Autoverzekering

Stichting CIS

Wat is een CIS registratie?

CIS staat voor Stichting Centraal Informatie Systeem. Dit is een stichting die verzekeringsgegevens bewaart voor verzekeringsmaatschappijen en tussenpersonen, bijvoorbeeld over autoverzekeringen. Via het CIS bewaren verzekeraars gegevens over hun klanten en wisselen deze uit. Dit geeft verzekeraars inzicht in het verzekeringsverleden van potentiële klanten.

CIS registratie - Welke registraties zijn er?

De stichting CIS houdt verschillende soorten gegevens bij. Er bestaan dus ook verschillende soorten CIS-registraties. We zullen er een aantal toelichten:

  • Schademeldingen - In het informatiesysteem worden alle schadeclaims opgenomen die door een verzekeraar worden ontvangen. Wie er schuld heeft aan de schade maakt daarbij niet uit. Van elke claim worden de feitelijke gegevens en gegevens van de betrokken personen vastgelegd. Deze gegevens worden na 5 jaar vernietigd.
  • Eigenaren en bestuurders van onverzekerde motorvoertuigen - Wanneer een onverzekerd motorvoertuig bij een ongeval betrokken raakt, worden de gegevens van de eigenaar en bestuurder van het voertuig geregistreerd door de stichting CIS. Deze gegevens worden na 5 jaar vernietigd.
  • Opzeggingen door verzekeringsmaatschappijen - Als een verzekeraar de verzekering van een klant beëindigd. Wanneer je bijvoorbeeld langere tijd de premie niet hebt betaald of de verzekeraar constateert dat je met opzet onjuiste gegevens hebt verstrekt, kan de verzekeraar jouw verzekering beëindigen. Dit wordt geregistreerd in de database van CIS. In dit laatste geval kun je zelfs op de zogenoemde ‘zwarte lijst’ terechtkomen. Deze gegevens worden na 5 jaar vernietigd.
  • Ontzegging van de rijbevoegdheid - Ook als je een ontzegging van de rijbevoegdheid krijgt, wordt dit vastgelegd door de stichting. Deze gegevens worden na 5 jaar vernietigd.
  • Maluspunten - Als je negatieve schadevrije jaren hebt opgebouwd, wordt dit ook geregistreerd door CIS. Deze registratie blijft 15 maanden bestaan.
  • Zwarte lijst/ speciale meldingen - Het CIS hanteert ook een zwarte lijst. Hierop staan bijvoorbeeld mensen die verzekeringsfraude hebben gepleegd of geprobeerd hebben een verzekeraar op te lichten. Als je op de zwarte lijst terechtkomt, blijven je gegevens acht jaar bewaard.

CIS-registratie - De gevolgen

Het gevolg van een CIS-registratie is dat het lastig is om je aan te melden bij een verzekeraar. De verzekeraars gebruiken de gegevens van het CIS om in te schatten hoe groot het risico is van een bepaalde klant. Als iemand bijvoorbeeld een verzekeraar heeft opgelicht of een rijontzegging heeft gehad, zullen verzekeraars deze persoon minder snel verzekeren.

Tip! Door een CIS-registratie geweigerd je autoverzekering? Neem dan contact op met ons Service Team via telefoonnummer 040 - 751 39 68. Zij kijken dan of het mogelijk is je bij een andere verzekeraar onder te brengen.

Alternatief CIS registratie

Weigeren meerdere verzekeraars je autoverzekering aanvraag, dan kun je in bepaalde situaties bij De Vereende Verzekeringen terecht. Deze verzekeraar heeft wat ruimere acceptatievoorwaarden, waardoor je misschien tóch geaccepteerd wordt. Je betaalt dan wel een fiks hogere premie.

Wist je dat...De meeste mensen nog altijd onnodig te veel betalen voor hun autoverzekering. Jij ook? Ontdek het snel! Vergelijk het grootste aanbod autoverzekeringen online en bespaar tot wel 600 euro per jaar op de kosten van je autoverzekering! Autoverzekering vergelijken