als dit medicijnen zijn die de rijvaardigheid beïnvloeden mag je volgens de wet ook niet autorijden! Dit geldt niet alleen voor medicijnen die je na een operatie krijgt, maar ook voor gewoon medicijngebruik.

Wist je dat...De meeste mensen onnodig te veel betalen voor hun autoverzekering. Jij ook? Ontdek het snel! Vergelijk hier grootste aanbod autoverzekeringen en bespaar tot wel 600 euro per jaar! Autoverzekering vergelijken