Autoverzekering

Autoverzekering meerdere bestuurders

Waarop letten bij autoverzekering meerdere bestuurders?

Wil je een autoverzekering afsluiten en met meerdere personen gebruik maken van de auto, dan moet je dit altijd opgeven bij je verzekeraar. De verzekeraar berekent de premie namelijk niet alleen op basis van de gegevens van de verzekeringnemer, maar ook op basis van de gegevens van de andere bestuurders, zoals je partner of kinderen.

Autoverzekering meerdere bestuurders - Kind

Jongeren kopen lang niet altijd meteen een eigen auto na het behalen van hun rijbewijs, maar zij maken soms wel gebruik van de auto van hun ouders. Het is geen probleem als kinderen de auto van hun ouders lenen, maar je moet het wel opgeven bij de verzekering als zij de auto regelmatig gebruiken. Zeker als je kinderen vaak gebruik maken van jouw auto, heeft dit gevolgen voor de premie. Jongeren rijden namelijk vaker schade en zij hebben minder of geen schadevrije jaren opgebouwd, dus rekent de verzekeraar dit door in de premie die je betaalt. 

Let op: Voor de verzekeraar verzwijgen dat je kind regelmatig gebruik maakt van de auto, valt onder verzekeringsfraude. Als je verzekeraar dit ontdekt, kom je op de zwarte lijst te staan. Bovendien hoeft je verzekeraar de schade niet te vergoeden.

Autoverzekering twee bestuurders – De partner

Verzekeraars gaan er vanuit dat je als partners gebruik maakt van elkaars auto, dus je mag een autoverzekering voor de auto van je partner aanvragen. Voorwaarde is wel dat je op hetzelfde adres woont. Ook mag je gebruik maken van de auto van de ander. Je moet wel altijd aangeven wie de hoofdbestuurder is, ofwel degene die het meest in de auto rijdt. De verzekeraar bepaalt de premie op basis van de leeftijd van de jongste bestuurder, en de schadevrije jaren van de hoofdbestuurder tellen ook mee.

Autoverzekering bestuurder en overige relaties

Zeker sinds de crisis kiezen steeds meer mensen voor een deelauto. Je maakt dan met bijvoorbeeld meerdere buren gebruik van een auto. De manier waarop je dit regelt, bepaalt hoe je een autoverzekering af kunt sluiten. Als je kiest voor een georganiseerde manier van autodelen, regelt de organisatie die de auto’s verhuurt de verzekering. Maar als je bijvoorbeeld samen met je buren een auto koopt en hier samen gebruik van maakt, kun je maar bij een klein aantal autoverzekeraars een verzekering afsluiten.

Tip! Als je je auto uitleent, wijzigt de dekking van je autoverzekering niet. Het is dus slim om af te spreken hoe je de kosten die buiten dekking vallen regelt als de ander toch schade rijdt. In het artikel Auto uitlenen lees je hoe de verzekering werkt als je je auto uitleent.

Tweede bestuurder autoverzekering en schadevrije jaren

Alleen de eigenaar van de auto bouwt schadevrije jaren op als er meerdere bestuurders zijn. Schadevrije jaren gelden namelijk voor de verzekeringsnemer van de auto, niet voor de bestuurder. Hierin schuilt het grootste nadeel van meerdere bestuurders voor een auto. Ook als de hoofdbestuurder jarenlang schadevrij rijdt, bouwt hij of zij geen schadevrije jaren op als de auto en verzekering op naam van een ander staan. Sluit je daarna zelf een autoverzekering af, dan begin je dus helemaal onderaan. Tegelijkertijd tellen de schadevrije jaren van de hoofdbestuurder wel mee bij de berekening van de premie.

Betaal jij ook te veel voor je autoverzekering?Check het snel! Vergelijk online het grootste aanbod autoverzekeringen en zie hoeveel je elke maand kunt besparen! Autoverzekering vergelijken