Autoverzekering

Autoverzekering op naam partner

Waarop letten bij autoverzekering op naam partner?

Op het moment dat je een auto koopt, moet je een autoverzekering afsluiten. Meestal sluit je de autoverzekering af op je eigen naam, omdat de auto ook op je eigen naam staat. Soms is het echter slimmer of voordeliger om de autoverzekering op naam van je partner te zetten.

Kun je je auto verzekeren op naam partner?

Bij de meeste autoverzekeraars kun je je auto verzekeren op naam van je partner. Verzekeraars gaan er namelijk al vanuit dat je partner en jij allebei in de auto rijden. Voorwaarde voor het afsluiten van een autoverzekering op naam van je partner is wel dat jullie allebei op hetzelfde adres staan ingeschreven.

Is je auto verzekeren op naam partner slim?

Voor de dekking van de autoverzekering maakt het geen verschil of je de autoverzekering op naam van je partner zet of op je eigen naam. Maar het kan wel in de premie schelen als je de autoverzekering op naam van je partner zet. Bijvoorbeeld als hij of zij al langer een rijbewijs heeft of als je partner ouder is dan 24 en jij niet. Wie jonger is dan 24 jaar betaalt namelijk een iets hogere premie, omdat je dan in een hogere risicogroep valt. Deze constructie werkt echter alleen als je partner ook de regelmatige bestuurder van de auto is. Bij het aanvragen van de verzekering moet je namelijk aangeven wie het meest in de auto zal rijden. Op basis van deze informatie bepaalt de verzekeraar de premie.

Let op: Een nadeel van het verzekeren van je auto op naam van je partner, is dat je zelf geen schadevrije jaren opbouwt. Wil je op een later moment alsnog een autoverzekering op je eigen naam zetten, dan neem je dus geen schadevrije jaren mee en betaal je een hoge premie!

Autoverzekering op naam partner - Schadevrije jaren

Hoe meer schadevrije jaren je opbouwt, hoe lager de premie is die je betaalt. Maar deze schadevrije jaren gelden per auto, niet per verzekerde. Heeft je partner dus veel schadevrije jaren en jij niet, dan is het niet per se goedkoper om de autoverzekering op naam van je partner te zetten. Hierop geldt één uitzondering, namelijk als je gebruikt maakt van een tweede gezinsautoregeling. Dat houdt in dat je de schadevrije jaren van de eerste auto over mag dragen op de tweede auto. Dit kan ook als de tweede auto op naam van de andere partner staat. Je moet dan de tweede auto wel bij dezelfde verzekeraar verzekeren als de eerste auto.

Tip! Wil je gebruik maken van deze regeling, vraag dan bij je verzekeraar na wat precies de mogelijkheden zijn. In het artikel ‘Schadevrije jaren tweede auto’ lees je meer informatie over dit onderwerp. 

Autoverzekering op naam partner bij scheiding

Op het moment dat je uit elkaar gaat, neemt een van de beide partners de auto mee. Degene die de auto krijgt bij de verdeling, neemt ook de autoverzekering mee. Staat de auto dus op jouw naam en neem je de auto daarom zelf mee, dan krijg jij ook de autoverzekering inclusief alle schadevrije jaren. De andere partner is de schadevrije jaren kwijt, zelfs als hij of zij degene is die het meest in de auto reed.

Autoverzekering op naam partner afsluiten?Vergelijk nu zelf het grootste aanbod autoverzekeringen en vind de verzekering met de laagste premie en beste dekking. Zo bespaar je tot wel 600 euro per jaar op de kosten van je autoverzekering! Autoverzekering vergelijken