Contact

Verschil WA en all risk (WA Casco)

Wat is het verschil tussen WA en all risk (WA casco)?

Het verschil tussen een WA en een all risk autoverzekering zit vooral in welke schades je vergoed krijgt. De WA autoverzekering vergoedt alléén schade die je toebrengt aan anderen. De all risk autoverzekering dekt ook vrijwel alles schades aan je eigen auto, zelfs als het je eigen schuld is. Dat maakt de all risk autoverzekering de meest uitgebreide en duurste autoverzekering. Daar staat tegenover dat de WA variant de goedkoopste autoverzekering is.

Verschil WA casco en all risk - Dekking

Ga je een autoverzekering afsluiten, dan heb je in Nederland de keuze uit drie dekkingen. Naast de WA en de all risk (ook WA casco genoemd), is er nog een middenweg. Namelijk de WA beperkt casco autoverzekering. Het belangrijkste verschil in de drie dekkingen zit in welke schades je vergoed krijgt. Hieronder zie je welke schades een WA, beperkt casco of WA casco verzekering vergoeden.

WA verzekeringWA beperkt casco (WA+) All risk (WA Casco)
Schade aan anderen
Diefstal en inbraakX
Brand, storm, hagelX
RuitschadeX
Aanrijding en vandalismeXX

Verschil WA + en all risk

De WA+ en all risk verzekering verschillen in het feit dat de WA + verzekering alleen schades aan je eigen auto vergoedt als je er zelf niets aan kunt doen. Zoals diefstal en schade door weersomstandigheden. De WA casco of all risk dekking vergoedt ook alles schades door je eigen schuld. Dit kan een aanrijding zijn door je eigen schuld, maar ook tegen een paaltje rijden. Daarnaast ben je met een all risk verzekering verzekerd voor vandalisme

WA of all risk - Overige verschillen

Naast de schades die je vergoed krijgt, zijn er nog een paar belangrijke verschillen waar je op moet letten, namelijk:

  • of je een eigen risico betaalt
  • of schades ten kosten gaan van je schadevrije jaren

Verschil WA en all risk - eigen risico

Omdat de WA dekking schades aan anderen vergoedt, hebt je nooit een eigen risico. Bij een WA plus en all risk dekking betaal je soms wel een eigen risico. Dat wil zeggen dat je per schadegeval soms eerst een bedrag zelf moet betalen. Meer hierover lees je in het artikel Eigen risico autoverzekering.

Verschil WA plus en all risk - schadevrije jaren

Een schade die een tegenpartij claimt bij je WA verzekering gaat ten kosten van je schadevrije jaren. Dat geldt ook voor de meeste schades die onder all risk dekking vallen. Heb je echter een wa plus of all risk verzekering? Dan gaan WA + beperkt casco schades, zoals schades door brand, storm en ruitschade nooit ten kosten van je schadevrije jaren. Meer hierover lees je in het artikel Terugval schadevrije jaren.

Autoverzekering WA of all risk kiezen? - 4 tips

Nu je de belangrijkste verschillen tussen de WA, WA+ en WA casco dekking kent, wil je natuurlijk weten welke je het beste kunt kiezen voor je auto. Wij geven je hiervoor 4 handige tips

1. All risk of WA - Hoe oud is je auto?

De keuze voor all risk of WA hangt vooral af van de leeftijd van je auto. Je auto wordt namelijk elk jaar minder waard. Hierdoor is het voor oudere auto's vaak niet meer interessant om een all risk verzekering af te sluiten. Over het algemeen adviseren wij de volgende dekking:

Leeftijd autoDekking autoverzekering
0 t/m 5 jaarAll risk autoverzekering 
6 t/m 9 jaarWA plus autoverzekering
Vanaf 10 jaarWA verzekering

2. All risk of WA plus - Kijk ook naar de waarde van je auto

De leeftijd van je auto zegt veel over de waarde, maar niet alles. Soms is een wat oudere auto toch nog best veel waard. Bijvoorbeeld als je een heel bijzonder model of type auto hebt of je er nog maar weinig mee gereden hebt. In zulke gevallen is het soms toch verstandig om juist een WA plus of zelfs een all risk verzekering te kiezen voor je auto.

3. WA casco vs all risk en je financiële situatie

Kijk bij je keuze voor WA of all risk (WA casco) ook naar je eigen portemonnee. Heb je genoeg geld om schades aan je eigen auto zelf te betalen? En kun je bij total loss of diefstal met je spaargeld een nieuwe auto kopen? Dan is je tegen alle schades verzekeren met een all risk verzekering misschien niet nodig. Heb je dat geld echter niet of wil je je spaargeld er niet voor gebruiken? Verzeker je auto dan juist wel met een all risk dekking.

4. WA casco of all risk bij lening

Heb je de auto betaalt met een autofinanciering? Sluit dan altijd een WA casco of all risk dekking af voor je auto. Je krijgt dan bij total loss of diefstal in elk geval genoeg vergoed om je lening terug te betalen. Anders zit je straks nog met een lening terwijl je de auto al niet meer hebt.

Dus WA of all risk?

Het belangrijkste verschil tussen WA en all risk zit dus in de dekking. Bij auto's tot 6 jaar oud is een all risk verzekering de beste keuze. Bij auto's ouder dan 10 jaar is alleen een WA dekking vaak voldoende. Heb je echter geleend voor je auto, is je auto nog veel waard of heb je niet genoeg geld om schades zelf te betalen? Sluit dan ook voor oudere auto's een all risk (WA casco) verzekering af.

WA of all risk? Kies altijd de laagste premie!Welke dekking je ook kiest, je wilt natuurlijk niet te veel betalen voor je autoverzekering. Vergelijk op Geld.nl het grootste aanbod autoverzekeringen bij de dekking van je keuze.  Zo vind je altijd de laagste premie met de beste voorwaarden en bespaar je gemiddeld 237 euro per jaar. Autoverzekering vergelijken

De informatie op deze pagina is geschreven door Amanda Bulthuis.

Zij is als expert geld & verzekeringen gespecialiseerd in autoverzekeringen en zorgt dat je in onze vergelijking een goede keuze kunt maken voor je autoverzekering. Amanda is verantwoordelijk voor onze onderzoeken en persberichten en zorgt dat onze vergelijkingen compleet en actueel zijn. Ook is ze een veelgevraagd expert in de media, bijvoorbeeld bij RTL Nieuws en Telegraaf.

Autoverzekering met de best passende dekking? Vergelijk, kies & bespaar!
;