Contact

Overstappen autoverzekering

Waar moet je op letten als je wilt overstappen van autoverzekering?

Als je wilt overstappen van autoverzekering zijn er een aantal punten waar je op moet letten. Wat is je reden om te veranderen van autoverzekering? Wil je bijvoorbeeld besparen of je dekking wijzigen? Als je wilt wisselen van autoverzekering, let dan op dat dat niet altijd zomaar kan. Wij helpen je in dit artikel met handige tips zodat je weet waar je op moet letten en wanneer je je autoverzekering kunt oversluiten.

Maar misschien denk je nu wel: 'Is overstappen van autoverzekering niet erg veel gedoe? En hoe zorg ik dat een goede keuze maak?' In deze video leggen budgetcoach Eef van Opdorp en autoverzekeringexpert Amanda Bulthuis het uit.


1. Wanneer overstappen autoverzekering?

Het wijzigen van je autoverzekering doe je vooral als je ergens anders een lagere premie betaalt, een betere dekking krijgt of betere voorwaarden. Dit verschilt per autoverzekering en persoonlijke situatie. Verzekeraars veranderen elk jaar de premie, maar ook je eigen situatie verandert. De auto wordt ouder, je hebt meer schadevrije jaren of je rijdt minder kilometers. Bekijk of jouw huidige autoverzekering nog de best passende autoverzekering is. Elke jaar je vergelijken en kiezen voor de goedkoopste autoverzekering is dan ook slim.

Op Geld.nl check je welke autoverzekeringen passen bij je auto en welke verzekeraar de laagste autoverzekering premie heeft, zo weet je direct of oversluiten voor jou interessant is en hoeveel je bespaart.

Tip! Heb je genoeg geld om de premie van je autoverzekering voor het hele jaar in één keer te betalen? Doe dit dan vooral ook. Je bent er dan voor een heel jaar vanaf en bij sommige verzekeraars krijg je ook nog korting op de premie bij een jaarbetaling. Verder bespaar je op de administratiekosten omdat je maar één keer per jaar betaalt in plaats van elke maand.

2. Veranderen van autoverzekering – extra kosten?

Als je tussentijds je autoverzekering opzegt, rekent je verzekeraar soms administratiekosten. Houd hier rekening mee en controleer of de kosten lager zijn dan het bedrag dat je verwacht te besparen. Let ook goed op bij een actie, het voordeel dat je in eerste instantie bespaart, kan weer teniet gedaan worden door de extra kosten die je betaalt als je weer opzegt. Bijvoorbeeld administratiekosten die in rekening worden gebracht omdat je tussentijds van autoverzekering verandert.

3. Overstappen van autoverzekering regelen bij Geld.nl

Wil je wisselen van autoverzekering? Je regelt je overstap direct en eenvoudig via Geld.nl. Vergelijk verzekeringen, vraag een nieuwe autoverzekering aan en je ontvangt van ons een e-mail met een link om een opzegbrief te downloaden. Hiermee zeg je eenvoudig je oude autoverzekering op.

Autoverzekeringen vergelijken

4. Overstappen na schade

Als je een schade claimt en je bent niet tevreden over de afhandeling of je vindt dat je premie te veel stijgt, dan heb je de optie om een autoverzekering op te zeggen en kun je een nieuwe autoverzekering afsluiten. Maar pas op! Er zijn een aantal redenen waardoor verzekeraars je aanvraag weigeren. Een recente schade (zeker als het er meerdere zijn) kan voor verzekeraars een reden zijn om je te weigeren. Maar ook als je een ontzegging van de rijbevoegdheid hebt gehad of in het verleden betalingsproblemen met je verzekering(en) hebt gehad, kan dat leiden tot weigeren.

Als je dus verwacht dat de acceptatie problemen oplevert, zorg er dan voor dat je zeker weet dat een andere verzekeraar je accepteert voordat je je autoverzekering opzegt.

5. Overstappen autoverzekering en schadevrije jaren

Het is wel belangrijk dat je bij de nieuwe verzekeraar het juiste aantal schadevrije jaren opgeeft. Alleen zo weet je zeker of je nieuwe premie klopt en hoeveel je bespaart door over te stappen. Je kunt je schadevrije jaren opvragen bij je huidige verzekeraar.

6. Autoverzekering oversluiten en leeftijd

Een bepaalde leeftijd bereiken is ook een goede reden om te veranderen van autoverzekering. Wanneer je bijvoorbeeld 24 jaar wordt. Op deze leeftijd val je niet meer in een risicogroep en ga je minder premie betalen. Dan kan het lonen om je autoverzekering over te sluiten. Bijvoorbeeld een andere verzekeraar waar je minder premie betaalt of een betere dekking krijgt. Vind hier meer informatie over waar je op moet letten als je een autoverzekering voor 24 jaar wilt afsluiten.

Ook voor ouderen geldt dat zij vanaf een bepaalde leeftijd in een risicogroep vallen. Ook dan is het een goed moment om te kijken of de voorwaarden bij een andere verzekeraar beter zijn en oversluiten dus een goede optie is.

7. Wanneer niet wisselen van autoverzekering?

Wacht met overstappen van je autoverzekering totdat je zeker bent dat je nieuwe verzekeraar je accepteert. Wanneer je daarvan niet zeker bent, bijvoorbeeld omdat je negatieve schadevrije jaren hebt of recent een schade hebt gehad, zeg dan niet op voordat de acceptatie van je nieuwe verzekering binnen is. Je mag namelijk niet onverzekerd met je auto de weg op.

8. Veranderen van autoverzekering? Neem ook je dekking onder de loep!

Wanneer je gaat overstappen van autoverzekering is dat een goed moment om naar de dekking te kijken. Misschien past een andere dekking inmiddels wel beter bij je auto. Bijvoorbeeld op het moment dat je een auto koopt, is deze meer waard dan als je een paar jaar verder bent. Heb je je auto WA beperkt casco verzekerd? Dan kan het na een aantal jaar voordeliger zijn om alleen WA te verzekeren. Lees meer hierover in het artikel Welke autoverzekering past bij mij? In dat artikel leggen we uit welke dekking wanneer bij je past.

Tip! Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat consumenten overstappen makkelijk vinden én het een leuke besparing oplevert! Het loont dan ook om jaarlijks alle autoverzekeringen te vergelijken! Premies en voorwaarden kunnen tussentijds aangepast worden waardoor andere autoverzekeringen aantrekkelijker worden.

Wil jij direct overstappen van autoverzekering?Overstappen is nog nooit zo makkelijk geweest. Via Geld.nl vergelijk je snel en eenvoudig het grootste aanbod van autoverzekeringen. Zo zie je direct hoeveel jij bespaart door over te stappen!  Autoverzekering vergelijken
Overstappen van autoverzekering? Vergelijk, kies & bespaar!