Contact

Aanschafwaarderegeling

Wat betekent de aanschafwaarderegeling bij een autoverzekering?

De aanschafwaarderegeling betekent dat je bij total loss of diefstal van je tweedehandse auto het bedrag terugkrijgt waarvoor je de auto hebt gekocht. Dat bedrag heet de aanschafwaarde. Om gebruik te kunnen maken van de aanschafwaarderegeling stellen verzekeraars wel voorwaarden. In dit artikel geven we je enkele handige tips waar je op moet letten bij de aanschafwaarderegeling van je autoverzekering.

Let op! De aanschafwaarderegeling geldt alleen voor tweedehands auto. Heb je een nieuwe auto, waarvan jij de eerste eigenaar bent? Dan is de nieuwwaarderegeling voor jou van belang.

1. Aanschafwaarde auto verzekeren, hoe werkt het?

Om je goed uit te leggen hoe de aanschafwaardegarantie werkt en wat je eraan hebt, geven we je een voorbeeld.

Stel je koopt een tweedehandse auto voor 15.000 euro. Een paar maanden later rijd je op een stormachtige avond tegen een boom. Je auto is total loss. De dagwaarde (de waarde van je auto vlak voor het ongeval) wordt vastgesteld op 12.000 euro. Omdat je een autoverzekering hebt afgesloten met een aanschafwaarderegeling, vergoedt je autoverzekeraar de aanschafwaarde van 15.000 euro. Zou je geen aanschafwaarderegeling bij je autoverzekering hebben, dan kreeg je slechts de dagwaarde van 12.000 euro vergoed. Toch een verschil van 3.000 euro.

Een autoverzekering afsluiten met een aanschafwaarderegeling levert je dus een flink hogere schadevergoeding op bij total loss of diefstal.

2. Hoelang is de aankoopwaarderegeling geldig?

De voorwaarden voor de aanschafwaarderegeling verschillen flink per verzekeraar. Eén van de dingen waarop je op moet letten is hoelang de aanschafwaarderegeling geldt. Meestal is dit tot 1, 2 of 3 jaar na aankoop van de auto.

Tip! Ga je premie autoverzekering berekenen op Geld.nl en geef vervolgens bij filters in het resultatenoverzicht aan dat je een aanschafwaarderegeling wilt. Je ziet dan alleen nog maar autoverzekering die een aanschafwaarderegeling hebben en hoelang die geldig is. Zo vind je eenvoudig bijvoorbeeld de goedkoopste autoverzekering met 3 jaar aanschafwaarde.

3. Autoverzekering met aanschafwaarderegeling en leeftijd auto

Bij de aanschafwaarderegeling speelt ook de leeftijd van je auto een belangrijke rol. Bij veel autoverzekeraars kun je alleen gebruik maken van de aanschafwaarderegeling als je auto niet ouder is dan 5 of 6 jaar bij aankoop.

Tip! Door tijdens je verzekeringen vergelijken op Geld.nl bij een autoverzekering op 'meer informatie' te klikken, zie je onder de plus- en minpunten direct of er een maximale leeftijd geldt voor de aanschafwaarderegeling.

4. Auto verzekeren tegen aanschafwaarde, maximaal bedrag

De aanschafwaarderegeling bij autoverzekeringen geldt vaak niet voor duurdere auto's. Verzekeraars hanteren namelijk een maximaal bedrag voor de aankoopwaarde die ze vergoeden. Het maximale bedrag voor de aanschafwaarderegeling verschilt per verzekeraar en ligt meestal tussen de 50.000 en 100.000 euro. Er zijn ook verzekeraars die geen maximumbedrag rekenen voor de aanschafwaarderegeling. In de voorwaarden van de autoverzekering zie je welke maximumbedrag er geldt voor jouw autoverzekering.

5. Aanschafwaarderegeling alleen via erkende dealer

Tot slot kun je vaak alleen gebruik maken van de aanschafwaarderegeling als je de auto hebt gekocht bij een merkdealer of een bij BOVAG-aangesloten verkoper. Als je dus bijvoorbeeld via websites als Marktplaats een auto koopt via een particulier of de auto overneemt van je buurman, geldt de aanschafwaarderegeling bij de meeste verzekeraars niet. In dit overzicht van Geld.nl zie je bij welke autoverzekeraars de aanschafwaarderegeling wel geldt als je een auto bij een particulier koopt.

Autoverzekering met aanschafwaarderegeling? Vind de laagste premie!Vergelijk op Geld.nl heel makkelijk het grootste aanbod autoverzekeringen en vind de laagste premie voor een autoverzekering met aanschafwaardegarantie! Autoverzekering vergelijken
;