Contact

Auto gestolen verzekering

Auto gestolen, wat vergoedt je autoverzekering?

Er worden weer steeds vaker auto’s gestolen in Nederland. Het is natuurlijk heel vervelend als dit je overkomt, maar vooral belangrijk is dat je dan goed verzekerd bent en weet wat je moet doen. Heb je een beperkt cascoverzekering of een allrisk autoverzekering? Dan ben je verzekerd tegen diefstal en krijg je een schadevergoeding. Als je alleen een WA-verzekering hebt, krijg je geen vergoeding.

Goed om te weten! Diefstal- of inbraakschade claimen bij je autoverzekering gaat niet ten koste van je schadevrije jaren en je no-claimkorting.

Auto gestolen en verzekering, wat moet ik doen?

Om de diefstal te kunnen claimen bij je autoverzekering, moet je eerst een paar dingen regelen. Zodra je merkt dat je auto gestolen is, is het belangrijk om aangifte te doen bij de politie. Dit is ook nodig als je alleen een WA autoverzekering hebt, want door de auto op te geven als gestolen zorg je dat jij niet aansprakelijk wordt gesteld als de dief een schade maakt met jouw auto.

Daarnaast zorg je er met je aangifte voor dat de wegenbelasting en de premie van je autoverzekering worden stopgezet. Je hoeft immers niet te betalen voor een auto die je niet meer hebt. Verder heb je het proces-verbaal nodig om de diefstal te claimen bij je autoverzekering.

Schadevergoeding verzekering bij diefstal auto

Als je de diefstal meldt, wacht de autoverzekeraar meestal 20 tot 30 dagen voor ze je geld uitkeren. In die periode kan je auto namelijk nog teruggevonden worden. Wordt de auto in die periode niet teruggevonden, dan wordt de auto eigendom van de autoverzekeraar en krijg jij een schadevergoeding.

De autoverzekeraar vergoedt de waarde die de auto waard was vlak voor de diefstal. Valt je auto onder de nieuwwaarderegeling of aanschafwaarderegeling van je verzekeraar, dan vergoedt de verzekeraar die waarde.

De meeste verzekeraars vergoeden je tot de 20 of 30 dagen voorbij zijn wel (een deel van) de kosten om een vervangende auto te huren. Hoeveel je vergoed krijgt, verschilt per verzekeraar en vind je in de polisvoorwaarden van je autoverzekering.

Gestolen auto teruggevonden verzekering

Het kan ook gebeuren dat je auto binnen de wachtperiode wordt teruggevonden. De auto wordt dan in principe weer van jou. Je bent verplicht de auto terug te nemen. Eventuele schade aan de auto door de inbraak of die op een andere manier door de dieven is veroorzaakt, krijg je wel vergoed.

Als de auto pas wordt teruggevonden wordt nadat je een schadevergoeding hebt gehad, is deze eigendom van de verzekeraar. De autoverzekeraar zal de auto, als deze nog te gebruiken is, meestal via een veiling verkopen.

Wil je de auto ook als deze later wordt teruggevonden nog kunnen terugkopen van de verzekeraar? Geef dat dan direct aan als je aangifte doet en de diefstal meldt bij de autoverzekeraar. De verzekeraar zal, als de auto wordt gevonden, dan met je bespreken wat de mogelijkheden zijn.

Diefstal uit auto en verzekering

Sommige auto-onderdelen zijn erg populair bij dieven, zoals de katalysator. Met een beperkt casco (WA plus) verzekering of allrisk verzekering ben je ook verzekerd voor diefstal van onderdelen van je auto. Dus als je velgen, wieldoppen of katalysator worden gestolen, krijg je de schade vergoed. Ook in dit geval moet je wel aangifte doen bij de politie.

Ook spullen zoals je autoradio of navigatiesysteem vallen onder de autoverzekering. Maar als je bijvoorbeeld je zonnebril of kleding in de auto hebt liggen die gestolen wordt, dan moet je een beroep doen op je inboedelverzekering.

Extra voorwaarden bij diefstal en autoverzekering

Autoverzekeraars vergoeden schade bij diefstal van je auto of spullen uit je auto niet zomaar. Je moet zelf zoveel mogelijk hebben gedaan om diefstal te voorkomen. Dit betekent dat je auto op slot moet hebben gestaan tijdens de diefstal en waardevolle spullen niet in het zicht mogen liggen.

Daarnaast moet je auto aan de veiligheidseisen van de verzekeraar voldoen. In de polisvoorwaarden van je autoverzekering staat aan welke eisen je auto moet voldoen voor de diefstaldekking.

Auto’s met een keyless entry zijn extra gevoelig voor diefstal, omdat de code van de sleutel door hackers onderschept kan worden. Hier lees je meer over Keyless entry en wat je kunt doen om hacken en diefstal van je auto te voorkomen.

Goede autoverzekering tegen diefstal? Betaal niet te veel!

Vergelijk op Geld.nl het grootse aanbod autoverzekeringen bij de dekking van je keuze. Zo vind je altijd de goedkoopste autoverzekering met de beste voorwaarden en bespaar je gemiddeld 237 euro per jaar.
Autoverzekering vergelijken