Contact

Verschil WA en allrisk (WA Casco)

Wat is het verschil tussen WA en allrisk (WA casco)?

Het verschil tussen een WA en een allrisk autoverzekering zit vooral in welke schades je vergoed krijgt. De WA autoverzekering vergoedt alléén schade die je toebrengt aan anderen. De allrisk autoverzekering dekt ook vrijwel alles schades aan je eigen auto, zelfs als het je eigen schuld is. Dat maakt de allrisk autoverzekering de meest uitgebreide en duurste autoverzekering. Daar staat tegenover dat de WA variant de goedkoopste autoverzekering is.

Verschil WA casco en allrisk - Dekking

Ga je een autoverzekering afsluiten, dan heb je in Nederland de keuze uit drie dekkingen. Naast de WA en de allrisk (ook WA casco genoemd), is er nog een middenweg. Namelijk de WA beperkt casco autoverzekering. Het belangrijkste verschil in de drie dekkingen zit in welke schades je vergoed krijgt. Hieronder zie je welke schades een WA, beperkt casco of WA casco verzekering vergoeden.

WA verzekeringWA beperkt casco (WA+) Allrisk (WA Casco)
Schade aan anderen
Diefstal en inbraakX
Brand, storm, hagelX
RuitschadeX
Aanrijding en vandalismeXX

Verschil WA + en allrisk

De WA+ en allrisk verzekering verschillen in het feit dat de WA + verzekering alleen schades aan je eigen auto vergoedt als je er zelf niets aan kunt doen. Zoals diefstal en schade door weersomstandigheden. De WA casco of allrisk dekking vergoedt ook alles schades door je eigen schuld. Dit kan een aanrijding zijn door je eigen schuld, maar ook tegen een paaltje rijden. Daarnaast ben je met een allrisk verzekering verzekerd voor vandalisme

WA of allrisk - Overige verschillen

Naast de schades die je vergoed krijgt, zijn er nog een paar belangrijke verschillen waar je op moet letten, namelijk:

  • of je een eigen risico betaalt
  • of schades ten kosten gaan van je schadevrije jaren

Verschil WA en allrisk - eigen risico

Omdat de WA dekking schades aan anderen vergoedt, hebt je nooit een eigen risico. Bij een WA plus en allrisk dekking betaal je soms wel een eigen risico. Dat wil zeggen dat je per schadegeval soms eerst een bedrag zelf moet betalen. Meer hierover lees je in het artikel Eigen risico autoverzekering.

Verschil WA plus en allrisk - schadevrije jaren

Een schade die een tegenpartij claimt bij je WA verzekering gaat ten kosten van je schadevrije jaren. Dat geldt ook voor de meeste schades die onder allrisk dekking vallen. Heb je echter een wa plus of allrisk verzekering? Dan gaan WA + beperkt casco schades, zoals schades door brand, storm en ruitschade nooit ten kosten van je schadevrije jaren. Meer hierover lees je in het artikel Terugval schadevrije jaren.

Autoverzekering WA of allrisk kiezen? - 4 tips

Nu je de belangrijkste verschillen tussen de WA, WA+ en WA casco dekking kent, wil je natuurlijk weten welke je het beste kunt kiezen voor je auto. Wij geven je hiervoor 4 handige tips

1. Allrisk of WA - Hoe oud is je auto?

De keuze voor allrisk of WA hangt vooral af van de leeftijd van je auto. Je auto wordt namelijk elk jaar minder waard. Hierdoor is het voor oudere auto's vaak niet meer interessant om een allrisk verzekering af te sluiten. Over het algemeen adviseren wij de volgende dekking:

Leeftijd autoDekking autoverzekering
0 t/m 5 jaarAllrisk autoverzekering 
6 t/m 9 jaarWA plus autoverzekering
Vanaf 10 jaarWA verzekering

2. Allrisk of WA plus - Kijk ook naar de waarde van je auto

De leeftijd van je auto zegt veel over de waarde, maar niet alles. Soms is een wat oudere auto toch nog best veel waard. Bijvoorbeeld als je een heel bijzonder model of type auto hebt of je er nog maar weinig mee gereden hebt. In zulke gevallen is het soms toch verstandig om juist een WA plus of zelfs een allrisk verzekering te kiezen voor je auto.

3. WA casco vs allrisk en je financiële situatie

Kijk bij je keuze voor WA of allrisk (WA casco) ook naar je eigen portemonnee. Heb je genoeg geld om schades aan je eigen auto zelf te betalen? En kun je bij total loss of diefstal met je spaargeld een nieuwe auto kopen? Dan is je tegen alle schades verzekeren met een allrisk verzekering misschien niet nodig. Heb je dat geld echter niet of wil je je spaargeld er niet voor gebruiken? Verzeker je auto dan juist wel met een allrisk dekking.

4. WA casco of allrisk bij lening

Heb je de auto betaalt met een autofinanciering? Sluit dan altijd een WA casco of allrisk dekking af voor je auto. Je krijgt dan bij total loss of diefstal in elk geval genoeg vergoed om je lening terug te betalen. Anders zit je straks nog met een lening terwijl je de auto al niet meer hebt.

Dus WA of allrisk?

Het belangrijkste verschil tussen WA en allrisk zit dus in de dekking. Bij auto's tot 6 jaar oud is een allrisk verzekering de beste keuze. Bij auto's ouder dan 10 jaar is alleen een WA dekking vaak voldoende. Heb je echter geleend voor je auto, is je auto nog veel waard of heb je niet genoeg geld om schades zelf te betalen? Sluit dan ook voor oudere auto's een allrisk (WA casco) verzekering af.

WA of allrisk? Kies altijd de laagste premie!Welke dekking je ook kiest, je wilt natuurlijk niet te veel betalen voor je autoverzekering. Vergelijk op Geld.nl het grootste aanbod autoverzekeringen bij de dekking van je keuze.  Zo vind je altijd de laagste premie met de beste voorwaarden en bespaar je gemiddeld 237 euro per jaar. Autoverzekering vergelijken
Autoverzekering met de best passende dekking? Vergelijk, kies & bespaar!
;