Contact

Autoverzekering op naam ouders

Kun je je auto verzekeren op naam van je ouders?

Een autoverzekering op naam van je ouders afsluiten kan én mag niet. Een auto die op jouw naam staat, moet je namelijk op je eigen naam verzekeren.

Auto verzekeren op naam ouders, waarom?

Als 18-jarige heb je nog geen schadevrije jaren en behoor je tot een risicogroep voor autoverzekeraars. Hierdoor betaal je een fors hogere premie dan je ouders betalen voor een autoverzekering. Het lijkt daarom voor veel jongeren aantrekkelijk om een auto op naam van hun ouders te verzekeren. Autoverzekeraars staan dat echter niet toe.

Je kunt natuurlijk aan je ouders vragen of ze de auto toch op hun naam verzekeren en de verzekeraar niet vertellen dat het jouw auto is. Maar pas op! Hiermee breng je je ouders en jezelf in de problemen. Als de verzekeraar het namelijk ontdekt, en dat gebeurt vrijwel altijd, dan krijgen je ouders een aantekening wegens fraude. Hierdoor kunnen ze acht jaar lang geen nieuwe verzekeringen afsluiten. Daarnaast keert de verzekeraar bij een eventuele schade niet uit. Je moet de volledige schade dan zelf betalen. Schade aan een tegenpartij keert de verzekeraar wel uit, maar die verhalen ze dan weer op jou. Dus ook dat kan flink in de papieren lopen, zoals dit voorbeeld (Bron: Telegraaf) laat zien.

Auto op naam van ouders en mislopen schadevrije jaren

Naast het feit dat je autoverzekering op naam van je ouders zetten dus niet mag, kost het je op de lange termijn ook geld. Je bouwt namelijk zelf geen schadevrije jaren op. Wil je later alsnog een autoverzekering afsluiten op je eigen naam, dan heb je dus geen schadevrije jaren en krijg je ook niet de no-claimkorting. De premie is dan alsnog erg hoog.

Tip! Sluit je een autoverzekering af op je eigen naam, dan start je direct met het opbouwen van schadevrije jaren en no-claimkorting.

Autoverzekering kind niet op naam ouders, toch besparen?

Tot je 24e verjaardag behoor je bij autoverzekeraars tot een risicogroep en betaal je dus een hogere premie. Toch kun je ook als jonge bestuurder veel besparen. Het verschil tussen de laagste en de hoogste premie is namelijk groot, soms wel 600 euro per jaar. Vergelijk daarom autoverzekeringen op Geld.nl en ontdek eenvoudig bij welke verzekeraar jij de goedkoopste autoverzekering kunt aanvragen. Zo betaal je dus nooit te veel.

Autoverzekering kind bij ouders op de polis

Heb je zelf geen auto, maar rijd je regelmatig in de auto van je vader of moeder? Zorg dan dat je ouders dit melden aan hun verzekeraar. Rijd je namelijk schade in de auto van je ouders en ben je niet bekend als regelmatige bestuurder bij de verzekeraar, dan keert de verzekeraar de schade niet uit. Daarnaast krijgen je ouders ook in zo'n geval een aantekening wegens fraude.

Je ouders kunnen je vaak eenvoudig via de online omgeving van de verzekeraar aanmelden als regelmatige bestuurder. Sta je als regelmatige bestuurder op de polis van je ouders, dan bouw je zelf meestal geen schadevrije jaren op. Wel hebben je ouders soms de mogelijkheid om schadevrije jaren aan jou over te dragen als je als regelmatige bestuurder op de polis staat.

Zelf een autoverzekering afsluiten? Vind de laagste premie!
Het verschil tussen de duurste en goedkoopste autoverzekering is enorm. Vergelijk daarom altijd eerst het grootste aanbod autoverzekeringen op Geld.nl en bespaar gemiddeld 237 euro per jaar op je autoverzekering! Autoverzekeringen vergelijken

De informatie op deze pagina is geschreven door Amanda Bulthuis.

Zij is als expert geld & verzekeringen gespecialiseerd in autoverzekeringen en zorgt dat je in onze vergelijking een goede keuze kunt maken voor je autoverzekering. Amanda is verantwoordelijk voor onze onderzoeken en persberichten en zorgt dat onze vergelijkingen compleet en actueel zijn. Ook is ze een veelgevraagd expert in de media, bijvoorbeeld bij RTL Nieuws en Telegraaf.

;