Contact

Besparen op autoverzekering

Hoe kun je eenvoudig besparen op je autoverzekering?

Besparen op je autoverzekering is gemakkelijker dan je denkt. Jaarlijks je verzekering vergelijken en slimme keuzes maken voor je eigen risico, dekking en aanvullende verzekeringen zijn enkele voorbeelden hoe je direct kunt besparen op je autoverzekering. Wij geven je enkele handige tips waarmee je fors kunt besparen op de premie van je autoverzekering.

Tip 1. Besparen op autoverzekering door jaarlijkse check!

Besparen op je autoverzekering begint met elk jaar even kritisch je autoverzekering onder de loep te nemen. Elk jaar veranderen de premie en voorwaarden van een autoverzekering, maar ook je eigen situatie verandert. De auto wordt ouder, je hebt meer schadevrije jaren of je rijdt minder kilometers. Bekijk dus elk jaar even of jouw huidige autoverzekering nog de best passende en goedkoopste autoverzekering is. Elk jaar je vergelijken en kiezen voor een goedkope autoverzekering helpt je te besparen op je autoverzekering. Wellicht vind je ergens anders een autoverzekering tegen een scherpere premie, ook bij maandelijks betalen.

Overstappen van autoverzekering is trouwens gemakkelijker dan je denkt. In deze video leggen budgetcoach Eef van Opdorp en autoverzekeringexpert Amanda Bulthuis precies uit hoe het werkt.


Tip 2. Besparen op dekking autoverzekering

Kijk regelmatig of de dekking nog wel bij je auto past. Een auto wordt na verloop van tijd bijvoorbeeld minder waard. Heb je je auto WA beperkt casco verzekerd? Dan kan het na een aantal jaar voordeliger zijn om alleen WA te verzekeren. Koop je een gloednieuwe auto, dan verzeker je die waarschijnlijk al risk. Na een aantal jaren is je auto echter zo ver in de waarde gedaald dat een all risk verzekering niet meer loont. Een WA beperkt casco verzekering of WA verzekering past misschien beter bij je. Daarnaast bespaar je met een minder uitgebreide dekking flink op je premie. Lees meer hierover in het artikel welke autoverzekering past bij mij In dat artikel leggen we uit welke dekking wanneer bij je past.

Tip 3. Besparen door autoverzekering per jaar te betalen

Heb je genoeg geld om de premie van je autoverzekering voor het hele jaar in één keer te betalen? Doe dit dan vooral ook. Je bent er dan in één keer voor een heel jaar vanaf en bij sommige verzekeraars bespaar je op de premie bij een jaarbetaling. Verder bespaar je op de administratiekosten omdat je maar één keer per jaar betaalt in plaats van elke maand. Controleer eerst of je ook bespaart bij een jaarlijkse betaling, dit is niet standaard bij elke verzekeraar het geval.

Tip 4. Besparen op autoverzekering door eigen risico te verhogen

Je eigen risico aanpassen is ook een manier om te besparen op je autoverzekering. Verhoog je het eigen risico, dan betaal je vaak een lagere premie. Kijk wel goed wat je bespaart en of dat opweegt tegen het extra eigen risico dat je moet betalen als je een schade claimt. Rijd je minder kilometers of is je auto minder waard, dan zijn dat overwegingen om je eigen risico bij te stellen om te besparen op je autoverzekering.

Voorbeeld

Je hebt een eigen risico van 150 euro. Dit wil je verhogen om te besparen op je premie. Stel dat je het verhoogt naar 300 euro, dan betaal je gemiddeld een lager bedrag aan premie. Dus, je rijdt schade en de kosten hiervan bedragen 400 euro. Dan krijg je maar 100 euro vergoed vanuit je autoverzekering.

Wanneer je veel kilometers rijdt, loop je statistisch gezien meer risico op schade. Kijk dus goed of het verhogen van het eigen risico (en dus besparen op premie) op kan tegen de schade die je dan eventueel zelf betaalt. Lees er meer over in het artikel Eigen risico autoverzekering.

