Contact

Autoverzekering uitlenen auto

Hoe zit het met je autoverzekering als je je auto uitleent?

Stel je voor: je plant een roadtrip met vrienden en wilt af en toe het stuur delen. Of je leent soms je auto uit aan vrienden of familie. Dit roept misschien vragen op over je autoverzekering. Geen zorgen, je auto blijft gewoon verzekerd tijdens het uitlenen. Maar rijdt degene schade? Dan vergoedt je autoverzekering mogelijk niet alle schade. Lees in dit artikel hoe je autoverzekering werkt wanneer je je auto uitleent.

Autoverzekering uitlenen auto, is het voertuig verzekerd?

Als je je auto uitleent, is het voertuig nog gewoon verzekerd. Je autoverzekering is namelijk gekoppeld aan het kenteken van je auto en niet aan de bestuurder. Of jijzelf, een vriend of familielid de auto bestuurt, de dekking blijft geldig. Wel moet degene aan wie je de auto uitleent een geldig rijbewijs hebben én toestemming van jou om in de auto te rijden.

Let op! Als je je auto uitleent en er ontstaat schade, dekt een WA autoverzekering of een WA beperkt casco autoverzekering alleen schade aan andere auto's, niet aan je eigen auto. Met een allrisk verzekering ben je gedekt voor schade aan zowel andere auto's als je eigen auto.

Autoverzekering uitlenen auto, waar let ik op?

Overweeg je om je auto uit te lenen? Dan zijn er een aantal zaken waar je op moet letten:

  • Auto delen met gezinsleden: Als je de auto deelt met je gezin, moeten de gezinsleden aan wie je de auto uitleent op hetzelfde adres wonen als jij. Als je kind vaak de auto gebruikt, meld dit dan bij de verzekeraar. Je betaalt soms een premietoeslag omdat jongeren meer kans hebben op schade.
  • Goede afspraken: Maak goede afspraken met degene aan wie je je auto uitleent. Wie betaalt de kosten bij schade. Zet de afspraken voor het uitlenen van je auto op papier.
  • Autoverzekering aanpassen: Check voor het uitlenen van je auto je verzekering. Kijk of de dekking van je autoverzekering nog past bij de huidige situatie. Misschien wil je je autoverzekering aanpassen voordat je je auto uitleent. Soms is een andere autoverzekering afsluiten voordat je je auto uitleent zelfs voordeliger. Ga je autoverzekering vergelijken en vind direct de beste én goedkoopste autoverzekering voor jouw voertuig en situatie.
  • Inzittendenverzekering: Als je jouw auto uitleent en er gebeurt een ongeluk, is de bestuurder niet automatisch verzekerd via de basisdekking van jouw autoverzekering. Denk aan een extra inzittendenverzekering voor meer bescherming in zulke situaties.
  • Schadevrije jaren: Rijdt degene aan wie je jouw auto uitleent schade? Dan kost de schade je mogelijk ook schadevrije jaren. Soms is het voordeliger om de schade aan je auto zelf te betalen om te voorkomen dat je terugvalt op de bonus-malusladder.
  • Speciale leenautoverzekering: Sommige verzekeraars hebben een speciale leenautoverzekering. Deze autoverzekering dekt de schade aan zowel de leenauto als die van de tegenpartij. Vaak is zo’n extra dekking niet de meest voordelige optie. Kijk goed of een allrisk autoverzekering in jouw situatie niet goedkoper is.
Je auto uitlenen? Vind nu de beste én goedkoopste autoverzekering!

Op Geld.nl vergelijk je autoverzekeringen van het meest complete aanbod verzekeraars in Nederland. Zo vind je direct de beste en goedkoopste autoverzekering voor jouw voertuig! Autoverzekering vergelijken