Autoverzekering

Caravanverzekering

Is een caravanverzekering verplicht?

De meeste caravanbezitters hebben een speciale caravanverzekering afgesloten, maar dit is niet altijd het geval. Anders dan een autoverzekering is een caravanverzekering namelijk niet verplicht. Toch is het verstandig om je caravan wel te verzekeren. Je bent dan namelijk verzekerd voor eventuele schade aan de caravan zelf. Zeker als je een caravan in een wat hogere prijsklasse hebt is een caravanverzekering verstandig.

Caravan verzekeren of niet?

Zolang je met de caravan onderweg bent is er eigenlijk niets aan de hand als je geen aparte caravanverzekering hebt. Als de caravan namelijk is gekoppeld aan de auto valt deze gewoon onder je autoverzekering. Zodra je op de camping bent en je caravan is losgekoppeld, wordt het anders. Je caravan valt dan onder de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP). Wanneer je caravan bijvoorbeeld niet goed vaststaat en je de voortent van de achterbuurman omver rijdt, is de schade aan de tent van de achterbuurman in veel gevallen gedekt.

Waarom dan een caravanverzekering afsluiten?

Als de meeste schade gedekt is door andere verzekeringen, waarom zou je dan een verzekering voor je caravan afsluiten? Zowel de WA verzekering als de AVP zijn aansprakelijkheidsverzekeringen. Schade die je caravan veroorzaakt aan anderen is gedekt, maar schade aan je eigen caravan niet. Omdat de meeste caravans toch duur zijn, is het verstandig om de caravan zelf ook te verzekeren met een caravanverzekering.

Dekking caravanverzekering

Een normale caravanverzekering dekt schade die veroorzaakt is door brand, ontploffing, diefstal, inbraak en storm. Naast de caravan zelf is ook vaak de voortent en eventuele aanbouw meeverzekerd. In veel gevallen, afhankelijk van de polis, is ook schade aan de inventaris gedekt. Ook is er vaak sprake van een rechtsbijstandverzekering. Zaken als het bergen, hulpverlening of opruimen van de caravan kunnen eveneens verzekerd zijn, maar ook dit kan per verzekeraar verschillen. Het is daarom heel verstandig om de verschillende caravanverzekeringen goed met elkaar te vergelijken voordat je een verzekering afsluit.

All risk caravanverzekering

De goedkoopste caravanverzekering is niet altijd de beste caravanverzekering. Caravanverzekeringen lijken veel op elkaar, maar er zijn een aantal zaken waar je extra op moet letten. Naast een gewone caravanverzekering worden er ook All risk verzekeringen aangeboden. Schade die ontstaat door slippen of botsen is met een All risk verzekering bijvoorbeeld ook gedekt.

Caravanverzekering vergelijken

Een caravanverzekering is vrij uitgebreid, maar de dekking is niet overal hetzelfde. Normaal gesproken geldt de verzekering voor een aaneengesloten gebruik in het buitenland van zes maanden. Maar dit is niet bij alle verzekeraars het geval. Vergelijk caravanverzekering dus op premie en voorwaarden, zo kom je tijdens je vakantie niet voor onaangename verrassingen te staan. Een goedkope caravanverzekering hoeft namelijk niet de beste verzekering voor je caravan te zijn.

Wist je dat...De meeste mensen onnodig te veel betalen voor hun autoverzekering.
Jij ook? Ontdek het snel. Vergelijk het grootste aanbod autoverzekeringen op premie en voorwaarden. Stap over en bespaar tot wel 600 euro per jaar! Goedkoopste autoverzekering