Tip 5. Bespaar op onnodige aanvullende autoverzekeringen

We verzekeren ons het liefst voor elk mogelijk risico. Maar let op dat je je niet dubbel verzekert, dit is zonde van je geld. Helaas komt het bij de aanvullende autoverzekeringen regelmatig voor. De kans is bijvoorbeeld groot dat je bij je rechtsbijstandsverzekering al een dekking voor verkeer hebt. Slim kiezen is hier dus ook besparen.

Rechtsbijstand bij je auto is dus alleen nodig als je reguliere rechtsbijstand geen vergoeding biedt voor zaken die te maken hebben met je auto. Hetzelfde geldt voor pechhulp. Ben je al verzekerd via je merkdealer? Dan is de aanvulling op je autoverzekering overbodig. Pechhulp heb je soms ook al via je reisverzekering (bij pechhulp buitenland) of via een losse pechhulp verzekering.

Tip! Op je autoverzekering besparen? Kies in plaats van pechhulp bij de ANWB voor pechhulp via je autoverzekeraar. Dat is meestal een stuk goedkoper dan de wegenwachtdiensten.

Budgetcoach Eef van Opdorp, bekend van het RTL-programma Uitstel van Executie, geeft je alvast de drie belangrijkste tips in deze handige video.


Tip 6. Kleine schades zelf betalen

Heb je een kleine schade? Dan is het vaak voordeliger om die zelf te betalen. Bij het claimen van een schade verlies je namelijk meestal je no-claimkorting. Je premie stijgt daardoor. Soms is het dan voordeliger om een kleine schade zelf te betalen, dan jarenlang een hogere premie te betalen.

Tip 7. Besparen aangesloten herstellers

Laat schades aan je auto zoveel mogelijk herstellen bij aangesloten herstelbedrijven. De meeste autoverzekeraars hebben afspraken gemaakt met één of meer schadeherstelbedrijven. Kies je voor reparatie of vervanging van bijvoorbeeld ruitschade bij een aangesloten schadeherstelbedrijf, dan betaal je meestal geen of minder eigen risico. Zo kun je vaak besparen op de kosten van het repareren of laten vervangen van de ruit.

Tip 8. Besparen autoverzekering - leeftijd

Ook je leeftijd is belangrijk voor het besparen op je autoverzekering. Jongeren en ouderen behoren volgens de verzekeraars tot de risicogroepen en betalen daarom meer premie. De meest bekende risicogroep zijn jongeren tot en met 23 jaar. Jongeren rijden vaker schade dan andere weggebruikers, dus betaal je als jongere een hogere premie voor je jongeren autoverzekering. Ook moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen om een verzekering af te sluiten. Meer tips lees je op de pagina Autoverzekering jongeren. Wil je besparen op je autoverzekering als je 24 wordt, check je eigen verzekering of je minder premie gaat betalen en hoeveel, maar vergelijk ook andere verzekeraars. Misschien bespaar je bij andere verzekeraars wel meer op je premie als je 24 jaar wordt.

Niet alleen jongeren vallen onder de risicogroep voor de autoverzekering, verzekeraars zien ouderen vaak ook als risicogroep en rekenen voor hen een hogere premie. De leeftijd die verzekeraars hiervoor hanteren, verschilt per verzekeraar. Soms is dit al vanaf 65 jaar. Daarom is het slim om als oudere extra scherp op te letten welke verzekeraar de laagste premie rekent. Je kunt hier eenvoudig je autoverzekering berekenen.

Tip 9. Besparen online autoverzekering

Er zijn in Nederland ruim 50 verschillende autoverzekeraars. Dat is best veel en misschien een beetje overrompelend. Je kiest dan al snel voor een grote verzekeraar, want dat klinkt veilig en bekend. Maar bedenk dat een kleinere online verzekeraar vaak veel goedkoper is en meestal gewoon een dochtermaatschappij is van één van de grote autoverzekeraars. Ook daar zit je dus prima. Je autoverzekering afsluiten bij een online verzekeraar levert je vaak een lagere premie op dan bij grote verzekeraars (die maken immers meer kosten voor kantoor en personeel).

Bespaar direct op je autoverzekering!Wil jij direct besparen op je autoverzekering? Vergelijk op Geld.nl alle autoverzekeringen en bespaar gemiddeld 237 euro per jaar op je autoverzekering. Autoverzekering vergelijken
Besparen op je autoverzekering? Vergelijk, kies & bespaar!
;