Contact

Autoverzekering niet of te laat betaald

Wat gebeurt er als je je autoverzekering niet of te laat betaalt?

Een keer je autoverzekering te laat betalen is niet zo erg en kan iedereen overkomen. De verzekeraar schrijft de premie voor je autoverzekering meestal automatisch af van je rekening. Staat er op dat moment niet genoeg geld op je rekening, dan stuurt de verzekeraar je een herinnering. Betaal je deze herinnering wel op tijd, dan is er geen probleem.

Autoverzekering niet betaald, wat nu? - Dekking opgeschort

Als je binnen 30 dagen na de mislukte afschrijfpoging nóg niet hebt betaald, schort de verzekeraar je dekking op. Je bent dan met terugwerkende kracht niet meer verzekerd. Heb je in de tussentijd schade gemaakt, dan wordt deze niet vergoed door je verzekering. Dit geldt ook voor alle schades die je maakt vanaf het moment dat de dekking is opgeschort. Je mag als de dekking is opgeschort ook niet meer in de auto rijden, doe je dat wel dan riskeer je een boete van de politie. Meer hierover lees je in het artikel Boete onverzekerd rijden.

Tip! Voorkom betalingsproblemen en kies voor een goedkope autoverzekering voor jouw auto.

Autoverzekering wanbetaling en boete RDW

Behalve dat je geen vergoeding krijgt bij schade, ontvang je ook nog een boete van de RDW als je dekking wordt opgeschort door wanbetaling. De RDW controleert of alle auto’s in Nederland verzekerd zijn. als je langer dan twee dagen niet verzekerd bent krijg je hier al een boete voor.

Let op! Het maakt voor de boete van de RDW niet uit of je ook daadwerkelijk met de auto rijdt of niet. Deze dienst controleert alleen aan elk geregistreerd kenteken ook een verzekering is gekoppeld.

Autoverzekering te laat betaald - Schorsing opheffen

Als de dekking is opgeschort, krijg je hiervan bericht van je verzekeraar. Deze biedt je de mogelijkheid om alsnog binnen 30 dagen het openstaande bedrag te betalen. Je ontvangt dan een aanmaning waarbij ook incassokosten in rekening worden gebracht. Je moet dan dus een hoger bedrag betalen dan alleen de premie die je verschuldigd bent. Betaal je alsnog binnen de termijn van 30 dagen de premie en incassokosten, dan wordt de dekking hersteld. Je bent vanaf dat moment weer gewoon verzekerd.

Let op! Je verzekeraar herstelt de dekking niet met terugwerkende kracht. Schades die je hebt gemaakt in de tijd dat je niet verzekerd was betaal je dus zelf!

Autoverzekering niet betaald - Royement

Heb je binnen 30 dagen na de opschorting nog steeds de autoverzekering niet betaald? Dan zal de verzekeraar je autoverzekering opzeggen en je royeren. De opzegging wordt geregistreerd in het register van de stichting CIS. Dit register wordt door verzekeraars gecontroleerd als je een aanvraag doet voor een verzekering. Met een CIS-registratie wegens wanbetaling is het in de toekomst moeilijk om een nieuwe autoverzekering af te sluiten.

Let op! Zolang je geregistreerd staat bij CIS wegens wanbetaling kun je eigenlijk alleen een autoverzekering afsluiten bij De Vereende. Hiervoor betaal je echter wel een fors hogere premie.

Betalingsproblemen voorkomen? Kies een zo laag mogelijk premie!Door een zo laag mogelijke premie te kiezen, is de kans kleiner dat je ze niet (meer) kunt betalen. Vergelijk het grootste aanbod autoverzekeringen online en bespaar gemiddeld 237 euro per jaar op je premie! Autoverzekeringen vergelijken
;