Zoeken
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer resultaten
Geen resultaten
Autoverzekering

Beveiligingsklasse auto

Wat is de beveiligingsklasse van je auto?

Als je een WA beperkt casco autoverzekering afsluit voor je auto, is deze verzekerd tegen verschillende schadeoorzaken, waaronder diefstal. Verzekeraars stellen hierbij wel eisen aan de beveiliging van je auto. Om te bepalen aan welke beveiligingseisen je auto moet voldoen, hanteren verzekeraars vijf beveiligingsklassen:

Alarmklasse auto
Klasse 1Startonderbreker
Klasse 2Klasse 1 + Inbraakdetectie en alarm
Klasse 3Klasse 2 + Hellingdetectie
Klasse 4Klasse 1, 2 of 3 + voertuigvolgsysteem
Klasse 5Klasse 3 + voertuigvolgsysteem geactiveerd door alarm

Waarom vragen verzekeraars naar mijn alarmklasse auto?

Verzekeraars vragen naar de beveiligingsklasse auto omdat deze invloed heeft op de verzekeringspremie die je betaalt. Hoe hoger de beveiligingsklasse auto, hoe meer korting op de premie je bij sommige verzekeraars krijgt. Daarnaast is voor diefstalgevoelige auto's vaak een hogere alarmklasse verplicht. 

De regels rond je alarmklasse auto verschillen per verzekeraar. In de meeste gevallen bepaalt de verzekeraar de vereiste klasse aan de hand van de cataloguswaarde van de auto.

Tip! In de polisvoorwaarden van je autoverzekering vind je precies welke beveiligingsklasse de verzekeraar voor jouw auto verplicht stelt.

Hoe alarmklasse auto checken?

Soms staat de beveiligingsklasse auto vermeld je in autopapieren. Is dat niet het geval? Neem dan even contact op met je dealer. Als het goed is moet deze je zo kunnen vertellen welke alarmklasse je auto heeft.    

Beveiliging auto niet voldoende

Als je auto niet aan de beveiligingsvoorwaarden van je verzekeraar voldoet, is het verstandig dit zo snel mogelijk alsnog te regelen. Wanneer bij schade door (een poging tot) diefstal namelijk blijkt dat de auto niet voldoende was beveiligd, bieden veel verzekeraars geen dekking.

Let op: Sommige autoverzekeraars bieden wel dekking als je auto niet voldoende beveiligd is, maar hanteren dan een hoger eigen risico. Hierdoor is je eigen risico 400 tot 500 euro hoger dan normaal.

Betaal jij ook te veel voor je autoverzekering?Check het snel! Vergelijk heel makkelijk het grootste aanbod autoverzekeringen en zie hoeveel je elke maand kunt besparen! Autoverzekering vergelijken