Autoverzekering

Autoverzekering bij overlijden

Wat gebeurt er met de autoverzekering na overlijden?

Als een naaste overlijdt heb je als nabestaande een hoop te regelen, terwijl je juíst een heftige periode doormaakt. Gelukkig is de autoverzekering iets dat je niet direct na overlijden hoeft te behandelen. Voor het overschrijven van het kenteken van de auto heb je namelijk vijf weken de tijd. Tijdens deze vijf weken blijft de autoverzekering gewoon geldig en schrijft de verzekeraar de premie af. Een autoverzekering is ten slotte wél verplicht voor elke auto. Na het overschrijven van het kentekenbewijs kun je ook de autoverzekering opzeggen of wijzigen, afhankelijk van wat je met de auto doet.

Autoverzekering na overlijden – Auto overschrijven

Het overschrijven van het kenteken regel je op een kantoor van PostNL. Hiervoor heb je een geldig legitimatiebewijs nodig, het Tenaamstellingsbewijs en het Overschrijvingsbewijs. De medewerker van het Postkantoor schrijft de auto vervolgens over op jouw naam, waarna je de autoverzekering in orde kunt maken. Het overschrijven van de auto kost ongeveer 10 euro.

Let op: Ook als je partner overlijdt en je automatisch de auto erft, moet je het kenteken overschrijven naar je eigen naam.

Autoverzekering overlijden – Auto houden

Als je na overlijden van je naaste de auto wilt houden, schrijf je dus eerst de auto over op je eigen naam. Dit meld je dan zo snel mogelijk bij je autoverzekeraar. Je autoverzekeraar maakt dan een premieberekening op basis van jouw gegevens. Dit betekent dat je een andere premie gaat betalen, afhankelijk van je leeftijd, schadevrije jaren en het aantal jaren dat je al een rijbewijs hebt.

Tip! Je mag de schadevrije jaren van je partner overnemen als hij of zij overlijdt en je de auto houdt. Kinderen mogen dit helaas niet bij elke verzekeraar.

Besparen op autoverzekering na overlijden

Vaak bespaar je op je autoverzekering als je overstapt naar een andere verzekeraar. De goedkoopste verzekering voor bijvoorbeeld je man of vrouw hoeft voor jou niet de goedkoopste verzekering te zijn. De verzekeraar past de premie namelijk aan op jouw situatie. Besluit je een andere autoverzekering aan te vragen, dan zeg je de huidige autoverzekering op en sluit je bij een andere verzekeraar je nieuwe autoverzekering af.

Tip! Op Geld.nl kun je eenvoudig de autoverzekering vergelijken die aan je wensen voldoet. In de module vul je enkele gegevens in over jezelf en de auto, waarna je de premie ziet die elke verzekeraar voor jou rekent. Let naast de premie ook goed op de voorwaarden van de verschillende verzekeringen!

Autoverzekering en overlijden – Auto verkopen

Natuurlijk hoef je de auto niet te houden. Maar als je de auto niet verkoopt binnen de termijn van vijf weken, moet je de auto wel tijdelijk overschrijven op jouw naam en zorgen voor de autoverzekering. Bij verkoop zorgt de koper voor het overschrijven van de auto en zeg je zelf de verzekering op.

Let op: Soms vraagt de verzekeraar een bewijs van overlijden als je de autoverzekering opzegt of overschrijft op jouw naam. Dit kan bijvoorbeeld een bericht van de arts of huisarts zijn.

Wist je dat...De meeste mensen onnodig te veel betalen voor hun autoverzekering. Jij ook? Ontdek het snel! Vergelijk eenvoudig het grootste aanbod autoverzekeringen en bespaar tot wel 600 euro per jaar! Goedkope autoverzekering