Autoverzekering

Beveiligingsklasse auto

Wat is de beveiligingsklasse van je auto?

Als je een WA beperkt casco of all risk autoverzekering afsluit voor je auto, is deze verzekerd tegen verschillende schades, waaronder diefstal. Maar verzekeraars stellen wel eisen aan de beveiliging van je auto. Om te bepalen aan welke beveiligingseisen je auto moet voldoen, hanteren verzekeraars vijf beveiligingsklassen:

Alarmklasse auto
Klasse 1Startonderbreker
Klasse 2Klasse 1 + Inbraakdetectie en alarm
Klasse 3Klasse 2 + Hellingdetectie
Klasse 4Klasse 1, 2 of 3 + voertuigvolgsysteem
Klasse 5Klasse 3 + voertuigvolgsysteem geactiveerd door alarm

Waarom vragen verzekeraars naar alarmklasse auto?

Verzekeraars vragen naar de beveiligingsklasse auto omdat deze invloed heeft op je verzekeringspremie. Hoe hoger de beveiligingsklasse auto, hoe meer korting op de premie je bij sommige verzekeraars krijgt. Ook is voor diefstalgevoelige auto's vaak een hogere alarmklasse verplicht.

Tip! De regels rond de alarmklasse auto verschillen per verzekeraar en meestal bepaalt de verzekeraar de alarmklasse die je moet hebben aan de hand van de cataloguswaarde van de auto. Dit vind je terug in de polisvoorwaarden van je autoverzekering.

Hoe alarmklasse auto checken?

Soms staat de beveiligingsklasse auto vermeld je in autopapieren. Is dat niet zo? Neem dan even contact op met je dealer. Als het goed is moet deze je zo kunnen vertellen welke alarmklasse je auto heeft.

Beveiliging auto niet voldoende

Als je auto niet aan de beveiligingsvoorwaarden van je verzekeraar voldoet, is het slim om dit zo snel mogelijk alsnog te regelen. Wanneer bij schade door (een poging tot) diefstal namelijk blijkt dat je auto niet voldoende was beveiligd, bieden veel verzekeraars geen dekking.

Let op: Sommige autoverzekeraars bieden wel dekking als je auto niet voldoende beveiligd is, maar vragen dan een hoger eigen risico. Hierdoor is je eigen risico 400 tot 500 euro hoger dan normaal!

Betaal jij onnodig te veel voor je autoverzekering?Check het snel! Vergelijk het grootste aanbod autoverzekeraars en vind de goedkoopste autoverzekering met de best passende dekking. Sluit de autoverzekering van je keuze online af en bespaar tot 600 euro per jaar! Goedkope autoverzekering