Autoverzekering

Auto op naam 17 jaar

Als 17-jarige een autoverzekering afsluiten, kan dat?

Als 17-jarige mag je nog géén auto op je eigen naam hebben. Je moet minimaal 18 jaar zijn om een kenteken op je naam te registreren. Wel mogen 17-jarigen al een autoverzekering afsluiten en de auto op naam van een begeleider zetten. Dit is degene die met je meerijdt, bijvoorbeeld een van je ouders, broer of een vriend.

Alternatief auto op naam 17 jaar

Je hebt dan twee opties voor de autoverzekering:

  • Je begeleider sluit een autoverzekering af en schrijft je bij op de polis als regelmatig bestuurder. Wanneer je dan 18 jaar bent zet je de auto en de verzekering op je eigen naam.
  • Je sluit zelf een autoverzekering af met je begeleider als regelmatig bestuurder. Ben je 18 jaar, dan laat je de auto ook op je naam zetten.

Let op! Je mag als 17-jarige alléén in Nederland rijden met je 2toDrive rijbewijs. In het buitenland is dit niet geldig. Zelfs als je alleen maar even naar België of Duitsland gaat, vergoedt de verzekeraar gemaakte schades niet en overtreed je zelfs de wet.

Schade rijden als 17-jarige

Dat je met een begeleider in de auto zit wil niet zeggen dat die begeleider verantwoordelijk is als jíj schade rijdt. Zit jij achter het stuur, dan ben jij verantwoordelijk. Maar als de auto verzekerd is op naam van de begeleider, valt de schade wel onder zijn of haar autoverzekering en heeft de schade direct gevolgen voor zijn schadevrije jaren en premie.

Tip! Check tijdens het autoverzekering vergelijken in de voorwaarden of schades die een 17-jarige veroorzaakt vergoed worden. Niet bij elke autoverzekeraar is dit namelijk het geval.

Wist je dat...De meeste mensen onnodig te veel betalen voor hun autoverzekering. Jij ook? Ontdek het snel! Vergelijk hier grootste aanbod autoverzekeringen en bespaar tot wel 600 euro per jaar! Goedkoopste autoverzekering