Autoverzekering

Buitenlandse auto verzekeren

Hoe buitenlandse auto verzekeren in Nederland?

Je kunt (in principe) geen buitenlandse auto verzekeren in Nederland zolang deze een buitenlands kenteken heeft. Daarom moet je eerst een tijdelijke autoverzekering aanvragen als je een auto uit het buiteland importeert, voordat je een 'normale' autoverzekering afsluit. Je hebt dan twee keuzes:

  • Verzekering afsluiten voor een eendagskenteken.
  • Verzekering afsluiten op chassisnummer.

Let op! Woon je in Nederland en wil je een auto met een buitenlands kenteken importeren? Dat is geen probleem, zolang je de auto maar registreert in Nederland en de motorrijtuigenbelasting en bpm betaalt. Ook is een autoverzekering verplicht. Als de Nederlandse verzekeraars je buitenlandse kenteken weigeren, mag je ook een buitenlandse verzekering afsluiten.

Buitenlandse auto verzekeren - Procedure importeren

Een geïmporteerde auto moet je eerst laten keuren bij een RDW-keuringspunt en de eventuele belastingen betalen. Daarna ontvang je de kentekenbewijzen en mag je een Nederlands kenteken laten maken. Met dit Nederlandse kenteken gelden voor je buitenlandse auto dezelfde regels als voor Nederlandse auto’s. Het is dan namelijk ook geen buitenlandse auto meer, maar een Nederlandse auto. Op dat moment mag je zelf kiezen bij welke verzekeraar je de autoverzekering afsluit en welke verzekeringsvorm je kiest.

Buitenlandse auto verzekeren met eendagskenteken

Voor je deze autoverzekering kunt afsluiten moet je dus eerst langs het RDW-keuringspunt. Als je de buitenlandse auto op een aanhanger naar het keuringspunt rijdt, hoef je geen verzekering voor je auto af te sluiten. Maar als je de auto zelf naar het keuringspunt rijdt ben je wél verplicht om een tijdelijke verzekering af te sluiten. Een van de manieren om dit te doen is door een eendagskenteken aan te vragen en de auto met een eendagskenteken verzekering te verzekeren.

Buitenlandse auto verzekeren op chassisnummer

Een andere manier om een buitenlandse auto in Nederland tijdelijk te verzekeren, is een autoverzekering op chassisnummer. Elke auto heeft een uniek chassisnummer, dat je terugvindt in je autopapieren. Je betaalt meer voor deze verzekering dan voor de verzekering van een eendagskenteken, ongeveer 100 euro in totaal, maar de verzekering loopt langer dan een dag. Vaak mag je met deze verzekering voor je buitenlandse auto twee weken tot een maand rijden in Nederland.

Let op! De meeste verzekeraars bieden deze verzekering voor je buitenlandse auto niet aan. Meestal kom je uit op verzekeraars die zich specialiseren in het verzekeren van oldtimers. Deze auto’s worden namelijk vaak geïmporteerd en hebben dus een autoverzekering op chassisnummer nodig. Ook deze verzekering voor je buitenlandse auto moet je op tijd aanvragen in verband met het versturen van de groene kaart.

Wist je dat...De meeste mensen nog altijd onnodig te veel betalen voor hun autoverzekering. Jij ook? Ontdek het snel! Vergelijk het grootste aanbod autoverzekeringen online en bespaar tot wel 600 euro per jaar op de kosten van je autoverzekering! Autoverzekeringen vergelijken