Contact

Oude auto verzekeren

Waarop letten bij een oude auto verzekeren?

Oudere auto’s, de Nederlandse wegen zitten er vol mee. De gemiddelde autoleeftijd in Nederland is ongeveer 11 jaar en een steeds groter deel van het Nederlandse wagenpark is zelfs 15 jaar of ouder. Ook als je in een wat oudere auto rijdt, moet je een autoverzekering afsluiten. Je let dan echter wel op andere dingen dan wanneer je een gloednieuwe auto verzekerd. In dit artikel geven we je een paar handige tips, zodat je zelf eenvoudig de voordeligste en beste verzekering voor je oude auto kiest.

1. Oude auto verzekeren, alleen WA meestal voldoende

De leeftijd van je auto bepaalt voor een groot deel welke dekking je nodig hebt. Er bestaan drie soorten dekkingen: de WA verzekering, de WA beperkt casco autoverzekering en de all risk autoverzekering. In de tabel hieronder zie je welke verzekering welke schade dekt. Voor een oude auto (10 jaar of ouder)is een WA autoverzekering meestal voldoende. Je oude auto is immers al flink in waarde gedaald en je uitgebreider verzekeren kost dan veel meer geld dat wat je vergoed zou krijgen bij een schade aan je eigen auto.

WABeperkt cascoAll risk
Schade aan anderen
Brand-/stormschade
Diefstal/inbraak
Schade door aanrijding met wild
Ruitschade
Schade door slippen en botsen
Vandalisme
Stootschade
Schade door omslaan
Schade door overstroming
Schade door van de weg of te water raken

2. Wanneer oude auto all risk verzekeren?

Er zijn echter uitzonderingen. Soms is je oude auto nog best veel waard, bijvoorbeeld omdat het een erg gewild model/type is of omdat er maar weinig kilometers mee zijn gereden. In zo'n geval is je oude auto all risk verzekeren wel verstandig.

Tip! Heb je geld geleend om je auto mee te kopen? Kies dan ook altijd een all risk autoverzekering. Rijd je je oude auto total loss met alleen een WA verzekering, dan blijf je de komende tijd nog aflossen op de lening terwijl je geen auto meer hebt. Met een uitgebreidere dekking voorkom je dit.

3. Autoverzekering oude auto, heb je genoeg geld achter de hand?

Kijk ook naar je financiële situatie. Heb je genoeg geld achter de hand om een schade zelf te betalen of in het ergste geval een andere auto te kopen? Zo niet, dan is het verstandiger je oude auto uitgebreider dan WA te verzekeren zodat je niet diep in je zakken hoeft te graven om je oude auto te repareren.

Tip! Of je oude auto nu enkel WA of toch all risk verzekerd, je wil natuurlijk niet te veel betalen. Vergelijk daarom op Geld.nl en wij tonen je het grootste aanbod autoverzekeringen dat past bij jouw auto en wensen. Zo vind je altijd een goedkope autoverzekering voor jouw auto.

4. Speciale verzekering voor auto die 20 jaar oud is?

Als je auto 20 jaar oud of misschien zelfs ouder is, geldt natuurlijk hetzelfde als we hierboven hebben beschreven. Is je auto echter een oldtimer dan is het een heel andere verhaal. Een oldtimer is immers niet zomaar een oude auto. Sommige verzekeraars hebben dan ook een speciale oldtimerverzekering voor auto's van 25 jaar of ouder. Het voordeel van zo’n oldtimer verzekering is dat er rekening wordt gehouden met het specifieke gebruik van een oldtimer. Vaak rijd je als oldtimerbezitter maar een paar keer in de zomermaanden. Daarom is het aantal kilometers per jaar laag en de kans op schade relatief kleiner.

Let op! Dit houdt wel in dat er maar een maximaal aantal kilometers met de oldtimer gereden mag worden. Rijd je dus vaak met je oldtimer, dan is een oldtimerverzekering misschien niet handig voor je.

Oude auto verzekeren? Vind de laagste premie!Vergelijk op Geld.nl het grootste aanbod autoverzekeringen en vind de verzekering met de laagste premie en beste dekking. Zo bespaar je gemiddeld 237 euro per jaar op je autoverzekering! Autoverzekering vergelijken

De informatie op deze pagina is geschreven door Amanda Bulthuis.

Zij is als expert geld & verzekeringen gespecialiseerd in autoverzekeringen en zorgt dat je in onze vergelijking een goede keuze kunt maken voor je autoverzekering. Amanda is verantwoordelijk voor onze onderzoeken en persberichten en zorgt dat onze vergelijkingen compleet en actueel zijn. Ook is ze een veelgevraagd expert in de media, bijvoorbeeld bij RTL Nieuws en Telegraaf.

Je oude auto goed én goedkoop verzekeren? Vergelijk, kies & bespaar!
;