Autoverzekering

Autoverzekering WA of all risk?

Welke autoverzekering kiezen, WA of all risk?

De keuze tussen een WA verzekering of een all risk autoverzekering is niet zo heel moeilijk. De WA verzekering vergoedt namelijk alléén schade die je toebrengt aan anderen. De all risk autoverzekering dekt daarentegen ook schade aan je eigen auto. Schade door brand, diefstal, ruitbreuk, aanrijding, overstroming en alle andere schade van buitenaf, worden gedekt. Dat maakt de all risk autoverzekering de meest uitgebreide autoverzekering. Daar staat tegenover dat de WA variant de goedkoopste autoverzekering is.

Ook hangt de keuze van je dekking ook af van de leeftijd van je auto. Over het algemeen geldt de volgende indeling:

Leeftijd autoDekking autoverzekering
0 t/m 5 jaarAll risk autoverzekering 
6 t/m 9 jaarWA plus autoverzekering
Vanaf 10 jaarWA verzekering


Wanneer all risk?

Bij de keuze tussen een WA- of all risk autoverzekering kijken autobezitters dus vaak naar de leeftijd van de auto. Voor auto’s tot 5 jaar wordt normaal gesproken een all risk autoverzekering afgesloten. Dat komt omdat de waarde van de auto op dat moment nog relatief hoog is en de schade die verzekeraars vergoeden, na het eerste jaar gebaseerd is op de dagwaarde van de auto. Bovendien dekt een all risk autoverzekering ook schade veroorzaakt door anderen.

Wanneer WA verzekering?

Een WA autoverzekering past meestal beter bij een wat oudere, tweedehandse auto. Reden hiervoor is dat deze auto’s vaak minder waard zijn. De vergoeding die je ontvangt bij schade weegt hierbij vaak niet op tegen de premie die je betaalt indien je een all risk autoverzekering kiest. Verzekeraars stellen meestal dat het niet rendabel is om een auto ouder dan 10 jaar uitgebreider dan WA te verzekeren.

Tip! Op Geld.nl kun je zelf alle autoverzekeraars op premie en voorwaarden vergelijken. Door enkele persoonlijke gegevens en gegevens over je auto in te vullen, krijg je een overzicht van alle autoverzekeringen die hierbij aansluiten. 

WA of all risk verzekeren? - Tussenweg

Naast de WA- en all risk autoverzekering bestaat er de WA beperkt casco autoverzekering. Deze valt qua dekking tussen een WA- en all risk verzekering in. Een WA beperkt casco autoverzekering, ook wel WA plus genoemd, vergoedt namelijk niet alleen schade die je aan anderen toebrengt. Sommige schades aan je eigen auto zijn ook gedekt. Denk hierbij aan schade door brand, diefstal, ruitbreuk, aanrijdingen met dieren, hagel e.d.

Het verschil met een all risk verzekering is dat de all risk verzekering de meeste overige schades aan je eigen auto vergoedt, bijvoorbeeld als je zelf schuldig bent aan een ongeluk of als je met je auto uit de bocht vliegt. Een WA beperkt casco autverzekering vergoedt deze kosten niet.

Tip! Experts raden vaak aan een WA beperkt casco autoverzekering af te sluiten voor een auto die tussen de 6 en 10 jaar oud is.

Betaal niet langer te veel voor je autoverzekering!Vergelijk zelf het grootste aanbod autoverzekeringen en vind de verzekering met de laagste premie en beste dekking. De autoverzekering van je keuze vraag je vervolgens binnen enkele minuten online aan. Zo bespaar je tot wel 600 euro per jaar op de kosten van je autoverzekering! Autoverzekering vergelijken