Autoverzekering

5 tips besparen autoverzekering

Waarop letten bij besparen op autoverzekering?

De autoverzekering is voor veel automobilisten een flinke kostenpost. Gelukkig is besparen op je autoverzekering een fluitje van een cent. Met onze 5 praktische tips ontdek je hoe ook jij in een paar minuten flink bespaart op je autoverzekering:

  1. Autoverzekering checken
  2. Kijk naar je dekking autoverzekering
  3. Premie per jaar betalen
  4. Kies een hoger eigen risico
  5. Voorkom dubbele verzekering

Even je autoverzekering checken!

Met je autoverzekering bezig zijn is misschien niet het leukste dat je kunt bedenken. Maar nu je toch al de moeite hebt genomen om dit artikel te lezen, kun je net zo goed even checken of je bij je huidige autoverzekeraar nog goed zit. Weet je wat? Doe het nu meteen! Maak een autoverzekering vergelijking en bereken of je bij je huidige verzekeraar nog steeds het goedkoopste uit bent. Zo niet, kijk dan per wanneer je autoverzekering opzegbaar is en stap over als dat kan.

Tip! Besparing geregeld? Zet een reminder in je agenda om volgend jaar weer je autoverzekering te checken.

Kijk ook naar je dekking autoverzekering

Weet je de leeftijd van je auto? Veel mensen hebben geen idee en betalen onnodig teveel voor hun autoverzekering, omdat de dekking niet meer past bij de leeftijd van de auto. Kijk daarom bij je jaarlijkse premiecheck ook naar de dekking.

Een nieuwe auto (ongeveer tot 4 jaar oud) of waarvoor je geleend hebt, verzeker je het liefst zo uitgebreid mogelijk. Een All risk dekking is dan geen overbodige luxe. Maar voor die bolide van 10 jaar of ouder, hoe verknocht je er ook aan bent, is alleen een WA-dekking meestal wel voldoende.

Je bespaart dus flink door op tijd de dekking van je autoverzekering aan te passen op de leeftijd van je auto. Uiteraard zijn ook je persoonlijke wensen en situatie van belang bij de keuze voor de juiste dekking. Meer hierover lees je in het artikel ‘Welke autoverzekeringen zijn er?’.

Autoverzekeringspremie per jaar betalen

Heb je genoeg geld om de premie van je autoverzekering voor het hele jaar ineens te betalen? Dan raden wij je dit zeker aan. Buiten dat je er in één keer vanaf bent, krijg je bij sommige autoverzekeraars korting op de premie. Daarnaast bespaar je op de administratiekosten, omdat je deze bij een jaarbetaling maar één keer betaalt in plaats van elke maand.

Hoger eigen risico = minder premie autoverzekering

Heb je een WA plus of een volledig cascoverzekering? Dan betaal je bij schade aan je auto vaak een eigen risico. Je kunt dit eigen risico ook verhogen. Hierdoor betaal je minder premie. Een eenvoudige aanpassing die je veel geld kan besparen, zeker als je, om terugval in schadevrije jaren te voorkomen, schades aan je auto toch al voor eigen rekening neemt.

Voorkom een dubbele verzekering

Nederlanders zijn zekerheidszoekers. We verzekeren ons het liefst voor elk mogelijk risico. Maar jezelf dubbel verzekeren, is zonde van je geld. Helaas komt het bij de aanvullende autoverzekeringen vaak voor. De kans is bijvoorbeeld groot dat je bij je rechtsbijstandsverzekering al een dekking voor verkeer hebt. Een aanvulling op je autoverzekering hiervoor is dan overbodig en vaak zelfs duurder dan de verkeersdekking van je rechtsbijstandsverzekering. Slim kiezen is hier dus ook besparen.

Hetzelfde geldt voor pechhulp. Ben je al verzekerd via je merkdealer? Dan is de aanvulling op je autoverzekering overbodig. Je kunt wel flink besparen door in plaats van pechhulp bij de ANWB of Route Mobiel te kiezen voor pechhulp via je autoverzekeraar. Dat is namelijk meestal een stuk goedkoper dan de wegenwachtdiensten.

Besparen op je autoverzekering, goed om op te letten

De tips die we tot nu toe hebben gegeven, helpen je om zoveel mogelijk te besparen bij je autoverzekering afsluiten. Maar ook op andere momenten kun je eenvoudig besparen op de kosten van je auto. Bijvoorbeeld bij schades en reparaties. Als bonus geven we je nog een paar handige tips:

  • Kleine schades zelf claimen. Natuurlijk ben je niet voor niets verzekerd, maar het loont soms om kleine schades zelf te betalen. Hiermee voorkom je terugval in schadevrije jaren en een stijging van je premie. Je verzekeraar of tussenpersoon kan voor jou berekenen wat voordelig is.
  • Kies voor aangesloten herstellers. Ik bepaal toch zeker zelf waar ik mijn auto laat repareren, denk je misschien. Bedenk wel goed dat je daarmee geld weggooit. Er is bijna altijd wel een aangesloten hersteller bij jou in de buurt. Als daarvoor kiest, betaal je minder of geen eigen risico aan je verzekeraar.
  • Regel je verzekeringszaken online. Je bespaart er misschien niet direct geld mee, maar wel tijd. Het is toch veel handiger als je alles zelf regelt met je smartphone of tablet? Hoef je tenminste niet in de wacht te hangen bij een verzekeraar.

Zo zie je maar, besparen op je autoverzekering is ontzettend eenvoudig en kan op meer manieren dan je denkt. Het kost je vaak maar weinig tijd en met een aantal slimme keuzes heb je zo een flinke som geld bespaart in je portemonnee.

Betaal niet onnodig te veel voor je autoverzekering!Vergelijk zelf het grootste aanbod autoverzekeringen en vind de beste deal voor jouw auto. De autoverzekering van je keuze vraag je vervolgens binnen enkele minuten online aan. Zo bespaar je tot wel 600 euro per jaar! Goedkoopste autoverzekering