Contact

Autoschade claimen of zelf betalen

Kun je een autoschade beter claimen of zelf betalen?

Stel je voor: je raakt per ongeluk een paaltje bij het inparkeren, of krijgt een ander ongelukje met schade aan je auto tot gevolg. Dan sta je voor de keuze: de schade claimen bij je autoverzekering, of de schade zelf betalen. Autoschade claimen bij je verzekeraar heeft gevolgen voor je schadevrije jaren en je no-claim korting. Je gaat dus meer premie betalen na de schadeclaim. Daarom is het vaak voordeliger om kleine schades zelf te betalen.

Autoschade claimen? Pas op voor de terugval in schadevrije jaren!

Voor elk jaar dat je in je auto rijdt zonder schade te claimen bij je autoverzekeraar, krijg je er een schadevrij jaar bij. Hiermee krijg je korting op de premie van je autoverzekering, ook wel no-claim korting genoemd. Dat werkt als volgt: elke verzekeraar heeft een eigen bonus-malus ladder. Hierop zie je precies hoeveel korting je op je premie krijgt bij jouw aantal schadevrije jaren.

Claim je schade bij je autoverzekeraar? Dan val je altijd terug in schadevrije jaren. Per geclaimde schade val je bij elke verzekeraar vijf treden terug op de bonus-malus ladder. Het duurt dus ook weer vijf jaar om na een geclaimde schade weer terug op het oude niveau te komen. Je betaalt dus gedurende vijf jaar een hogere premie op je autoverzekering.

Hierdoor is het vaak goedkoper om kleine schades aan je auto zelf te betalen. Schades die je niet claimt hebben geen invloed op je schadevrije jaren.

Rekenvoorbeeld: autoschade claimen of zelf betalen?

Stel je voor, je hebt 6 jaar lang geen schade gehad aan je auto. Daarom krijg je nu een flinke korting van 70 procent op je verzekeringspremie. Je betaalt slechts 37,46 euro per maand, wat neerkomt op 449,52 euro per jaar.

Dan maak je onverhoopt toch eens schade. Je schadevrije jaren worden teruggezet naar slechts 1 jaar, en je valt terug naar trede 7 op de bonus-malus ladder. Hierdoor krijg je nog maar 45 procent korting. Je premie schiet omhoog naar 68,68 euro per maand, oftewel 824,16 euro per jaar.

In het eerste jaar na je schadeclaim kost dit je al 374,64 euro extra aan premie. Maar dat is nog niet alles. In de jaren die volgen, als je geen verdere schadeclaims indient, betaal je nog eens 749,20 euro extra aan premie. Dus in totaal ben je de 5 jaar na je schadeclaim 1.123,84 euro extra kwijt aan premie. Als je een schade hebt gereden die minder kost dan dit bedrag, kun je de schade dus beter zelf betalen in plaats van claimen bij je verzekeraar.

Je leest hier meer over hoe een terugval in schadevrije jaren werkt als je schade claimt bij je autoverzekering.

Autoverzekering met no-claimbeschermer, schade claimen of zelf betalen?

Heb je een autoverzekering met no-claimbeschermer of bonusbeschermer? Dan kun je eens per jaar autoschade claimen zonder dat je premie hoger wordt. Maar let op: de no-claimbeschermer zorgt er niet voor dat je niet terugvalt op de bonus-malus ladder. Je valt dus ook met een no-claimbeschermer terug in schadevrije jaren.

Dat betekent dat als je wilt overstappen van autoverzekering, je bij de nieuwe verzekeraar een hogere premie betaalt. Daarom kan het ook als je een no-claimbeschermer hebt verstandig zijn om kleine schades zelf te betalen en niet te claimen bij je autoverzekeraar.

Wist je dat… Je bij een andere verzekeraar soms flink op je autoverzekering kunt besparen? Ga zo nu en dan je autoverzekering vergelijken en zie direct bij welke verzekeraar je met jouw auto en schadevrije jaren het goedkoopst uit bent.

Autoschade geclaimd, kan ik me bedenken en alsnog zelf betalen?

Heb je autoschade geclaimd bij je verzekering, maar besluit je later alsnog dat je de schade liever zelf betaalt, bijvoorbeeld omdat de premie van je autoverzekering erg omhoog gaat? Dan kun je bij veel verzekeraars nog bedenken binnen een bepaalde tijd. Vaak moet je dit wel binnen een jaar doen. Heeft je verzekeraar het schadebedrag al uitgekeerd? Dan moet je dit bedrag terugbetalen aan de verzekeraar.

Controleer de polisvoorwaarden goed om zeker te weten of je bij jouw verzekeraar bedenktijd hebt na het claimen van een schade aan je auto. Zo weet je zeker waar je aan toe bent in jouw situatie.

Schade aan auto claimen of zelf betalen?

Heb je een klein ongelukje met je auto gehad en is de schade niet te duur? Dan is het meestal goedkoper om de autoschade zelf te betalen en niet te claimen bij je autoverzekering. Vooral als je het bedrag makkelijk kunt betalen, is zelf betalen vaak het verstandigst. Je verliest dan geen schadevrije jaren en blijft profiteren van de no-claimkorting op je autoverzekering.

Als je de schade toch claimt bij je verzekeraar, ben je bij kleine en relatief goedkope schades dus vaak duurder uit. Bij grote(re) schades is het verstandig om wel een claim bij je verzekeraar in te dienen. Dit soort schades kun je zelf vaak niet betalen.

Je kunt meestal aan je verzekeraar of tussenpersoon vragen hoeveel je premie stijgt als je een schade claimt. Zij kunnen dit voor je berekenen en je vertellen wat de gevolgen zullen zijn voor de kosten van je verzekering.

Op zoek naar de beste én goedkoopste autoverzekering

Op Geld.nl vergelijk je autoverzekeringen van het grootste aanbod verzekeraars in Nederland. Vergelijk en vind direct de beste én goedkoopste autoverzekering voor jouw auto en situatie.

Autoverzekeringen vergelijken