Contact

Autoverzekering opzeggen

Hoe en wanneer kun je je autoverzekering opzeggen?

Wil je je autoverzekering opzeggen of stopzetten, dan heb je te maken met een aantal voorwaarden en andere factoren die bepalen of en hoe je je autoverzekering kunt opzeggen. We geven je in dit artikel handige tips waar je rekening mee moet houden zoals een handige voorbeeldbrief om je autoverzekering op te zeggen.

1. Autoverzekering opzeggen? Let op de autoverzekering opzegtermijn

Als je je autoverzekering wilt opzeggen, kan dit niet altijd meteen. De verzekeraar hanteert soms een opzegtermijn voor de autoverzekering. Steeds meer verzekeringen zijn dagelijks of maandelijks opzegbaar. Maar er zijn er nog wel een paar waar je een contract voor een jaar afsluit. Na het eerste jaar zijn alle autoverzekeringen dagelijks opzegbaar. Wil je in het eerste jaar de autoverzekering opzeggen kijk dan in de voorwaarden van je polis. Dit verschilt namelijk per verzekeraar, bij sommige kun je dagelijks of per maand opzeggen. Bij een enkeling moet je het hele eerste jaar verzekerd blijven.

2. Opzeggen autoverzekering zonder opzegtermijn?

In sommige situaties kun je je autoverzekering opzeggen zonder opzegtermijn. Dit is bij onderstaande punten het geval:

  • Je verkoopt je auto
  • Je auto gaat naar de sloop
  • Je auto wordt gestolen (diefstal)
  • Als de verzekeraar de voorwaarden aanpast of de premie verhoogt
  • Wanneer de verzekeraar wordt overgenomen door een andere verzekeraar
  • Na overlijden
  • Binnen 14 dagen na het afsluiten van autoverzekering (binnen deze bedenktijd mag je de autoverzekering kosteloos beëindigen)

In deze gevallen kun je je autoverzekering per direct stopzetten (en geldt er geen opzegtermijn).

3. Autoverzekering opzeggen bij verkoop? Bewaar je vrijwaringsbewijs!

Je autoverzekering stopt niet automatisch als je je auto verkoopt. Je moet bij verkoop van je auto wel zelf je autoverzekering opzeggen. Als je je auto hebt verkocht en de nieuwe eigenaar zet de auto op naam, dan krijgt deze een vrijwaringsbewijs. Dit bewijs moet de koper weer aan jou geven. Met dit bewijs zet je de autoverzekering stop vanaf de datum die op het vrijwaringsbewijs staat. De autoverzekering wordt dan met terugwerkende kracht opgezegd.

4. Autoverzekering opzeggen na sloop/ total loss – Zorg voor bewijs van sloop

Ook wanneer je je auto naar de sloop hebt gebracht, kun je de autoverzekering direct en zonder opzegtermijn stopzetten. Je krijgt een bewijs dat je de auto naar de sloop hebt gebracht (vrijwaringsbewijs). Met dat bewijs kun je de autoverzekering opzeggen vanaf de datum van de sloop. Je stuurt dan een kopie van het vrijwaringsbewijs door naar je verzekeraar. Op deze manier zorg je voor het afmelden van je auto voor de verzekering.

5. Autoverzekering beëindigen voorbeeldbrief!

Hoe kun je je autoverzekering opzeggen? Als je zeker weet dat je je autoverzekering wil opzeggen, gebruik dan onze opzegbrief als voorbeeld. Op Geld.nl genereer je eenvoudig deze voorbeeldbrief voor het opzeggen van je autoverzekering. Zo heb je altijd een goede brief (of tekst voor e-mail) voor het stopzetten van je autoverzekering.

6. Autoverzekering stopzetten? Regel een schriftelijke bevestiging

Is het stopzetten van je autoverzekering gelukt? Zorg er dan voor dat je een ‘bewijs’ hebt; een schriftelijke bevestiging (brief of e-mail) van de verzekeraar dat de verzekering daadwerkelijk is stopgezet. Zo weet je zeker dat de opzegging goed is verwerkt en dat er geen premie meer afgeschreven wordt na de opzegdatum. Meestal gebeurt dit vanzelf, maar heb je geen bevestiging gekregen, vraag dit alsnog aan je verzekeraar. Zo kom je achteraf niet voor verrassingen te staan, zoals premie die onterecht wordt afgeschreven.

