Contact

Autoverzekering dashcam

Krijg je korting op je autoverzekering met een dashcam?

Stel je voor: je rijdt rustig over de weg en plotseling gebeurt er een ongeluk. Je weet dat je geen schuld hebt, maar zonder bewijs kan het lastig zijn om je gelijk te halen bij de autoverzekering. Gelukkig biedt een dashcam in zulke situaties uitkomst. Want hoewel je geen korting op je autoverzekering krijgt als je een dashcam hebt, kunnen de beelden ervan wel bewijzen dat een schade buiten jouw schuld is ontstaan.

Wat is een dashcam en waarom geen korting autoverzekering?

Een dashcam is een kleine camera die je op je dashboard of voorruit van je auto plaatst. De camera filmt continu wat er voor je auto gebeurt tijdens het rijden. Zo legt een dashcam alle verkeerssituaties vast, dus ook eventuele ongelukken, bijzondere manoeuvres van andere weggebruikers en in sommige gevallen zelfs vandalisme.

Een dashcam heeft een aantal voordelen, zoals het opnemen van bewijsmateriaal bij een ongeval of vandalisme. Toch geven verzekeraars doorgaans geen korting op een autoverzekering als je een dashcam hebt. Dat komt doordat een dashcam hebben het risico voor de verzekeraar niet automatisch verlaagt.

Tip! Wil je de premie van je autoverzekering zo laag houden, met of zonder dashcam? Ga je autoverzekering vergelijken en vind direct de goedkoopste autoverzekering voor jouw situatie. Zo weet je in elk geval zeker dat je de laagste premie te pakken hebt!

Dashcam en no-claimkorting autoverzekering

Je krijgt dus geen korting op je autoverzekering omdat je een dashcam hebt. Wel kan een dashcam er indirect voor zorgen dat je je no-claimkorting behoudt als je schade hebt door iets anders dan je eigen schuld.

Stel je voor: je hebt een botsing met een andere auto. Voor de verzekeraar is het bijna onmogelijk om erachter te komen wie schuldig is als er twee auto's bij betrokken zijn. De dashcambeelden geven de verzekeraar in zo'n situatie inzicht. Zo kun je bewijzen dat jij de schade niet zelf hebt veroorzaakt en voorkom je dat je je no-claimkorting en schadevrije jaren kwijtraakt.

Voordelen dashcam autoverzekering

Ondanks dat je geen korting op je autoverzekering krijgt met een dashcam, biedt een dashcam hebben toch de nodige voordelen:

  • Bewijsmateriaal: Bij een ongeval heb je altijd bewijsmateriaal dat je kunt gebruiken bij het afhandelen van schadeclaims of bij het bepalen van de schuldvraag.
  • Preventie: Als je weet dat je rijgedrag wordt gefilmd, rijd je doorgaans voorzichtiger en houd je je beter aan de verkeersregels. Een dashcam werkt dus preventief.
  • Vandalisme: Autovandalisme komt vaak voor. Uit cijfers van het CBS blijkt dat er ongeveer 77 auto's per dag vernield worden. Heb je een dashcam met parkeerstand of parkeermodus? Dan begint de dashcam op te nemen zodra hij beweging detecteert. Als je auto wordt vernield terwijl je geparkeerd staat, kan de dashcam op die manier helpen bij het identificeren van de dader.

Autoverzekering en dashcam, de feiten op een rij

We zetten alle belangrijke feiten over je autoverzekering en het hebben van een dashcam nog eens overzichtelijk voor je op een rijtje:

  • Een dashcam biedt geen korting op je autoverzekering, maar kan wel helpen bij het bewijzen van onschuld bij een ongeval.
  • Een dashcam plaatsen heeft echter wel voordelen, zoals het vastleggen van bewijsmateriaal bij een ongeval of vandalisme.
  • Een dashcam kan indirect je no-claimkorting beschermen als je schade hebt door iets anders dan je eigen schuld.
  • Voordelen van een dashcam zijn onder meer het kunnen aantonen van je onschuld bij een ongeval, preventie van onvoorzichtig rijgedrag en het mogelijk identificeren van vandalen.
Mét of zonder dashcam de goedkoopste autoverzekering?

Op Geld.nl vergelijk je alle autoverzekeringen in Nederland. Vergelijk en vind direct de goedkoopste autoverzekering voor jouw wagen en situatie.Autoverzekering vergelijken

De goedkoopste autoverzekering? Vergelijk, kies & bespaar!