Autoverzekering

Btw autoverzekering

Hoeveel btw op autoverzekering?

Btw is een belasting die de overheid heft over goederen en diensten. Bij autoverzekeringen krijg je in eerste instantie te maken met met assurantiebelasting. Verzeker je een zakelijke auto, dan wordt de cataloguswaarde verminderd met de btw. Je betaalt dan over het btw-bedrag geen premie autoverzekering. 

Let op! Is je auto exclusief btw verzekerd, dan geldt dat eventuele schade-uitkeringen ook exclusief btw worden uitbetaald. Dat betekent dus dat je de btw die door een schadeherstelbedrijf voor een reparatie wordt gerekend zelf moet betalen. Dit kun je daarna wel terugvragen bij de Belastingdienst.

Autoverzekering btw en assurantiebelasting

Onterecht wordt weleens gedacht dat je over je autoverzekering geen belasting betaalt. Echter, over de premie betaal je geen btw, maar assurantiebelasting. Assurantiebelasting is niet aftrekbaar, ook niet als je de auto alléén zakelijk gebruikt.

Verschil btw op autoverzekering en Bpm

Bedrijfsauto’s die nieuw gekocht zijn na 1 juli 2005 kunnen ook exclusief Bpm worden verzekerd. Bpm staat voor Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen. Het is een belasting die je voor ieder motorrijtuig in Nederland betaalt. Net als btw autoverzekering betaal je Bpm over de catalogusprijs van je auto. Het Bpm-bedrag van je auto vind je terug op je kentekenbewijs. Bij het verzekeren van een auto zonder Bpm, wordt voor de berekening van de verzekerde waarde het Bpm-bedrag afgetrokken van de cataloguswaarde exclusief btw.

Wist je dat...De meeste mensen onnodig te veel betalen voor hun autoverzekering. Jij ook? Ontdek het snel! Vergelijk eenvoudig het grootste aanbod autoverzekeringen en bespaar tot wel 600 euro per jaar! Autoverzekering vergelijken