7. Autoverzekering opzeggen - Geld terug?

Als je je autoverzekering hebt opgezegd vanwege verkoop, sloop, een wijziging door de verzekeraar of de 14 dagen bedenktijd, krijg je eventueel te veel betaalde premie meestal gewoon terug. In alle andere gevallen wordt een autoverzekering nooit met terugwerkende kracht opgezegd en is er dus geen sprake van te veel betaalde premie.

8. Autoverzekering opzeggen - Let op administratiekosten

Bij sommige verzekeraars betaal je administratiekosten als je je autoverzekering tussentijds opzegt. Dit varieert van een paar euro tot 25 euro bij sommige verzekeraars. Houd ook rekening met deze kosten als je besluit om over te stappen naar een nieuwe verzekeraar. Het geld dat je bespaart met de lagere premie bij je nieuwe verzekeraar, moet wel opwegen tegen de opzegkosten bij je huidige verzekeraar.

Let op! Deze kosten staan niet altijd in de voorwaarden en worden doorgaans verrekend met eventuele premieteruggave. Vraag dit na bij je verzekeraar voordat je overstapt.

9. Even geen auto? Autoverzekering tijdelijk stopzetten in plaats van opzeggen

Is je auto verkocht en ben je (nog) niet van plan een nieuwe auto te kopen? Dan is het slimmer om je autoverzekering tijdelijk stop te zetten (schorsen). Zo blijven je opgebouwde schadevrije jaren namelijk nog drie jaar geldig. Zodra je weer een nieuwe auto koopt wordt deze eenvoudig op je polis bijgeschreven. Je behoudt zo je no-claimkorting en je schadevrije jaren. Het stopzetten van je autoverzekering kost niets en je betaalt ook geen autoverzekeringspremie tijdens deze ‘rustperiode’.

Let op! Als je voor de nieuwe verzekering overstapt naar een andere verzekeraar, ben je afhankelijk van de verzekeraar of die de schadevrije jaren tot 3 jaar terug wil meenemen. Meer weten over het tijdelijk stopzetten van je autoverzekering?

10. Autoverzekering opzeggen na schade? Zorg eerst dat je geaccepteerd wordt!

Als je een schade claimt en je bent niet tevreden over de afhandeling of je vindt dat je premie te veel stijgt, dan heb je de optie om een autoverzekering op te zeggen en over te stappen. Maar pas op! Je moet bij de nieuwe verzekeraar je schadeverleden opgeven. Een recente schade (zeker als het er meerdere zijn) kan voor verzekeraars een reden zijn om je te weigeren. Zorg dus altijd dat je zeker weet dat een andere verzekeraar je accepteert voor je je autoverzekering opzegt. Anders zit je straks zonder autoverzekering en dat mag niet.

11. Autoverzekering opzeggen – Vertrek naar buitenland

Als je in een ander land gaat wonen, mag je de autoverzekering bij de meeste verzekeraars nog maximaal 180 dagen aanhouden. Verblijf je dus langer in het buitenland of sta je niet meer in Nederland ingeschreven, dan moet je je autoverzekering opzeggen.

Tip! Voer je auto uit als je deze meeneemt naar het buitenland en vraag een nieuw kenteken aan in het land waar je gaat wonen. Daarna zeg je de verzekering op en sluit je een nieuwe autoverzekering af.

12. Autoverzekering opgezegd? Zorg op tijd voor een nieuwe verzekering

Blijft de auto na opzegging nog steeds op jouw naam staan? Dan moet je wel direct een nieuwe autoverzekering afsluiten. Je auto mag namelijk niet onverzekerd zijn zolang deze op je naam staat. Kies in dat geval voor een goedkope autoverzekering die het beste bij je auto past.

Autoverzekering opgezegd en op zoek naar een nieuwe?
Vergelijk alle autoverzekeringen op Geld.nl om de beste deal te vinden voor je autoverzekering. Zo betaal je niet onnodig te veel premie. Autoverzekeringen vergelijken
;