Kun je je auto op naam van je partner verzekeren?
Een autoverzekering afsluiten op naam van je partner is meestal geen probleem. De enige voorwaarde die verzekeraar stellen, is dat jullie allebei op hetzelfde adres wonen. Is je auto verzekeren op naam van je partner ook verstandig? En waar moet je op letten? Wij geven je een paar handige tips.
1. Goed om te weten! Met jouw autoverzekering is je partner ook verzekerd
Rijd je partner in jouw auto? Dan is je partner ook gewoon verzekerd via jouw autoverzekering. Autoverzekeraars gaan er namelijk vanuit dat partners die in hetzelfde huis wonen ook in elkaars auto rijden.
2. Autoverzekering op naam partner bij jonger dan 24 jaar voordelig
Bestuurders jonger dan 24 jaar betalen vaak een fors hogere premie. Als je partner 24 jaar of ouder is en jij nog niet, dan is het vaak voordelig om de autoverzekering af te sluiten op naam van je partner. De is dan namelijk al snel een paar tientjes in de maand lager dan wanneer je de auto op je eigen naam zou verzekeren.
Tip! Check direct de premie voor een autoverzekering op naam van je partner! Bereken op Geld.nl wat de goedkoopste autoverzekering oplevert, op naam van je partner verzekeren of op je eigen naam. Maak eerst een verzekering vergelijking met je eigen gegevens en daarna nog een keer met die van je partner. Zo weet je meteen het verschil in premie en welke optie het voordeligste is.
3. Autoverzekering partner, pas op met schadevrije jaren
De opbouw van schadevrije jaren is wel een ding om even goed op te letten als je de auto op naam van je partner verzekerd. Omdat de verzekering op naam van je partner staat, bouw je zelf geen schadevrije jaren op. Als je later zelf een autoverzekering afsluit op je eigen naam, krijg je dus geen no-claimkorting. Aan de andere kant gaan schades die jij rijdt ten kosten van de schadevrije jaren van je partner. Denk hier dus goed over na!
4. Autoverzekering op naam zetten van echtgenoot? Check eerst de gezinsautoregeling!
In plaats van de auto op naam van je partner verzekeren, kun je bij veel autoverzekeraars ook gebruik maken van een gezinsautoregeling. Hiermee profiteer je van de no-claimkorting van je partner en bouw je toch zelf schadevrije jaren op. Daarnaast gaat een schade die jij maakt dan ook van je eigen schadevrije jaren af en niet van die van je partner. Wel zo eerlijk! Controleer daarom altijd of de autoverzekeraar van je partner een gezinsautoregeling heeft en of de tweede auto dan gewoon op je eigen naam kan blijven staan.
5. Verzekering auto op naam partner, wees altijd eerlijk!
Kies je ervoor om de auto van je partner op jouw naam te verzekeren? Of laat je je partner regelmatig in je eigen auto rijden? Wees hier dan altijd eerlijk over tegen je verzekeraar. Dit geldt zeker als je partner bijvoorbeeld veel schades heeft gereden in de afgelopen jaren. Maar ook als er mogelijk redenen zijn waarom je je verzekeraar je partner niet zo willen accepteren of de premie verhoogt. Bijvoorbeeld als je partner ooit een ontzegging van de rijbevoegdheid heeft gehad of verzekeringsfraude heeft gepleegd.
De verzekeraar verhoogt in zo'n geval misschien je premie, maar wees toch altijd eerlijk. Vertel je het namelijk niet en rijd je partner schade? Dan komt de verzekeraar achter je leugen betaal je de schade helemaal zelf. Daarnaast krijg je dan een aantekening wegens fraude, waardoor je zelf ook acht jaar lang geen autoverzekering kunt afsluiten.
6. Autoverzekering overzetten naar partner
Staat de autoverzekering op naam van je partner en gaan jullie scheiden? Dan houdt je partner in principe de schadevrije jaren. Sinds 1 januari 2022 mag degene die de schadevrije jaren heeft opgebouwd (een deel van) de schadevrije jaren na een scheiding overdragen aan de ex-partner. Hiervoor dient hij/zij een verzoek in bij de verzekeraar. Degene op wiens naam de verzekering staat, bepaalt wel zelf hoe de schadevrije jaren verdeeld worden. (Bron: Verbond van Verzekeraars).
Staat de auto wel op je eigen naam, dan moet je hiervoor zelf een autoverzekering afsluiten. Je kunt de autoverzekering van je partner dus niet meenemen. Je kunt je ex-partner wel vragen om de schadevrije jaren over te dragen.