Mag je een auto verzekeren voor je kind?
Een autoverzekering afsluiten voor je kind mag én kan niet. Als je kind eigenaar is van een auto, moet hij of zij ook zelf de autoverzekering hiervoor afsluiten.
Autoverzekering voor je kind afsluiten, waarom?
Jongeren tot 24 jaar betalen een fors hogere premie voor hun autoverzekering. Het lijkt daarom interessant om als ouder de autoverzekering voor je kind op je eigen naam te zetten. Maar doe dit niet! Het mag niet en je helpt je kind er op de lange termijn niet mee.
Tip! Help je kind besparen op de autoverzekering! Ook als je jong bent en weinige schadevrije jaren hebt, kun je veel besparen met een autoverzekering op je eigen naam. Ga autoverzekeringen vergelijken op Geld.nl en vind de goedkoopste autoverzekering voor je kind. Wij vergelijken het grootste aanbod autoverzekeraars, zodat de laagste premie voor je kind er zeker tussen staat. Verzekeringen vergelijken zorgt ervoor dat je nooit onnodig te veel betaalt!
Auto van kind verzekeren, geen schadevrije jaren voor kind
Als de autoverzekering op jouw naam staat, bouw jij schadevrije jaren op. Door de auto van je kind te verzekeren op jouw naam, bouwt je kind dus zelf geen schadevrije jaren op. Dit is op de lange termijn heel onvoordelig. Zonder schadevrije jaren krijgt je kind namelijk geen no-claimkorting en betaalt hij of zij een fors hogere premie. De auto voor je kind verzekeren is dus nadelig als je kind later een eigen autoverzekering wil afsluiten.
Autoverzekering voor kind afsluiten, gevolgen voor jezelf
Behalve dat het nadelig is voor je kind, zijn de gevolgen voor jezelf ook groot als de verzekeraar erachter komt dat de verzekerde auto op naam van je kind staat. Verzekeraars komen hier vrijwel altijd achter en hoeven dan bij een schade niet uit te keren. Daarnaast krijg je een aantekening wegens verzekeringsfraude, waardoor je zelf acht jaar lang geen autoverzekering kunt afsluiten. Een voorbeeld hiervan zie je hier (Bron: Telegraaf).
Autoverzekering met kind als regelmatige bestuurder
Heeft je kind geen eigen auto, maar rijdt je zoon of dochter regelmatig in jouw auto? Geef dit dan door aan je verzekeraar. De autoverzekeraar zal je premie dan wel verhogen, maar als je het niet doorgeeft en je kind rijdt een schade, krijg je geen vergoeding. Je moet de schade dan dus zelf betalen. Bovendien loop je ook dan het risico op een aantekening voor verzekeringsfraude. Gewoon eerlijk zijn kost dus wat geld, maar uiteindelijk bespaart het je een hoop ellende (en kosten).